Προειδοποίηση της Αστυνομίας ΑΜθ για προσπάθειες εξαπάτησης πολιτών

Ενημερώστε φίλους και συγγενείς ώστε να μην πέσουν θύματα των απατεώνων

H Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με αφορμή περιστατικά εξαπάτησης των πολιτών που καταγγέλλονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στις περιοχές δικαιοδοσίας της, με πιο πρόσφατη την απάτη-μαμούθ στην Ξάνθη με λεία 123.000 ευρώ από επιχείρηση, κρίνει σκόπιμο να δημοσιοποιηθούν οι παρακάτω χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή ανάλογων περιστατικών:

• Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
• Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
• Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρημάτων, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο). Στις περιπτώσεις αυτές να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.) και σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
• Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
• Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με μηνύματα (email, SMS) που υποτίθεται ότι αποστέλλονται από τραπεζικά καταστήματα και τα οποία συνήθως παρακινούν τους πολίτες να ακολουθήσουν κάποιο σύνδεσμο (link) που βρίσκεται μέσα στο ίδιο email ή SMS και ο οποίος οδηγεί σε ψεύτικη ιστοσελίδα που προσομοιάζει με αυτές των τραπεζών. Στη συνέχεια ζητούν την καταχώρηση προσωπικών στοιχείων, αριθμούς τραπεζικών καρτών και κωδικούς τραπεζικών λογαριασμών (username και password), τα οποία οι δράστες υποκλέπτουν μόλις αυτά συμπληρωθούν από τους πολίτες. Με τον τρόπο αυτό οι δράστες αποκτούν πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς των πολιτών και αφαιρούν άμεσα χρηματικά ποσά.
• Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν στοιχεία των τραπεζικών σας καρτών και κωδικούς τραπεζικών λογαριασμών (username και password) που χρησιμοποιείται σε ηλεκτρονικές τραπεζικές ιστοσελίδες/ εφαρμογές προκειμένου σας καταβάλουν ή τους καταβάλετε χρήματα για αγορά αγαθών ή παροχή υπηρεσιών.
• Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
• Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.