Συνεχίζουμε να είμαστε «πρωταθλητές» σε τομείς που δεν μας τιμούν καθόλου και πρέπει επιτέλους κάποιος να σκύψει πάνω από τα προβλήματα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2021.
Ανεργία, μετανάστευση των νέων, μείωση του πληθυσμού δεν είναι καινούργια θέματα για τη Θράκη. Αποτελούν δυστυχώς “δεδομένα” σε μια ακριτική περιοχή που όλοι έστρεψαν τα βλέμματα τους εδώ, ειδικά μετά τα γεγονότα των Καστανέων το 2020. Βέβαια το μεγαλύτερο μερίδιο της προσοχής “κερδίζει” η Αλεξανδρούπολη και αυτό είναι λογικό εάν σκεφτεί κανείς ότι διαθέτει δύο πολύ σημαντικές υποδομές που δεν έχουν οι άλλες δύο μεγάλες πόλεις της Θράκης (Κομοτηνή, Ξάνθη). Αυτές δεν είναι άλλες από το αεροδρόμιο και το λιμάνι.
Δυστυχώς αυτό τον “αέρα ανάπτυξης” που φαίνεται στον ορίζοντα για την Αλεξανδρούπολη -δεν τον βλέπουν όλοι θετικά- δεν τον μοιράζεται η Ροδόπη και η υπόλοιπη Θράκη και γενικότερα η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.
Στο 29% το ποσοστό πληθυσμού που κινδυνεύει με φτώχεια
Τον Ιούλιο του 2022 η ΕΛΣΤΑΤ δημοσίευσε την έρευνα εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών για το έτος 2021 και αφορά την περίοδο αναφοράς εισοδήματος του έτος 2020. Η έρευνα αποτελεί τη βασική πηγή αναφοράς των συγκριτικών στατιστικών για την κατανομή του εισοδήματος και τον κοινωνικό αποκλεισμό, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Δυστυχώς η έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνει αυτό που λίγο-πολύ εκτιμάνε αρκετοί. Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχει το υψηλότερο ποσοστό πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας ανά Περιφέρεια για το 2021. Το ποσοστό αυτό είναι 29%, ενώ η Δυτικά Ελλάδα έχει 28,5% και η Κεντρική Μακεδονία με 25.5%. Το χαμηλότερο ποσοστό -όπως ήταν αναμενόμενο- έχει η Αττική με 12,9%. Να σημειωθεί ότι το ποσοστό πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας για το 2021 σε σύνολο χώρας είναι 19,6%.
Αναλύοντας κανείς αυτά τα αποκαρδιωτικά στοιχεία εξάγει τα εξής συμπεράσματα:
- Η Περιφέρεια ΑΜΘ όσο και εάν συγκεντρώσει βλέμματα της κεντρικής εξουσίας, κυρίως λόγω του Έβρου, αυτό δεν αλλάζει την πραγματικότητα του κινδύνου φτωχοποίησης της περιοχής.
- Βλέποντας κάποιος νέος ή ένα νέο ζευγάρι αυτά τα στοιχεία είναι λογικό να σκέφτεται να μεταναστεύσει για ένα καλύτερο μέλλον.
- Από πολιτικούς ακούγονται διθυραμβικά σχόλια και δηλώσεις για την περιοχή, όμως η πραγματικότητα είναι ότι “ξεγυμνώνεται” από κατοίκους, έσοδα και η ανεργία της “χτυπάει” την πόρτα.
Τα σχέδια για έργα στην Περιφέρεια ΑΜΘ μέχρι το 2030 είναι ευπρόσδεκτα και σαφώς προσθέτουν μια αξία στην περιοχή μας.
Όμως το ζήτημα είναι ο κόσμος να μείνει στην περιοχή και να έχει ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής. Διαφορετικά πέραν των χωριών που μένουν με λίγους και ηλικιωμένους κατοίκους, ο υψηλός κίνδυνος φτώχειας θα οδηγήσει όλο και περισσότερους να εγκαταλείψουν ακόμα και τις πόλεις.