“Ανέβηκε το θερμόμετρο” στο Δημοτικό Συμβούλιο Ορεστιάδας, για τις ανεμογεννήτριες

Αυτό ήταν ένα δημοτικό συμβούλιο, που αν μη τι άλλο, έδειξε το κλίμα που θα επικρατεί όσο θα περνά ο καιρός στο δήμο Ορεστιάδας. H μεν αντιπολίτευση δεν πρόκειται να αφήνει τίποτα να πέσει κάτω και η δε συμπολίτευση δεν  πρόκειται να αφήνει τίποτα αναπάντητο.

Η υπόθεση με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις περιοχές Πενταλόφου και Πετρωτών είναι γνωστή, καθώς και οι διαμαρτυρίες που υπάρχουν για την αδειοδότηση αυτών των έργων.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας λοιπόν, το θέμα συζητήθηκε εκτενώς, αλλά προέκυψε έντονη διαφωνία μεταξύ του Δημάρχου Δ. Παπαδόπουλου και του πρώην Δημάρχου Β. Μαυρίδη.

Οι διάλογοι που «ξεδιπλώθηκαν» ανάμεσα στο δήμαρχο Διαμαντή Παπαδόπουλου και στον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Βασίλη Μαυρίδη ήταν «απείρου κάλλους», αποκαλύπτοντας διαθέσεις και προθέσεις.

Ακούστηκαν αρκετοί χαρακτηρισμοί εκατέρωθεν, όπως “σουπιά”, “μαμελούκοι”, “ψεύτης”, “συκοφάντης” κλπ, με αποτέλεσμα να ανεβούν οι τόνοι.

Αφορμή για την διαμόρφωση της «ηλεκτρισμένης» αυτής ατμόσφαιρας αποτέλεσε αρχικά η επιστολή, που έστειλε ο κύριος Μαυρίδης προς την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου την κυρία Σέμεν, ζητώντας σύγκληση έκτακτου δημοτικού συμβουλίου με τη συμμετοχή των βουλευτών του Έβρου και του περιφερειάρχη ΑΜΘ, με ένα και μοναδικό θέμα το αιολικό πάρκο στη «Μαύρη Πέτρα», συνεπικουρώντας και στο αίτημα που υπέβαλαν και οι τρεις σύλλογοι που πρωτοστατούν στον αγώνα κατά των ανεμογεννητριών , “Δρομέας”, “Ωμέγα” και “Δρυμός”.

Η κίνηση του κυρίου Μαυρίδη, κρίθηκε ως «υποκριτική»από την πλευρά του κυρίου Παπαδόπουλου, λέγοντας πως όσο ήταν δήμαρχος δεν έκανε τίποτα απολύτως για την υπόθεση αυτήν, ούτε την έφερε προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, ακολουθώντας την τακτική της «σουπιάς» για να ξεφύγει από το πρόβλημα και τις δυσκολίες, «προσπαθείτε να ρίξετε μελάνι για να θολώσετε τα νερά και να αποφύγετε τις ευθύνες σας», είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Παπαδόπουλος επιμένοντας, πως όσο ήταν δήμαρχος ο κύριος Μαυρίδης δεν έπραξε, όπως έπρεπε για να ενημερώσει το σώμα, λέγοντας του περιπαικτικά, πως «μην μας περνάτε για «μαμελούκους», τέτοιες μέθοδοι είναι γελοίοι, υποτιμούν την νοημοσύνης μας, παίζοντάς το τώρα ακτιβιστής από την θέση της αντιπολίτευσης», διευκρινίζοντας πως ο ίδιος ως νέα δημοτική αρχή, ανέλαβε πρωτοβουλίες από την πρώτη στιγμή, απευθυνόμενος εκεί που έπρεπε, ασκώντας πιέσεις και ζητώντας ραντεβού με τον αρμόδιο υπουργό τον κύριο Σκυλακάκη και προσθέτοντας με σαφήνεια πως, ναι μεν οι προσπάθειες των συλλόγων και των φορέων είναι σημαντικές αλλά δεν ανήκει σε αυτούς η πρωτοβουλία των πολιτικών κινήσεων».

Ο κύριος Παπαδόπουλος εξήγησε, πως γίνεται σύγχυση μεταξύ των δύο περιπτώσεων, άλλο η «Μαύρη Πέτρα» και άλλο η «Αετοκορφή», θυμίζοντας ότι για την «Μαύρη Πέτρα» υπήρξε αρνητική γνωμοδότηση από το δημοτικό συμβούλιο και όλους τους υπηρεσιακούς και θεσμικούς φορείς, γι’ αυτό και ο δήμος προσέφυγε στο ΣτΕ. Για την δεύτερη όμως περίπτωση, του αιολικού πάρκου στην «Αετοκορφη» δεν ετέθη ποτέ στο δημοτικό συμβούλιο.

Ο κύριος Μαυρίδης ανέφερε, πως ένας τρόπος για να μην πιέσεις πολιτικά είναι να οχυρωθείς πίσω από τις νομικές ενέργειες που έχεις κάνει, ξεκαθαρίζοντας, πως η συγκεκριμένη υπόθεση δεν ήρθε ποτέ προς γνωμοδότηση, άρα ο δήμαρχος όπως είπε, είναι «ψεύτης», ωστόσο ξεκαθάρισε πως η περιοχή πρέπει να προστατευτεί με σχεδιασμό που θα βοηθά στην ανάπτυξη της και όχι στην υποβάθμιση της και απαιτείται πολιτική βούληση.

Η τοποθέτηση όμως, περί «ψεύτη» έκανε τον δήμαρχο, εμφανώς εκνευρισμένος, να ζητήσει από την πρόεδρο του συμβουλίου να αφαιρέσει τον λόγο από τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης, λέγοντας πως ο ίδιος είναι «συκοφάντης και πως παίζει με την φωτιά».

Ο κύριος Μαυρίδης απάντησε αμέσως, πως αντέχει στις φωτιές καθώς είναι «μπαρουτοκαπνισμένος» και γι’ αυτό δεν ανέχεται απειλές, θεωρώντας πως εσκεμμένα ο κύριος Παπαδόπουλος μιλούσε για τη «Μαύρη Πέτρα» και όχι για την  Αετοκορφη» με σκοπό να παραπλανήσει τον κόσμο φέρνοντας δύο διαφορετικές εγκρίσεις μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, θέλοντας να αποδείξει, πως η προηγούμενη διοίκηση δεν έκανε τίποτα για την υπόθεση.

Η ουσία είναι οτι το έργο προχωρά ερήμην της τοπικής κοινωνίας και η αυτοδιοίκηση για μια ακόμη φορά φαίνεται να μην έχει ουσιαστικό λόγο. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τις διατάξεις, η κεντρική εξουσία έχει τους τρόπους να προωθεί τέτοιου είδους επενδύσεις, ασχέτως εάν οι τοπικοί Δήμοι και οι πολίτες διαφωνούν και διαμαρτύρονται.