Σε νέες δράσεις η Χορευτική Ομάδα Φοιτητών Ορεστιάδας, ξεκίνησε τη συνεργασία της με τον «Πελίτη» βορείου Έβρου

Στόχος η συλλογή, διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών ποικιλιών και η ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος

Η διάσωση σπόρων από γενιά σε γενιά δίχως φυτοφάρμακα και βλαβερές ουσίες για την φύση και τον άνθρωπο, είναι σίγουρα ένα σημαντικό κομμάτι με το οποίο ασχολούνται γεωργοί αλλά και οι φοιτητές του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης και Δασολογίας στη Νέα Ορεστιάδα.

Για αυτό και οι φοιτητές της πόλης, μαζί με τον «Πελίτι», έπειτα από επικοινωνία με τον Κοσμήτορα της Σχολής κ. Σπύρο Κουτρούμπα, αποφάσισαν να δράσουν.

Προηγήθηκε πριν λίγες μέρες η πρώτη ενημέρωση από το Θανάση Δεληγιάννη, εκπρόσωπο του «Πελίτι» βορείου Έβρου, προς τη Χορευτική Ομάδα Φοιτητών Ορεστιάδας δίνοντας ένα ερέθισμα σε όλους τους φοιτητές να ασχοληθούν εθελοντικά με τον «Πελίτι».

Έτσι, ακολούθησε το περασμένο Σάββατο (30/3) το πρωί η πρώτη οργανωμένη δράση όπου συμμετείχαν τα μέλη της ΧΟΦΟ, αλλά και άλλοι φοιτητές του ΔΠΘ της πόλης, οι μαθητές από την Περιβαλλοντική Ομάδα της Γ΄ τάξης του 2ου Γυμνασίου Ορεστιάδας οι οποίοι ξεναγήθηκαν με την ευκαιρία και στους χώρους του Πανεπιστημίου, ενώ παραβρέθηκε και ο κοσμήτορας της Σχολής κ. Κουτρούμπας ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό στους συμμετέχοντες και δήλωσε την υποστήριξή του στη συγκεκριμένη αλλά και στις μελλοντικές εκδηλώσεις.

 

Με την επιτυχή ολοκλήρωση της δράσης, επισφραγίστηκε η συνεργασία κατά την οποία πλέον σε όλες τις δράσεις του «Πελίτι» Βορείου Έβρου, συνδιοργανωτής και πολύτιμος συμπαραστάτης θα είναι και η Χορευτική Ομάδα Φοιτητών Ορεστιάδας, εκπρόσωπος της οποίας ορίστηκε ο πρώην πρόεδρός της Χρήστος Μουταφίδης.

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος «Πελίτι» βορείου Έβρου Θανάσης Δεληγιάννης δήλωσε σχετικά: «Μέγιστη ευτυχία, (μα προπαντός δημιουργία) να συνεργάζεσαι με τέτοιες ομάδες: το  2ο Γυμνάσιο Ορεστιάδας με την εκπαιδευτικό τους και κυρίως με τους φοιτητές της ΧΟΦΟ (χορευτική ομάδα φοιτητών Ορεστιάδας) με τον Κοσμήτορα της Σχολής. Καλή φυτρωτικότητα να έχουν και οι ντομάτες μας, που σπείραμε σήμερα για την γιορτή του Πελίτι στην Ορεστιάδα».

 

Οι βασικοί στόχοι του «Πελίτι» είναι: η συλλογή, διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών ποικιλιών, η ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος αλλά και η δημιουργία μιας εναλλακτικής κοινότητας με κύριο άξονα τη διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών. Το σύνθημα «Από χέρι σε χέρι και από γενιά σε γενιά, για να έχουμε αύριο αυτά που έχουμε σήμερα», ξεκίνησε εδώ και καιρό να γίνεται πράξη και στο βόρειο Έβρο, πλέον όμως με την συγκεκριμένη συνεργασία της ΧΟΦΟ, ενδυναμώνεται αισθητά.

Περισσότερες πληροφορίες για τον «Πελίτι», στην επίσημη ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας: http://peliti.gr.