Πετρέλαιο θέρμανσης: Ποδαρικό με αυξημένες τιμές

Διπλή αύξηση από αυτόν τον μήνα θα επιβαρύνει την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, του καυσίμου που αποτελεί τη δημοφιλέστερη μορφή ενέργειας για να ζεσταθούν τα νοικοκυριά τη φετινή χειμερινή περίοδο.

Οι ανατιμήσεις προέρχονται από το ψαλίδισμα της κρατικής επιδότησης αλλά και από το τέλος της παροχής των εκπτώσεων από τα διυλιστήρια προς τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών. Έτσι, συνολικά η επιβάρυνση πλησιάζει τα περίπου 0,14 ευρώ ανά λίτρο. Τα 0,10 ευρώ προστίθενται στις τιμές λόγω της ισόποσης μείωσης της κρατικής επιδότησης στην αντλία (θα απομείνει πια ενίσχυση της τάξης των 0,15 ευρώ/λίτρο) και τα περίπου 0,04 ευρώ/λίτρο προστίθενται λόγω του τέλους της εκπτωτικής πολιτικής των διυλιστηρίων προς τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών. Υπενθυμίζεται πως η Helleniq Energy είχε παρατείνει τρεις φορές τη χορήγηση εκπτώσεων προς την αγορά, ώστε το πετρέλαιο θέρμανσης να είναι προσιτό στα νοικοκυριά. Η τελευταία έκπτωση ήταν 0,0375 ευρώ/λίτρο και έτρεχε μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2022.

Με αυτά τα δεδομένα η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να ανέλθει στα περίπου 1,30 ευρώ ανά λίτρο από 1,16 ευρώ που ήταν στις 30 Δεκεμβρίου.

Οι πωλήσεις της αγοράς υγρών καυσίμων
Το 2022 έκλεισε, σύμφωνα με πληροφορίες, με οριακή άνοδο των πωλήσεων των υγρών καυσίμων, έναντι του 2021. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση ήταν της τάξης του 2% για το σύνολο των καυσίμων.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι βενζίνες, προφανώς λόγω της μεγάλης ανόδου των τιμών στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς υποχώρησαν κατά -2%. Η πτώση καταγράφηκε κυρίως στο τελευταίο εξάμηνο του 2022. Αντίθετα αύξηση καταγράφηκε στις πωλήσεις των πετρελαίων. Το ντίζελ κίνησης είχε υψηλότερη ζήτηση κατά περίπου 3,5% με 4%. Αποδίδεται αφενός στην άνοδο της τουριστικής κίνησης καθώς και στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Μεγάλη ήταν και η ζήτηση του πετρελαίου θέρμανσης. Πηγές της αγοράς πετρελαιοειδών εκτιμούν πως το 2022 η αύξηση ήταν της τάξης του 6% σε σχέση με το 2021.

Την ίδια ώρα, μία ακόμα ευκαιρία έως τις 13 Ιανουαρίου έχουν όσοι δεν πρόλαβαν για να υποβάλουν αίτηση και να λάβουν το επίδομα θέρμανσης. Στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ ο αριθμός των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί, μετά και την παράταση που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, πλησιάζουν στο 1,19 εκατ. από 1,14 εκατ. που είχαν υποβληθεί έως τις 9 Δεκεμβρίου 2022 που ήταν η αρχική προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων. Υπενθυμίζεται ότι το Δημόσιο έχει ήδη προχωρήσει στην καταβολή 190 εκατ. ευρώ σε 840.000 δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης.
Όσοι υποβάλουν αιτήσεις μέχρι και τις 13 Ιανουαρίου θα λάβουν τα χρήματα που δικαιούνται με τις επόμενες πληρωμές. Με βάση τον προγραμματισμό υπουργείου Οικονομικών η επόμενη δόση του επιδόματος θέρμανσης αναμένεται να καταβληθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου 2023 για τις αγορές που θα τιμολογηθούν έως τις 31 Ιανουαρίου 2023.