Πάνω από 43.000 οι εμβολιασμοί στο Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας – Συνολικά το 2021 εξυπηρετήθηκαν 56.330 πολίτες

Σε αναλυτικό ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Ορεστιάδας Χρήστος Παπαθανάκης σημειώνει πως «η ενημέρωση κρίνεται αναγκαία δεδομένου ότι υπάρχει, καίτοι σε πολύ λιγότερο βαθμό σε σχέση με το παρελθόν, μια μερίδα του κόσμου που έχει σχηματίσει και διατηρεί μια απαξιωτική γνώμη την ποσότητα και την ποιότητα των όσων προσφέρουμε ως δομή πρωτοβάθμιας υγείας».


Όπως σημειώνει ο κ. Παπαθανάκης, η πανδημία έβαλε σε μεγάλη δοκιμασία την οργανωτική και λειτουργική επάρκεια του ΚΥ, αλλά και τις ανθρώπινες αντοχές του προσωπικού, οι οποίες δοκιμάστηκαν και ποικιλοτρόπως όλη την χρονιά που πέρασε. Μέχρι και σήμερα στο Κέντρο Υγείας έγιναν περί τα 15.000 RAPID TEST, αριθμός που τεκμηριώνει την σημαντική συμβολή του στη διάγνωση των θετικών κρουσμάτων. Από την αρχή της εμβολιαστικής καμπάνιας στο εμβολιαστικό κέντρο του Κ.Υ. Ορεστιάδας, έχουν γίνει πάνω από 43.000 δόσεις.

Όπως αναφέρει ο διευθυντής, «σε περιόδους αιχμής της εμβολιαστικής καμπάνιας, ήταν απαραίτητες 200 βάρδιες του προσωπικού για να ανταπεξέλθουμε στον αυξημένο αριθμό των ημερήσιων ραντεβού (έφτασαν μέχρι και 280 εμβολιασμοί ημερησίως)».


Επιπλέον, εδώ και μερικούς μήνες έχει αρχίσει, και συνεχίζεται, ο εμβολιασμός κατ’ οίκον των συμπολιτών μας που για διαφόρους λόγους είναι καθηλωμένοι, σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, στο κρεβάτι και άρα είναι ανίκανοι να προσέλθουν στο εμβολιαστικό κέντρο.

Μέχρι σήμερα, έχουν γίνει περί τους 1.100 εμβολιασμούς κατ’ οίκον σε σύνολο 70 εξορμήσεων, σε πάνω από 25 χωριά και οικισμούς των Δήμων Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου. Προφανώς και η Υπηρεσία θα συνεχίσει να υφίσταται, έως ότου συνεχίσουν να υπάρχουν αιτήματα για κατ’ οίκον εμβολιασμό. Παράλληλα, εδώ και τρεις μήνες περίπου, λειτουργεί και εμβολιαστικό κέντρο για παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών, το μόνο στον Β. Έβρο και μέχρι σήμερα προσήλθαν και εμβολιάστηκαν περίπου 600 παιδιά. Τα εν λόγω εμβολιαστικό κέντρο λειτουργεί δυο φορές την εβδομάδα.


«Πρέπει να τονίσω ότι μολονότι υπήρξαν μεγάλες προκλήσεις και δυσκολίες σχετιζόμενες με την πανδημία, στο Κ.Υ.Ορεστιάδας προσπαθήσαμε και νομίζω ότι τα καταφέραμε, να μην ξεχάσουμε τον ρόλο μας στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και άρα να μην κάνουμε εκπτώσεις στην δραστηριότητά μας στον τομέα αυτόν», επισημαίνει ο κ. Παπαθανάκης, παραθέτοντας τα αριθμητικά δεδομένα της δραστηριότητας όλων των τμημάτων του Κ.Υ. Ορεστιάδας:


Παθολογικά ιατρείας: 34.000 επισκέψεις
Έκτακτα παθολογικά : 8.000
Έκτακτα χειρουργικά: 3.136
Γυναικολογικό : 749

Παιδιατρικό : 900
Οδοντιατρικό: 1.671
Μικροβιολογικό Εργαστήριο: 1.083
Ακτινολογικό Εργαστήριο: 1.400
Τμήμα Εμβολίων : 1.136
Καρδιολογικό ιατρείο : 2.254
Ω.Ρ.Λ. ιατρείο : 530
Μετανάστες : 450

Σύνολο προσέλευσης σε όλα τα τμήματα: 56.330.


Αν διαιρέσουμε αυτό το σύνολο δια 240, περίπου ο συνολικός αριθμός ετησίως, των εργάσιμων ημερών, έχουμε ένα μέσο όρο 234 ατόμων που εξυπηρετήθηκαν σε καθημερινή βάση από τα διάφορα τμήματα της Δομής. Οι αριθμοί αυτοί θα ήταν ακόμη μεγαλύτεροι, αν δεν υπήρχαν κενά προσωπικού σε ορισμένα τμήματα, υπογραμμίζοντας ότι πολλές φορές υπήρξε εσωτερική μετακίνηση προσωπικού και άρα υπολειτουργία μερικών τμημάτων, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του εμβολιαστικού κέντρου. Τέλος, ο κ. Παπαθανάκης τονίζει: «Φρονώ ότι το Κ.Υ. Ορεστιάδας τα πήγε αρκετά καλά, παρά τις ποικίλες αντιξοότητες και δυσκολίες. Θα μπορούσε να τα πάει και καλύτερα; Βεβαίως. Εκείνο που θα ήθελα να εισπράξει ο κόσμος που διαβάζει αυτό το δελτίο, είναι ότι το Κ.Υ. Ορεστιάδας είναι υγιής οργανισμός, που καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ούτως ώστε οι παροχές υγείας προς τον πληθυσμό της περιοχής μας, να είναι υψηλού επιπέδου. Θα παρακαλέσω τον οποιοδήποτε έχει να εκφράσει κάποιο παράπονο αναφορικά με το Κ.Υ. Ορεστιάδας, να μην το κάνει μέσω κοινωνικής δικτύωσης ή τουλάχιστον όχι μόνο με αυτόν τον τρόπο, αλλά να προσέρχεται στον Διευθυντή και να εκθέτει την όποια δυσαρέσκειά του, ούτως ώστε να επιληφθεί του θέματος κι έτσι να καλυτερεύσει ακόμα περισσότερο η λειτουργία μας».