Οι αντιδράσεις για τον κυβερνητικό σχεδιασμό στο ΚΥΤ και στο ΠΡΟΚΕΚΑ του Φυλακίου συνεχίζονται

Σχεδιάζεται ανέγερση ναού σε αγρόκτημα έναντι των δομών, που δώρισε κάτοικος του χωριού

Το πρωί της Κυριακή (28/3) συγκεντρώθηκαν οι 29 πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Ορεστιάδας έξω από τις δομές στο Φυλάκιο, εκφράζοντας για μία ακόμη φορά την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας στη σχεδιαζόμενη αύξηση χωρητικότητας σε οποιαδήποτε από τις δύο δομές που λειτουργούν σήμερα στο Φυλάκιο, είτε στο ΚΥΤ είτε στο ΠΡΟΚΕΚΑ.

Ως μία λύση αντίδρασης αποφασίστηκε η ανέγερση ναΐσκου έναντι των δομών, σε αγρόκτημα που παραχώρησε δωρεάν ο κάτοικος του χωριού Κώστας Σωτηρόπουλος, για την υλοποίηση του οποίου οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων αποφάσισαν να δωρίσουν από έναν μισθό έκαστος ή όποιο ποσό μπορεί ο καθένας ανάλογα με τις δυνατότητές του.

O πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Φυλακίου Χρήστος Τυρμπάκης ανέφερε σχετικά: «Είμαστε ενωμένοι. Αυτοί θα φτιάχνουν ΚΥΤ και ΠΡΟΚΕΚΑ και μεις θα χτίζουμε εκκλησίες. Δεν θα περάσει έτσι».

Παρόντες στη συγκέντρωση και ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης, με τους αντιδημάρχους Αρχοντή Αρχοντίδη, Γιώργο Καραγιάννη, Δημήτρη Σταματίου και Πέτρο Αργυριαδη, καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Κωνσταντίνος Βενετίδης.
Νέα διευρυμένη σύσκεψη
την Κυριακή με βουλευτές
και περιφερειάρχη

Εντωμεταξύ νέα σύσκεψη έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Κυριακή στις 11 το πρωί στο χώρο της Τοπικής Κοινότητας Φυλακίου, για την οποία έχουν προσκληθεί οι τέσσερις βουλευτές του Έβρου, Αν. Δημοσχάκης, Αλ. Δερμεντζόπουλος, Στ. Κελέτσης και Ν. Γκαρά, καθώς και ο περιφερειάρχης Χρ. Μέτιος. Στη σύσκεψη αναμένεται να παραβρίσκονται οι 29 πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Ορεστιάδας, ο δήμαρχος Ορεστιάδας και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων που αποτελούν την Επιτροπή Αγώνα.

Β. Μαυρίδης:
«Σ΄αυτόν τον αγώνα είμαστε αδιαπραγμάτευτοι»

Στη δήλωσή του στα ΜΜΕ ο δήμαρχος Ορεστιάδας και επικεφαλής της Επιτροπής Αγώνα, την περασμένη Κυριακή ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Είμαστε εδω, σε μια σιωπηρή διαμαρτυρία, αλλά τόσο δυναμική για να περάσουμε το μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι δεν διαπραγματευόμαστε τίποτα άλλο πέρα από την μη επέκταση και την αύξηση δυναμικότητας τόσο στο ΚΥΤ, όσο και στο ΠΡΟΚΕΚΑ.
Και μπορεί τα πρώτα νέα για την μη αύξηση του ΚΥΤ να χαιρετίστηκαν θετικά, δεν επαναπαυόμαστε όμως γιατί θεωρούμε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος αύξησης της δυναμικότητας του ΠΡΟΚΕΚΑ.
Έχουμε δείξει πολύ́ καλή θέληση να συζητήσουμε μόνο τη βελτίωση των υποδομών. Την πραγματική όμως βελτίωση των υποδομών που να μην αφήνει κανένα περιθώριο για μετατροπή τους σε κάτι άλλο, σε οποιοδήποτε χρονικό διάστημα στο μέλλον.
Σ’ αυτόν τον αγώνα είμαστε αδιαπραγμάτευτοι. Είμαστε ενωμένοι – που είναι πολύ βασικό – ως τοπική κοινωνία, έχουμε απομονώσει οποιονδήποτε θα ήθελε να πετύχει κάτι άλλο εκμεταλλευόμενος αυτο το θέμα. Για μας αυτό το θέμα αφορά την εθνική ασφάλεια της χώρας μας, αφορά την ανάπτυξη του τόπου μας. Δεν φανταζόμαστε κανένας από μας την ανάπτυξη με αυτόν τον τρόπο και κυρίως αναδεικνύουμε την μη αναγκαιότητα για να αυξηθεί ο,τιδήποτε στον χώρο του Φυλακίου.
Σήμερα είχαμε και την ανακοίνωση μιας δωρεάς ενός συνδημότη μας, του κου Σωτηρόπουλου, ο οποίος αναγνωρίζοντας και αξιολογώντας αυτό που πάει να γίνει, καταθέτει την ψυχή του – δεν καταθέτει μόνο το χωράφι του, έτσι ώστε να αποτρέψει οποιονδήποτε σχεδιασμό.
Είμαστε φιλήσυχος κόσμος. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχουμε ξεχάσει να διεκδικούμε με δυναμικό τρόπο και όποτε και όταν χρειαστεί να υπερασπιστούμε αυτή την γη για να την παραδώσουμε στα παιδιά μας. Δεν θέλουμε ακρότητες. Αλλά θέλουμε σεβασμό. Και αυτή τη στιγμή, δυστυχώς, έχει διαρραγεί η σχέση μεταξύ τοπικής κοινωνίας και κυβέρνησης.
Με αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται μέσα σε αυτές τις δομές δεν έχουμε τίποτα. Δεν είναι η στόχευσή μας, αυτοί.
Ο αγώνας δεν έχει τελειώσει. Τα δύσκολα είναι τώρα»…