Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης: Στο «δρόμο» ξαφνικά 139 εργαζόμενοι

Στη Βουλή φέρνει το θέμα των απολύσεων η Ν. Γκαρά

Στο «δρόμο» μένουν 139 εργαζόμενοι του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, καθώς ο διοικητής απέλυσε υπαλλήλους που εργάζονταν ως καθαρίστριες, τραπεζοκόμοι, εργαζόμενοι στον ιματισμό, φύλακες και μάγειρες, ώστε να αναλάβει εργολάβος.

Μετά τις απολύσεις καθαριστριών από το νοσοκομείο της Κομοτηνής έρχονται απολύσεις εκατοντάδων υπαλλήλων στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Όπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι ενώ η σύμβασή τους λήγει τον Ιούνιο, θα απολυθούν τον Μάρτιο.

Εργαζόμενη του νοσοκομείου καταγγέλλει ότι διοικητής προχώρησε στην απόλυσή τους εξαιτίας της… ιδεολογίας του. «Την περασμένη Παρασκευή είχαμε μία συνάντηση με τον διοικητή του νοσοκομείου, όπου επίσημα μας ανακοίνωσε ότι στα τέλη Μαρτίου και αρχές Απριλίου μπαίνει εργολάβος. Η θέση του ήταν πολύ σαφής και κατηγορηματική. Μας είπε ότι καθαρά από ιδεολογία θέλει εργολάβο. Νιώθουμε προδομένοι, γιατί αντιμετωπίσαμε πολύ δύσκολες καταστάσεις», δήλωσε.

«Επί 3,5 χρόνια δώσαμε όλο μας το είναι, μέσα σε λοιμώξεις, πανδημίας, κορονοϊό και τώρα μας πετάει λόγω ιδεολογίας. Επί 3,5 χρόνια μας χρησιμοποίησαν, ούτε τα παιδιά μας βλέπαμε ούτε τους γονείς μας», συμπλήρωσε άλλη εργαζόμενη του νοσοκομείου, η κα Ελισάβετ Μπάρη.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ως γνωστόν, είχε διώξει τους εργολάβους από τα νοσοκομεία, τους οποίους φυσικά και επανέφερε η Νέα Δημοκρατία. Η προηγούμενη κυβέρνηση προχώρησε σε προσλήψεις με ατομικές συμβάσεις εργασίας, αυξάνοντας τους μισθούς των εργαζομένων. Επιπλέον, στην περίπτωση της Αλεξανδρούπολης, το παράλογο είναι ότι η σύμβαση με τον ιδιώτη στηρίζεται σε οικονομοτεχνική μελέτη του 2020, η οποία θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί έως και 50%, ώστε να μην … μπει μέσα ο εργολάβος, λόγω του πληθωρισμού, των αυξήσεων στα υλικά, αλλά και των αυξήσεων στον κατώτατο μισθό των εργαζομένων. Εξάλλου, υπάρχει νομοθετική ρύθμιση της ΝΔ που δίνει αυτή τη δυνατότητα στους εργολάβους.

Για την υπόθεση τοποθετήθηκε η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΕΒΡΟΥ η οποία με ανακοίνωσή της καλεί την Κυβέρνηση Μητσοτάκη να ανανεώσει άμεσα τις ατομικές συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων και να αποσύρει τον σχεδιασμό της για την επιστροφή των «ημέτερων» εργολάβων στο ΕΣΥ, μέσω αμφισβητούμενης εγκυρότητας και σκοπιμότητας διαγωνισμών!

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Με πολιτική τους επιλογή οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το 2012, παραχώρησαν αποκλειστικά σε Ιδιώτες Εργολάβους τις υποστηρικτικές Υπηρεσίες στα Νοσοκομεία, καταργώντας σχεδόν το σύνολο των Οργανικών Θέσεων (95%) των Υπηρεσιών από αυτά.

Μία από τις Εμβληματικές Παρεμβάσεις της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στην Υγεία, ήταν η έξωση των Εργολάβων από τα Νοσοκομεία, και η αντικατάσταση του εργασιακού Μεσαίωνα, με Ατομικές Συμβάσεις Εργασίας των εργαζομένων. Απόφαση πλήρως συμβατή με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο για την ανάθεση των υπηρεσιών καθαριότητας, με ταυτόχρονη απόρριψη οριστικά των αιτήσεων αναστολών, που τότε είχαν καταθέσει οι εργολάβοι. Ως αποτέλεσμα της απόφασης αυτής, οι εργαζόμενοι με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου, (ΣΟΧ) απέκτησαν αξιοπρεπείς μισθούς, οι αποδοχές τους αυξήθηκαν πάνω από 250-300€ μηνιαίως, απέκτησαν ανθρώπινο ωράριο εργασίας, με πληρωμένες υπερωρίες και Εξαιρέσιμα.

