Σε διήμερη απεργία προχωρούν οι καθαρίστριες των Σχολείων

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ορεστιάδας δηλώνει τη συμπαράστασή του στον αγώνα των καθαριστριών

 

 

Το ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ορεστιάδας με σχετική ανακοίνωσή του εκφράζει ότι συμπαραστέκεται «στο δίκαιο αγώνα και τα αιτήματα των καθαριστριών των σχολικών μονάδων όλης της χώρας και στην 48ωρη απεργία τους στις 7-8 Φεβρουαρίου 2020. Αιτήματα που είναι ανάλογα με τα αντίστοιχα των εκπαιδευτικών και του Συλλόγου μας για μόνιμη και σταθερή εργασία με ίσα δικαιώματα για όλους και όλες».

Ο Σύλλογος δημοσιοποίησε τις θέσεις του σχετικά με το θέμα ως εξής:

«Οι εργαζόμενες/οι καθαρίστριες/στες στα σχολεία έχουν ταλαιπωρηθεί επί σειρά ετών (υπάρχουν συμβασιούχοι/ες ακόμα και με 19 έτη συνεχούς εργασίας) ως προς την επισφαλή εργασιακή τους σχέση, τις εξευτελιστικές αμοιβές που πάντα καταβάλλονται καθυστερημένα, τις εξαιρετικά δυσμενείς και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας. Προσφέρουν πραγματικό και δύσκολο έργο στα σχολεία και στους μαθητές αλλά έχουν πάντα και μόνο υποχρεώσεις χωρίς κανένα δικαίωμα ούτε καν στην ασθένεια.

Οι εργαζόμενοι/ες στην καθαριότητα έχουν αιτηθεί, χωρίς καμιά ανταπόκριση από τα συναρμόδια Υπουργεία (Παιδείας και Εσωτερικών), συνάντηση για να συζητηθούν τα προβλήματα στον κλάδο τους (που αφορούν τη λειτουργία των σχολείων) και τα οποία εξακολουθούν να υφίστανται.

Οι εργαζόμενες/οι στην καθαριότητα λόγω της συστηματικής αδιαφορίας της Πολιτείας για την καθαριότητα των σχολείων, των συνεχιζόμενων και επί σειρά ετών και από όλες τις κυβερνήσεις απαράδεκτων καθυστερήσεων στην καταβολή των δεδουλευμένων, αλλά και στον προγραμματισμό της κάθε σχολικής χρονιάς διεκδικούν:

 

  • Μόνιμη, πλήρη και σταθερή εργασία με αορίστου χρόνου συμβάσεις και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα – Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Έγκαιρη και άμεση καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών. Αξιοπρεπείς αμοιβές.
  • Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, με τήρηση των κανόνων υγιεινής & ασφάλειας – Αυστηροποίηση και επιβολή κυρώσεων στους Δήμους που δεν χορηγούν τα εκ του νόμου προβλεπόμενα Μέσα Ατομικής Προστασίας.
  • Αποζημίωση για προκάτ αίθουσες, αίθουσες πληροφορικής και εργαστηρίων, οι οποίες δεν είναι δηλωμένες στο myschool, δεν αποζημιώνονται από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και καθαρίζονται δωρεάν σήμερα από συμβασιούχους στη σχολική καθαριότητα.
  • Ασφάλεια και ΟΧΙ επισφάλεια στην εργασία – Καμία μείωση αιθουσών, καμία απόλυση εργαζόμενης από δημάρχους και Σχολικές Επιτροπές.
  • Εφαρμογή ίσων όρων και συνθηκών εργασίας και στις Ι.Δ.Α.Χ. με υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και αναγνώριση του εγγράφου προσχώρησης της ΟΙΥΕ στη σύμβαση της ΠΟΕ ΟΤΑ.