Ερωτήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης προς τη Δημοτική Αρχή Ορεστιάδας

Ερωτήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Ορεστιάδας για συντήρηση σχολείων, κατασκευή δημόσιων τουαλετών και αξιοποίηση της οικοτουριστικής μονάδας Καστανεών.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Ορεστιάδας κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο τρεις Ερωτήσεις προ τη Δημοτική Αρχή Ορεστιάδας σχετικά με την πλήρη και ασφαλή συντήρηση των σχολείων στο Δήμο Ορεστιάδας, την κατασκευή δημόσιων τουαλετών στην πόλη της Ορεστιάδας και την αξιοποίηση της παρόχθιας οικοτουριστικής μονάδας των Καστανεών.

Αναλυτικά οι Ερωτήσεις:

Θέμα: Πλήρης και ασφαλή συντήρηση των σχολείων

Με αφορμή το τραγικό περιστατικό του θανάτου του 11χρονου μαθητή και των τραυματισμό άλλων δύο στις Σέρρες, αναδεικνύονται οι τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων, οι οποίες και με την ανοχή της Τοπικής Διοίκησης έχουν οδηγήσει στη γενικότερη υποβάθμιση της ποιότητας ζωής του λαού με την πολιτική της υποχρηματοδότησης και τελικά της εμπορευματοποίησης των δημόσιων υπηρεσιών, υγείας, παιδείας, πρόνοιας εγκυμονώντας κάθε είδους κίνδυνο.

Και στον Δήμο Ορεστιάδας υπάρχουν σχολεία όπου τα κτίρια είναι πολύ παλιά και με συχνά προβλήματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα σοβαρά προβλήματα που είχαν παρουσιαστεί το 2019 στην στέγη του σχολείου των Δικαίων, εξ’ αιτίας της φθοράς του κεντρικού δοκαριού που στηρίζει τη στέγη με πολύ μεγάλο κίνδυνο για τη ζωή των μαθητών.

Με βάση και το αίτημα της Ομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης για γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, για την πλήρη και ασφαλή συντήρηση των σχολείων με ευθύνη του Κράτους, των Δήμων και της Περιφέρειας, ερωτάται η Δημοτική Αρχή τι προτίθεται να κάνει για:

• Τον άμεσο τεχνικό έλεγχο της στατικής επάρκειας, της αντισεισμικής και αντικεραυνικής θωράκισης, τους απαραίτητους ελέγχους στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και τα συστήματα θέρμανσης όλων των σχολικών κτιρίων, για να εργάζονται μαθητές και εκπαιδευτικοί σ’ ένα ασφαλές περιβάλλον;

• Να διεκδικήσει από την κυβέρνηση όλους τους απαραίτητους πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη χρηματοδότηση των άμεσων αναγκαίων παρεμβάσεων σε όλα τα σχολικά κτίρια;

• Να διεκδικήσει προσλήψεις μόνιμου εργατικού και επιστημονικού προσωπικού που θα στελεχώσει την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου για τον περιοδικό και τακτικό έλεγχο των σχολικών κτιρίων;

Θέμα: Κατασκευή δημόσιων τουαλετών

Κατ΄ επανάληψη έχουμε επισημάνει, χωρίς φυσικά να λάβουμε κάποια απάντηση, το θέμα της έλλειψης δημόσιων τουαλετών στην πόλη της Ορεστιάδας. Ένα σημαντικό πρόβλημα που απασχολεί τους δημότες οι οποίοι βρίσκονται μακριά από τα σπίτια τους, είτε ως τουρίστες είτε για να επισκεφθούν κάποιο γιατρό ή εμπορικό κατάστημα. Το πρόβλημα φυσικά διογκώνεται σε περιπτώσεις εκδηλώσεων όπως αυτές που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες, στο Αγγέλων φως.

Την πρόχειρη λύση του προβλήματος, δίνουν οι καταστηματάρχες της πόλης, οι οποίοι με την ευγένεια και τη φιλόξενη διάθεση που τους χαρακτηρίζει, θέτουν στη διάθεση των επισκεπτών τις τουαλέτες των καταστημάτων τους, για να καλύψουν την αδράνεια του Δήμου και στον τομέα αυτό.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κύριος Δήμαρχος τι προτίθεται να κάνει για:

• Να λύσει ένα σημαντικό και υπαρκτό ζήτημα που αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο και κοινωνικό δικαίωμα αλλά και ύψιστο ζήτημα δημόσιας υγείας και ποιότητας ζωής;

Θέμα: Αξιοποίηση της παρόχθιας οικοτουριστικής μονάδας των Καστανεών

Πριν λίγες μέρες προκηρύχθηκαν διαγωνισμοί εκμίσθωσης τριών αγροτεμαχίων στην περιοχή του Έβρου από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) ΑΕ, ενώ την ίδια περίοδο ανακοινώθηκε και η αλλαγή της διοίκησης.

Με αφορμή τα παραπάνω θα θέλαμε να μας ενημερώσετε για τα όποια νέα δεδομένα σχετικά με την αξιοποίηση της παρόχθιας οικοτουριστικής μονάδας των Καστανεών αλλά και του οικοπέδου στο οποίο βρίσκονται οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, δεδομένου ότι η σύμβαση φύλαξης του χώρου δεν ανανεώθηκε ποτέ μετά τη λήξη της, στις 31 Οκτωβρίου 2021.

Για την Λαϊκή Συσπείρωση Ορεστιάδας

Ο δημοτικός σύμβουλος
Κωνσταντίνος Ζαλουφλής