Περάσαν σχεδόν 3 έτη, μέχρι να αναδειχθεί, (μέσω δικαστηρίων και ενστάσεων μεταξύ των επίδοξων εργολάβων), ο ανάδοχος, ο οποίος θα υπογράψει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα την σύμβαση, η οποία πρόκρινε την ιδιωτικοποίηση, με επιχείρημα το “όφελος” λίγων χιλιάδων ευρώ, έναντι της συνέχισης της εργασιακής κανονικότητας και των Ατομικών Συμβάσεων Εργασίας, με μόλις 72 πλέον εργολαβικούς απασχολούμενους (έναντι των 99 της προτεραίας κατάστασης), με υποπληρωμένο 8ωρο των εργολαβικών εργαζομένων, έναντι, του προφανώς καλύτερα αμειβομένου 6ωρου για τους τους εργαζόμενους με ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Καλούμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη να ανανεώσει άμεσα τις ατομικές συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων και να αποσύρει τον σχεδιασμό της για την επιστροφή των «ημέτερων» εργολάβων στο ΕΣΥ, μέσω αμφισβητούμενης εγκυρότητας και σκοπιμότητας διαγωνισμών!!!!!

Είμαστε δίπλα στον δίκαιο αγώνα των υπό διωγμό εργαζομένων του Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης.

Κανείς ΔΕΝ μπορεί να παίζει με την αξιοπρέπεια των εργαζομένων και με τις αντοχές του ήδη τραγικά υποβαθμισμένου και αποδιοργανωμένου ΕΣΥ!».

Το θέμα έφερε στη Βουλή και η Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης Ενημέρωσης και Επικοινωνίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νατάσα Γκαρά, σημειώνοντας πώς οι πολιτικές της ΝΔ διαλύουν τη δημόσια υγεία στον Έβρο.

Συγκεκριμένα η κ. Γκαρά ανέφερε πώς υπάρχει άμεση ανάγκη για άμεση επαναφορά στην εργασία τους των 139 απολυμένων από την καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη και λοιπών υπηρεσιών του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης (ΠΓΝΑ) με τη σύναψη ατομικών συμβάσεων εργασίας.

Η κα Γκαρά επισημαίνει στην Ερώτησή της ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τη νεοφιλελεύθερη εμμονή της απαξιώνει τη δημόσια περίθαλψη και οδηγεί στη διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) εις βάρος εργαζομένων, ιατρών, πολιτών και προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε καθιερώσει τον θεσμό των ατομικών συμβάσεων (ΣΟΧ) στο ΕΣΥ και παρείχε εργασιακή αξιοπρέπεια για το προσωπικό των υποστηρικτικών υπηρεσιών στα νοσοκομεία. Η επαναφορά των εργολάβων στα νοσοκομεία από τη ΝΔ είναι αδικαιολόγητη αφού αφ΄ ενός κοστίζει περισσότερα στο κράτος και αφ΄ ετέρου οδηγεί τις εργασιακές σχέσεις στις δημόσιες δομές υγείας σε πεδίο «εργασιακής γαλέρας» και σκληρής εκμετάλλευσης.
Η Βουλευτής τονίζει στη συνέχεια, ότι ειδικότερα για τον Νομό Έβρου η εγκληματική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας στη δημόσια υγεία έχει αποκορυφωθεί αναφέροντας σωρεία ζητημάτων: το κλείσιμο των περιφερειακών ιατρείων άφησαν υγειονομικά έκθετο τον ακριτικό πληθυσμό, οι λίστες χειρουργείων στο ΠΓΝΑ φτάνουν σε αναμονή έως και τέσσερα χρόνια, υπάρχει μόνο ένας παιδίατρος σε δημόσια δομή υγείας για να εξυπηρετήσει όλο τον Δήμο Αλεξανδρούπολης (πληθυσμός περίπου 65.000-απογραφή 2021), η εφαρμογή του θεσμού του προσωπικού γιατρού έχει αποτύχει αφού δεν υπάρχουν οι απαιτούμενοι γιατροί για να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού, η έλλειψη φαρμάκων συνεχίζεται, οι προσλήψεις ιατρών σε δομές ΤΟΜΥ και η δημιουργία νέων ΤΟΜΥ που προβλέπονταν έχουν παγώσει.

Κλείνοντας η κα Γκαρά αναφέρει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη οδηγεί, με μαθηματική ακρίβεια, στη διάλυση της δημόσιας υγείας, αντί να διασφαλίζει την επιβίωση, ανασυγκρότηση και ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας με μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών, ένταξη όλου του υγειονομικού προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά, αναμόρφωση του μισθολογίου και αναλογικές αυξήσεις των μισθών του ιατρικού προσωπικού, αύξηση του αριθμού των Τοπικών Μονάδων, εδραίωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, βελτίωση των εργασιακών σχέσεων για το προσωπικό των υποστηρικτικών υπηρεσιών στα νοσοκομεία.

Τέλος, ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό εάν προτίθεται να επαναφέρει άμεσα στην εργασία τους τους/τις 139 απολυμένους/ες από την καθαριότητα, σίτιση και λοιπών υπηρεσιών του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης συνάπτοντας ατομικές συμβάσεις εργασίας και εάν υπάρχει σχεδιασμός για την ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας στην ακριτική περιοχή του Νομού Έβρου που να διασφαλίζει την δημόσια δωρεάν υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού.