Πανήγυρις Παναγιάς Οδηγήτριας στο Διδυμότειχο

Επικειμένης της εορτής της Συνάξεως της Υπεραγίας Θεοτόκου της Οδηγήτριας θα τελεστεί Ιερά Αγρυπνία την Τετάρτη 19η Ιουνίου ε.έ. και ώρα 21.00 στην Ιερά Επισκοπική Μονή Αγίας Παρασκευής Διδυμοτείχου.

Της Ιεράς Αγρυπνίας θα προστεί ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, πλαισιούμενος από τον Καθηγούμενο της Μονής Αρχιμ. Κύριλλο Κολτσίδη, στο φερώνυμο Παρεκκλήσιο στο πρόπυλο της Μονής, όπου και ενθρονίσθηκε η ιερά εικόνα της Οδηγητρίας το 2022, προκειμένου Αυτή να καθοδηγεί στο δρόμο του Χριστού τόσο τα μέλη της αδελφότητος όσο και τους πιστούς, που διαβαίνουν το κατώφλι της Μονής.

Σημειωτέον ότι κατά ιστορικές μαρτυρίες «περί τό Διδυμότειχον» υπήρχε τον 14ο αιώνα «πατριαρχική» ανδρώα Μονή επ’ ονόματι της Παναγίας της Οδηγήτριας, η οποία ασφαλώς περιέπεσε σε παρακμή λόγω της επισυμβάσης τουρκικής κατοχής που ακολούθησε το 1361. Σε ανάμνηση αυτής της παλαιάς Μονής με πολλή ευλάβεια φιλοτεχνήθηκε από τον Αρχιμ. Γαβριήλ Χειμώνα, μέλος της μοναστικής αδελφότητος, αντίγραφο της θαυματουργού εικόνος, για να ανακαλεί στην μνήμη των πιστών ότι η μόνη αληθινή Οδηγός προς στο Σωτήρα και Λυτρωτή είναι η Θεοτόκος.