Σαμοθράκη: Τρεις μέρες χωρίς ρεύμα& προβλήματα στην υδροδότηση λόγω των πυρκαγιών στην Αλεξανδρούπολη

Στον 19ο αιώνα έζησε για τρεις μέρες και τρεις νύχτες η Σαμοθράκη, επειδή το καλώδιο του ΔΕΔΜΗΕ που τροφοδοτούσε το νησί με ηλεκτρική ενέργεια καταστράφηκε από την πυρκαγιά του Εβρου, το μεσημέρι της Τρίτης. Με τον ηλεκτρισμό να επανέρχεται την Παρασκευή στο νησί από γεννήτριες που μεταφέρθηκαν με ειδικό πλοίο από την Μυτιλήνη.

Το νησί από το βράδυ της Δευτέρας 21/8 αποκόπηκε και ακτοπλοϊκά καθώς το «Αδαμάντιος Κοραής», πλοίο της γραμμής μετατράπηκε σε πλωτό νοσοκομείο μετά την εκκένωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.

Η διακοπή στην ηλεκτροδότηση δημιούργησε και προβλήματα στην ύδρευση. Το νησί κυριολεκτικά μεταφέρθηκε πίσω στον χρόνο, σε μια προβιομηχανική εποχή. Τα τρόφιμα στα ψυγεία κατέληγαν στα σκουπίδια, οι τουρίστες παγιδευμένοι δεν μπορούσαν να πληρώσουν με κάρτες ούτε να πάρουν χρήματα από τα ATM, που δεν λειτουργούσαν, δεν μπορούσαν και να φύγουν.

Καταρρέει και η τουριστική σεζόν
Οι επαγγελματίες έπαθαν μια τρίτη μεγάλη καταστροφή σε λίγα χρόνια. Ο Συλλόγος Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Σαμοθράκης απέστειλε επιστολές προς τα αρμόδια υπουργεία και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.