Πάρε και εσύ μέρος στη δράση “Γνωρίζω τον τόπο μου” του δήμου Σουφλίου

Η Ένωση Επαγγελματιών Εμπόρων και Βιοτέχνων Σουφλίου και Περιφέρειας διοργανώνει μία δράση σε συνδιοργάνωση με το Λαογραφικό Μουσείο Σουφλίου “Τα Γνάφαλα”, το Λύκειο Σουφλίου και το Δήμο Σουφλίου με τίτλο “Γνωρίζω τον τόπο μου”, δηλάδη γνωρίζουμε καλύτερα το Σουφλί!

Σκοπός είναι η δημιουργία ενός αρχείου – τεκμηρίων τα οποία θα επιλεχθούν και θα τοποθετηθούν στο χάρτη του Σουφλίου και με τα οποία θα δημιουργηθούν μονοπάτια ενδιαφέροντος που θα μπορεί ο επισκέπτης να χρησιμοποιήσει  και κινούμενος στο μονοπάτι να μπορεί να μάθει για τα δρομάκια, τα κτήρια, την ιστορία και τα ήθη και έθιμα του τόπου.

Τι είναι ο τόπος; Τι τον ορίζει; Τον οριοθετείς; Τον κατέχεις; Από πού είσαι; Τήνος είσαι; Από πού έρχεσαι; Που θα πας; Αυτά είναι τα ερωτήματα που όσοι γνωρίζουν λίγο ή πολύ το δήμο Σουφλίου, θα μπορούσαν να βοηθήσουν!

Ήρθε η στιγμή να μιλήσετε για τη γειτονία, τα σπίτια στο δρόμο σας, ιστορίες των παππούδων σας με σκοπό να διασωθούν για τις επόμενες γενιές.

Ακολουθεί αναλυτικά το δελτίο τύπου της συγκεκριμένης δράσης:

“Είσαι ο τόπος σου. Οι πρόγονοι και οι ρίζες σου. Είσαι αυτά που διηγούνται οι παππούδες σου και όλα αυτά που περάσαν σαν έθιμα από γενιά σε γενιά και ακόμα τα τελετουργείς με ευλάβεια. Είσαι εσύ, αλλά είσαι και όλα αυτά και σε εποχές σαν και τη δική μας, η ανάγκη για να δούμε ποιοι είμαστε μετά από αυτή την απομόνωση και την βιαιότητα που βιώνουμε γύρω μας κρίνετε καθοριστική. Η ανάγκη να καθορίσουμε ποιοι είμαστε, να καταγράψουμε αυτές τις μνήμες και τις ιστορίες, να τις φυλάξουμε για να τις διαφυλάξουμε για τους επόμενους που θα ζήσουν σε αυτόν τον τόπο.

Γυρίζω το βλέμμα λοιπόν προς τα εμένα και με κοιτάζω. Βλέπω στα μάτια μου, τα μάτια των γονιών μου, των θείων και των παππούδων μου, γνωστών και αγνώστων που με σημάδεψαν και με πλάσανε αυτό που είμαι σήμερα. Θυμάμαι και αναπολώ τις ιστορίες που άκουσα, τα «μασάλια» που με κοιμίσανε, που με φόβισαν, που με δίδαξαν.

Ρωτήστε τους δικούς σας, τον παππού και τη γιαγιά και κλέψτε τους μια ιστορία. Ακολουθώντας σαν ιδέα τα θέματα που μας ενδιαφέρουν στη δράση αυτή και θέλουμε να συγκεντρώσουμε. Χρειαζόμαστε ένα τεκμήριο, ένα αντικείμενο, ένα κτήριο, μια φωτογραφία, και ύστερα μια ιστορία, γράψτε μια με δύο παραγράφους για το αντικείμενο που επιλέξατε ή ηχογραφήστε , βιντεοσκοπήστε με το κινητό σας τον δικό σας άνθρωπο να σας λέει αυτή την ιστορία.

Χρειαζόμαστε ονοματεπώνυμο του ομιλούντος, ηλικία, και το θέμα που θα συζητήσετε πριν από κάθε ηχοντοκουμέντο ή βίντεο. Τα στοιχεία αυτά δε θα χρησιμοποιηθούν αν δεν επιθυμείτε δημόσια αλλά χρειάζονται προς το παρόν για την αρχειοθέτησή τους. Και φυσικά τα στοιχεία επικοινωνίας αυτού που μας στέλνει το αρχείο σε περίπτωση που δεν είναι ο ίδιος.

Τα ντοκουμέντα που θα συγκεντρωθούν και θα εκτιμηθούν ώστε να δούμε αν μπορούν να μπουν στο χάρτη που θα φτιαχτεί, όσα τεκμήρια δεν χρησιμοποιηθούν στα μονοπάτια θα συγκεντρωθούν και θα εκτεθούν σαν συνολική έκθεση παράλληλα με το άνοιγμα των μονοπατιών στο Λαογραφικό Μουσείο Σουφλίου «Τα γνάφαλα».

Βρεθείτε με τους αγαπημένους σας, δώστε τους τον χρόνο να σας διηγηθούνε, ακούστε τους τελευταίους διασώστες αυτών των ιστοριών και συμμετέχετε και εσείς στην διάσωσή και μετάδοσή τους στο χρόνο.

Παρακαλούμε στείλτε τα τεκμήρια σας στη παρακάτω διεύθυνση ή στο μαιλ παρακάτω με όλα τα στοιχεία επικοινωνίας ή δια ζώσης στο Λαογραφικό Μουσείο Σουφλίου «Τα γνάφαλα».

Φροντίστε την ποιότητα της φωτογραφίας και του ηχητικού ντοκουμέντου ή βίντεο. Πριν από κάθε βίντεο θα πρέπει να ακούμε το ονοματεπώνυμο του συνεντευξιαζόμενου, ηλικία και το θέμα συζήτησης εκτός και αν δεν επιθυμεί όπου θα σεβαστούμε την ανωνυμία του.

Ας συγκεντρώσουμε ένα αρχείο σύγχρονου λαογραφικού ενδιαφέροντος παρακαταθήκη για τις νέες γενιές της περιοχής.

Υπεύθυνη Δράσης, Επιμελήτρια του Λαογραφικού Μουσείου Σουφλίου, Εικαστικός: Μπουρουλίτη Δήμητρα, [email protected]”.

Ακολουθεί και μία περιγραφή της δράσης που αφορά την δημιουργία ενός χάρτη του Σουφλίου όπου θα δημιουργηθούν 5 μονοπάτια:

  • Τα μονοπάτια να έχουν σηματοδότηση όπως αυτά του βουνού αλλά να γίνουν στην πόλη μας με πρόσβαση με τα πόδια, με το ποδήλατο, μηχανή και αυτοκίνητο.
  • Στη σήμανση του μονοπατιού θα υπάρχουν καίρια σημεία ενδιαφέροντος. Ο περιπατητής να μπορεί να σταματήσει και να δει μια εκτυπωμένη φωτογραφία ντοκουμέντο, ένα κτήριο, ένα αντικείμενο, καθώς και ένα κείμενο ενημερωτικό ή ακόμα και μασάλι(ιστορία) που μέσα από αυτή να γνωρίζεις καλύτερα την ιστορία της αφήγησης. Έτσι ο επισκέπτης θα βιώνει δια ζώσης την ιστορία μας. Θα μπορεί επίσης μέσα από εφαρμογή να ακούει το μασάλι ή την ιστορία για το μνημείο που θα βλέπει.
  • Το κάθε μονοπάτι να έχει από όλες τις πληροφορίες, αρχιτεκτονικές, ιστορικές, λαογραφικές, επαγγελματικές, καλλιτεχνικές.
  • Σκοπός τους θα είναι η ανακάλυψη των κρυφών δρόμων του Σουφλίου πέραν των 2 βασικών αξόνων Βας. Γεωργίου και Ελ. Βενιζέλου. Με την σηματοδότηση των δρόμων θα υπάρξει μετακίνηση επισκεπτών στα δρομάκια του Σουφλίου, ο ντόπιος θα γνωρίσει τη γειτονία του και ο ξένος θα βιώσει την μνήμη και τις ιστορίες που θα αφηγούνται στα σημεία ενδιαφέροντος. Ο επισκέπτης θα γνωρίζει τον τόπο μας, έξω στον δρόμο, μετακινούμενος στο φυσικό περιβάλλον και θα αυτοξεναγείτε μέσα από τη σηματοδότηση και οι όποιες πληροφορίες  θα εμπλουτίζονται και μέσα από application του Visitsoufli.gr.

Π