Πρόταση να μην ανοίξουν τη Δευτέρα λόγω της έξαρσης της γρίπης

Η έξαρση της γρίπης, καθώς και άλλων ιογενών λοιμώξεων αυτή την περίοδο, οδήγησε τον Νίκο Καπραβέλο να προτείνει να μην ανοίξουν τα σχολεία σε τρεις ημέρες.

Ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, πρότεινε να μην ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα (09/01) λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων της γρίπης, καθώς και άλλων ιογενών λοιμώξεων, που παρατηρείται αυτή την περίοδο.

Συγκεκριμένα, το πρωί της Παρασκευής (06/01), σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ, ο Νίκος Καπραβέλος ανέφερε: «Μπορεί να δοθεί παράταση των διακοπών των παιδιών. Να μην ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα. Υπάρχει έξαρση».

Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: ««Μπορεί να δούμε παιδιά στις εντατικές. Στην Αγγλία τον Δεκέμβριο τα κρεβάτια είχαν καλυφθεί με περιστατικά ιογενείς λοιμώξεις. Η Ελλάδα δεν έχει άλλες κλίνες εντατικής. Η Βόρεια Ελλάδα αναγκάστηκε να στείλει παιδί στο στην Αθήνα».

Επίσης, ο Νίκος Καπραβέλος σημείωσε πως υπάρχουν περίπου 200 ιοί που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα αλλά, ταυτόχρονα, συμβούλευσε να μην υπάρχει πανικός στους γονείς και να προσφεύγουν στα φάρμακα, πολλά από τα οποία είναι σε έλλειψη. «Δεν έχουμε φτάσει ως χώρα στην κορύφωση του κύματος των ιώσεων», συμπλήρωσε ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», υπογραμμίζοντας ότι «η καταρροή δεν είναι κανένα τρομακτικό σύμπτωμα».

Γκίκας Μαγιορκίνης: «Διαχειρίσιμη η κατάσταση με τη γρίπη»

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφέρθηκε στη γρίπη, λέγοντας ότι «αυτό που βιώνουμε, ως μία από τις πιο έντονες περιόδους γρίπης που έχουμε δει εδώ και πολλά χρόνια», αλλά χαρακτήρισε ως «διαχειρίσιμη» την κατάσταση.

Ειδικότερα, το πρωί της Παρασκευής (06/01), σε σχετική συνέντευξή του στον Ρ/Σ ΣΚΑΪ 100,3, ο ίδιος απέρριψε το ενδεχόμενο λήψης μέτρων, τονίζοντας: «Κάτι τέτοιο θα είχαμε μόνο, εάν είχαμε πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίσης, χαρακτήρισε τα εμβόλια ως «ένα πολύ σημαντικό εργαλείο» ενώ, αναφερόμενος ειδικά στο εμβόλιο της γρίπης, υποστήριξε πως «προέχει να το κάνουν οι ευάλωτοι και οι επαγγελματίες Υγείας». «Με το που έχει κάποιος συμπτώματα, είτε πρόκειται για γρίπη, είτε για κορονοϊό, θα πρέπει να κάνει τεστ και να αναζητά θεραπεία νωρίς, να μην περιμένει», είπε μεταξύ άλλων.