Πολιτικό άσυλο ζητά ο Κούρδος δημοσιογράφος που συνελήφθη στον Έβρο – Διαμένει στο ΚΥΤ Φυλακίου

Στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στο Φυλάκιο αναμένεται να μεταφερθεί ο Κούρδος δημοσιογράφος ο οποίος συνελήφθη πρωί της 13ης Φεβρουαρίου στην παρέβρια περιοχή Ισσακίου Διδυμοτείχου.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ Ορεστιάδας ο Idris Sayilgan θα δηλώσει τις προθέσεις του, να ζητήσει πολιτικό άσυλο, είναι “πολύ συνειδητοποιημένος αλλά και ήρεμος” διότι αισθάνεται την ασφάλεια που του παρέχει μια ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα ανέφερε ο δικηγόρος του Νίκος Βουλγαρίδης.

Ο εν λόγω δημοσιογράφος, κουρδικής καταγωγής, είναι γνωστός στη γείτονα χώρα καθώς είχε αφεθεί ελεύθερος στις 27 Νοεμβρίου 2019, αφού κρατήθηκε στη φυλακή για 1.137 ημέρες και είχε καταδικαστεί εκ νέου σε επιπλέον 4 χρόνια φυλάκιση το 2020 στην πόλη Mus, για «υπόθεση προπαγάνδας και τρομοκρατικής οργάνωσης» που ασκήθηκε εναντίον του ενώ βρισκόταν στη φυλακή.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε ασχοληθεί με την περίπτωσή του καθώς ο πρώην δημοσιογράφος του πρακτορείου Dicle είχε συλληφθεί τον Οκτώβριο του 2016 με την κατηγορία της «προπαγάνδας για τρομοκρατική οργάνωση» και συμμετοχής «σε τρομοκρατική οργάνωση» και είχε οδηγηθεί στις φυλακές Τραπεζούντας.

Ως δημοσιογράφος του πρακτορείου Mezopotamya, ο Idris Sayilgan τον Μάρτιο του 2020 κρατήθηκε στην Αδριανούπολη όπου πήγε να ακολουθήσει τους πρόσφυγες που κατευθύνονταν προς τα ελληνικά σύνορα.

Ο Idris Sayilgan έχει σκοπό να φύγει από την Ελλάδα προς αναζήτηση εργασίας και ασφάλειας, όπως δηλώνει μέσω του δικηγόρου του, ενώ παράλληλα εκφράζει την αλληλεγγύη του στους δημοσιογράφος που δέχονται διώξεις αλλά και τις ευχαριστίες του για τη συμπαράσταση και το ενδιαφέρον που έδειξαν οι Ευρωπαϊκές και Ελληνικές Ενώσεις Δημοσιογράφων όταν έγινε γνωστή η σύλληψη του.