Ξεκινά το Πανελλήνιο πρωτάθλημα Παρά-Μπάντμιντον στην Αλεξανδρούπολη

Στις 17 και 18 Μαΐου το Πανελλήνιο πρωτάθλημα Παρά-Μπάντμιντον, στην Αλεξανδρούπολη, στο Κλειστό Γυμναστήριο «Μιχάλης Παρασκευόπουλος», με την υποστήριξη του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Αθλητές και αθλήτριες, από σωματεία με όλα τα μεγάλα «αστέρια», αλλά και το νέο «αίμα» του αθλήματος θα αγωνιστούν για μια θέση στο βάθρο.

Para badminton

Το Para badminton ως επίσημο Παραολυμπιακό άθλημα συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Tokyo το 2020. Όπως και στο badminton, οι αθλητές του Para badminton αγωνίζονται σε μονά ανδρών και γυναικών, σε διπλά ανδρών και γυναικών και σε διπλά μικτά. Οι αθλητές κατατάσσονται σε κατηγορίες ανάλογα με την αναπηρία τους για να υπάρχει ένας όσο γίνεται πιο δίκαιος ανταγωνισμός. Στο Para badminton υπάρχουν έξι κατηγορίες:

Wheelchair 1 (WH1): Οι αθλητές αυτής της κατηγορίας χρησιμοποιούν αμαξίδιο για να παίξουν Badminton, έχουν αναπηρία στα κάτω άκρα αλλά και περιορισμένη λειτουργικότητα στον κορμό.

Wheelchair 2 (WH2): Οι αθλητές αυτής της κατηγορίας είναι σαν της πρώτης αλλά με πολύ καλύτερο, δηλαδή περισσότερο λειτουργικό κορμό.

Standing Lower 3 (SL3):  Σε αυτή την κατηγορία ο αθλητής παίζει από όρθια στάση. Ο παίκτης μπορεί να έχει αναπηρία σε ένα ή και στα δύο κάτω άκρα και παρουσιάζει σημαντική δυσκολία στην κίνηση και ισορροπία.

Standing Lower 4 (SL4): Μια δεύτερη κατηγορία από όρθια στάση όπου όμως ο αθλητής έχει μικρότερη αναπηρία σε σύγκριση με την SL3. Ο αθλητής μπορεί να έχει μειωμένη δύναμη σε ένα ή και στα δύο κάτω άκρα και μια μικρή δυσκολία στην κίνηση και ισορροπία.

Stranding Upper (SU5): Ο αθλητής σε αυτή την κατηγορία έχει αναπηρία στα άνω άκρα.

Short Stature (SH6):  Σε αυτή την κατηγορία αγωνίζονται αθλητές με μικρό ανάστημα λόγω της γενετικής τους κατάστασης που αναφέρεται ως «νανισμός».