Πτώση της Αγοράς σύμφωνα με τα επιμελητήρια κατά την πρόσφατη εορταστική περίοδο

Στην έλλειψη ρευστότητας εστιάζουν το πρόβλημα Προέδροι Επιμελητηρίων

Αρνητικά είναι τα μηνύματα από τα επιμελητήρια της επικράτειας για την κίνηση της αγοράς κατά την εορταστική περίοδο, με μεγαλύτερη πτώση να δηλώνουν οι μικρές και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενώ τα πολυκαταστήματα και οι αλυσίδες να κινούνται οριακά. Τα σούπερ μάρκετ φαίνεται κι αυτά να κινούνται στα περσινά επίπεδα, και πιο σταθερά σε όλη την περίοδο της κρίσης. Η πορεία του τζίρου στα καταστήματα λιανικής, επηρεάζεται εν πολλοίς από τη πληθώρα φορολογικών υποχρεώσεων του Δεκεμβρίου, ύψους 2,1 δισ. ευρώ, που πρέπει να διευθετηθούν από 6 εκ. φορολογούμενους, έως το τέλος του έτους και την κατάργηση του κοινωνικού μερίσματος και τον περιορισμό του σε μόλις 250.000 δικαιούχους.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του αντιπροέδρου του εμπορικού επιμελητηρίου Αθηνών και μέλους του Δ.Σ, της Ελληνικής Συνομοσπονδίας και Επιχειρηματικότητας “φαίνεται ότι οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις θα έχουν αρνητικό πρόσημο σε σχέση με την περσινή εορταστική περίοδο και τα πολυκαταστήματα, οι πολυχώροι και οι αλυσίδες θα παραμείνουν στα ίδια σε σχέση με πέρσι. Αυτά τα δυο έχουμε ουσιαστικά ως προσλαμβάνουσες και ως ακούσματα και από την Αθήνα αλλά και από όλη την Χώρα” και συνέχισε εξηγώντας ότι “αυτό είναι απόρροια της δυσκολίας την οποία έχουνε επισέλθει τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις ύστερα από μια 10ετή κρίση κι όταν πια πλέον βρισκόμαστε στον αστερισμό των δόσεων. Ξέρουμε πολύ καλά ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις έχουν 3 και 4 στο τέλος του μήνα…4,4 εκ συμπολίτες μας χρωστάνε στην εφορία, πάνω από 100 δισ. είναι ληξιπρόθεσμα στην εφορία, υπάρχουν υποχρεώσεις προς τα ασφαλιστικά Ταμεία και προς τις Τράπεζες, άρα καταλαβαίνετε ότι δεν περισσεύει σχεδόν τίποτα αυτή την στιγμή για την Αγορά”…

«Το πρόβλημα εστιάζεται στην έλλειψη ρευστότητας που δημιουργήθηκε από τις αστοχίες της κυβέρνησης αναφορικά με την ημερομηνία καταβολής του μισθού στους δημόσιους υπαλλήλους και του κοινωνικού μερίσματος», επισημαίνουν πρόεδροι Επιμελητηρίων, «καθώς αυτό καταβλήθηκε το μεσημέρι ανήμερα αργίας με αποτέλεσμα να απομένουν μόνο μερικές ώρες πριν το κλείσιμο των καταστημάτων ώστε να καλυφθούν όλοι οι υποχρεώσεις». Πλέον οι έμποροι ελπίζουν στις εκπτώσεις που θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου.