Πέθανε ο συνθέτης Νότης Μαυρουδής – Στο σπίτι του στο Πήλιο

Θρήνος για το ελληνικό τραγούδι. Σκοτώθηκε ο μεγάλος συνθέτης Νότης Μαυρουδής

Τη ζωή του έχασε την Τρίτη (3/1) ο γνωστός συνθέτης, κιθαριστής και ραδιοφωνικός παραγωγός, Νότης Μαυρουδής, ενώ βρισκόταν με τη σύζυγό του στο σπίτι τους στην Κουκουράβα Μακρινίτσας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μοιραίο συνέβη λίγο μετά τις 8:30 το βράδυ, όταν έβαλε ένα ξύλο στα κάγκελα της αυλής του σπιτιού του και πάτησε πάνω, ίσως για να διορθώσει κάτι, αλλά πιθανόν έχασε την ισορροπία του ή ζαλίστηκε και ως αποτέλεσμα έπεσε στο κενό.

Όπως μετέδωσε το Μagnesianews, ο 77χρονος έπεσε από ύψος τριών μέτρων πάνε σε πέτρα με το κεφάλι, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα.

Η σύζυγός του, μη μπορώντας να πιστέψει τι είχε συμβεί, ειδοποίησε το ΕΚΑΒ στις 20.45. Κινητή μονάδα με γιατρό πήγε στο σημείο, αλλά δυστυχώς ήταν ήδη αργά και ο άτυχος άνδρας είχε αφήσει την τελευταία του πνοή.

«Αν κάτι χαρακτήριζε τον πατέρα μας ως άνθρωπο, ήταν η καλοσύνη του, το ήθος και η σεμνότητά του. Με τον ίδιο σεμνό τρόπο σας ανακοινώνουμε τον ξαφνικό θάνατό του.

Η πολιτική κηδεία του θα γίνει στο Χαλάνδρι τις επόμενες ημέρες. Η γυναίκα του Βάσω, τα παιδιά του Ροδή και Χάρης και τα εγγόνια του Ιάσονας, Αριάδνη, Έλλη και Οδυσσέας», έγραψε στο Facebook ο γιος του, Χάρης.

Ποιος ήταν ο Νότης Μαυρουδής

Πέρασε τα δυο πρώτα χρόνια της ζωής του στη φυλακή δίπλα στη μητέρα του, που ήταν πολιτική κρατούμενη. Το 1958 ξεκίνησε μαθήματα κιθάρας στο Εθνικό Ωδείο με καθηγητή τον Δημήτρη Φάμπα και πήρε το δίπλωμα το 1969 με «Άριστα».

Το 1975 εγκαταστάθηκε οριστικά στην Αθήνα και από αυτή τη χρονιά δίδαξε κλασική κιθάρα στο Εθνικό Ωδείο. Τα έτη 1975, 1977 και 1979 έδωσε ρεσιτάλ στο Φεστιβάλ Κλασικής Κιθάρας του Esztergom της Ουγγαρίας. Το 1978 πήρε μέρος στο διεθνές Φεστιβάλ Πολιτικού Τραγουδιού στο Ανατολικό Βερολίνο και στο 11ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας στην Αβάνα της Κούβας. Ως συνθέτης και σολίστ έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ σε πολλές χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Φινλανδία, Ελβετία, Γερμανία, Ουγγαρία, Αυστρία, Κούβα).

Ως καθηγητής στο Εθνικό Ωδείο Αθήνας, είχε μαθητές αρκετούς δημοφιλείς καλλιτέχνες όπως οι Μανώλης Ανδρουλιδάκης, Σωκράτης Μάλαμας, Παναγιώτης Μάργαρης, Γιώργος Μελάς, Λάμπρος Ντούσικος, Δημήτρης Σωτηρόπουλος, κ.ά.. Από το 1994 ανέλαβε καθήκοντα προέδρου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Υπουργείου Πολιτισμού και από το 1995 ανέλαβε καλλιτεχνικός διευθυντής στο διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας (από το 1999 τη θέση κατέχει ο Αλέξανδρος Μυράτ).