Σημαντική έλλειψη υπαλλήλων στους δήμους του Έβρου

Το μεγαλύτερο αρνητικό ισοζύγιο στο Δήμο Ορεστιάδας
– Αποχώρησαν 26 υπάλληλοι και εισχώρησαν μόλις 6 στις υπηρεσίες

Σημαντικό στελεχιακό έλλειμμα στους δήμους του Έβρου έχει επιφέρει τα τελευταία χρόνια η κινητικότητα των υπαλλήλων, με αποτέλεσμα να παρατηρείται υψηλό αρνητικό ισοζύγιο μεταξύ των αριθμών εκείνων που μετακινήθηκαν από τους δήμους προς άλλες υπηρεσίες και εκείνων που εντάχθηκαν στο πλαίσιο της κινητικότητας στο ανθρώπινο δυναμικό δημοτικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ Ορεστιάδας μέχρι και τον περασμένο Φεβρουάριο (2021), από τους δήμους του Έβρου είχαν φύγει συνολικά 76 υπάλληλοι και είχαν έρθει 39, με τον δήμο Ορεστιάδας να έχει το μεγαλύτερο αρνητικό ισοζύγιο, με 23 αποχωρήσεις και μόλις 6 υπαλλήλους να μετακινούνται στις υπηρεσίες του.

Ακολουθεί ο δήμος Αλεξανδρούπολης, από τον οποίο έφυγαν 35 άτομα και εντάχθηκαν 23, ο δήμος Διδυμοτείχου αποδυναμώθηκε επίσης σημαντικά, με 11 αποχωρήσεις και 5 εντάξεις μετακινούμενων υπαλλήλων, ενώ στον δήμο Σουφλίου καταγράφηκαν 7 αποχωρήσεις προς άλλες υπηρεσίες και 5 μετακινήσεις προς υπηρεσίες του δήμου. Καμία μετακίνηση δεν σημειώθηκε στον δήμο Σαμοθράκης, που είναι και ο μοναδικός δήμος του νομού με μηδενικό ισοζύγιο. Εν τω μεταξύ, υπάρχουν και πάνω από 40 ακόμα αιτήσεις μετακινήσεων, οι οποίες βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Και στους υπόλοιπους δήμους της Περιφέρειας ΑΜΘ, πάντως, με μόνη εξαίρεση τους τέσσερις δήμους της περιφερειακής ενότητας Ξάνθης, που είτε ενισχύθηκαν είτε δεν επηρεάστηκαν καθόλου από την κινητικότητα των υπαλλήλων, τα αντίστοιχα ισοζύγια είναι αρνητικά. Ανάμεσα στους 22 δήμους της Περιφέρειας, οι τρεις δήμοι της περιφερειακής ενότητας Καβάλας φαίνεται ότι έχουν αποδυναμωθεί περισσότερο από όλους τους άλλους δήμους, με 123 άτομα από το προσωπικό τους να μετακινείται προς άλλες υπηρεσίες και μόνον 51 νέες εντάξεις στο δυναμικό τους να αναπληρώνουν τα κενά.

Συνολικά στους δήμους της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τα τελευταία χρόνια σημειώθηκαν 331 αποχωρήσεις υπαλλήλων από δημοτικές υπηρεσίες και μόνον 194 από τις θέσεις που έμειναν κενές αναπληρώθηκαν από προσωπικό άλλων υπηρεσιών, που μετακινήθηκε στους δήμους. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι από τον συνολικό αριθμό των αποχωρήσεων αναπληρώθηκε μόνον το 59% περίπου.