Προσωπικός γιατρός: Νέα παράταση για εγγραφή

Έως και την 1η Απριλίου δόθηκε παράταση από το Υπουργείο Υγείας για να εγγραφούν οι πολίτες στον «Προσωπικό Γιατρό». Από 1η Απριλίου, όμως, θα ξεκινήσουν τα πρόστιμα, τα οποία, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, προσαυξάνονται αρχικά κατά ποσοστό 10% επιπλέον.

Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση, όσοι εγγραφούν στο σύστημα θα έχουν προτεραιότητα από 1ης/1/2023 κατά τον προγραμματισμό των επισκέψεών τους στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Κανονικά οι «ποινές» θα ξεκινούσαν να ισχύουν από την 1η Δεκεμβρίου 2022, ωστόσο ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε «πάγωμα» της εφαρμογής των προστίμων.

Δεδομένου ότι οι εγγραφές έχουν σχεδόν καλύψει την τρέχουσα διαθεσιμότητα του συστήματος σε προσωπικούς γιατρούς, σε περιοχές όπως η Αττική, η κίνηση αυτή κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες που μπορεί μεν να είναι πρόθυμοι να εγγραφούν, αλλά δεν βρίσκουν γιατρό. Είναι ενδεικτικό ότι σε ποσοστά που φτάνουν και το 48% των πολιτών δεν έχει κάνει ακόμη εγγραφή στον προσωπικό γιατρό.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα ο αρμόδιος υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έως τώρα έχουν εγγραφεί στο σύστημα 4.700.000 πολίτες και 3.400 γιατροί.

Οι ποινές σύμφωνα με το ΦΕΚ

Έτσι όσοι δεν έχουν εγγραφεί στον «Προσωπικό Γιατρό» μέχρι την 1η Απριλίου, θα επιβαρύνονται με πρόσθετη συμμετοχή κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του, στη φαρμακευτική δαπάνη, στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές.

Αντιθέτως όσοι εγγραφούν θα έχουν προτεραιότητα από 1/1/2023 κατά τον προγραμματισμό των επισκέψεών τους στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας.