Πανεπιστημιακή Κλινική Πλαστικής Χειρουργικής και Μονάδα Εγκαυμάτων θα αποκτήσει το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Εκδόθηκε το ΦΕΚ που περιλαμβάνει την απόφαση ότι η Πανεπιστημιακή Κλινική Πλαστικής Χειρουργικής και Εγκαυμάτων του Δ.Π.Θ.- Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης, εγκρίνεται ως κατάλληλη για την χορήγηση πλήρους χρόνου άσκησης σε ιατρούς για την ειδικότητα της Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής.

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών & Σπάνιων Παθήσεων Ν. Έβρου ´´Μαζί για Ζωή´ επιβεβαιώνει και ο ίδιος την είδηση μέσω ανακοίνωσης και αναφέρει τις δύσκολες στιγμές που αντιμετώπισε μετά από τριάμισι χρόνια αγώνα, μέχρι να γίνει πραγματικότητα η Πανεπιστημιακή Πλαστική Χειρουργική και Μονάδα Εγκαυμάτων στο Π.Γ.Ν.Α.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου:

Μετά από τριάμισι χρόνια ένας αγώνας του Συλλόγου Καρκινοπαθών και Σπάνιων Παθήσεων Έβρου “Μαζί για ζωή” φτάνει στο τέλος του με την απόφαση για στελέχωση της Πανεπιστημιακής Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών & Σπάνιων Παθήσεων Ν. Έβρου ´´Μαζί για Ζωή´, με χαρά σας ενημερώνει σήμερα, ότι ένας αγώνας  3 ½ ετών φτάνει στο τέλος του. Εκδόθηκε το ΦΕΚ με την απόφαση ότι η Πανεπιστημιακή Κλινική Πλαστικής Χειρουργικής και Εγκαυμάτων του Δ.Π.Θ.- Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης, εγκρίνεται ως κατάλληλη για την χορήγηση πλήρους χρόνου άσκησης σε ιατρούς για την ειδικότητα της Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής.

Γιατί τόση σημασία σε αυτό; Ας κάνουμε μια αναδρομή στα γεγονότα:

Δυστυχώς, ζήσαμε μια απίστευτη κωλυσιεργία  του όλου συστήματος τόσα χρόνια.  Αναγκαστήκαμε να παρακολουθήσουμε τον αντίστοιχο φάκελο από γραφείο σε γραφείο στο Υπουργείο Υγείας. Ζήσαμε αποφάσεις Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που ακυρώθηκαν, μόνο και μόνο γιατί άλλαξε η κυβέρνηση και ξεκινούσαμε ουσιαστικά και πάλι από την αρχή.Πήγαμε σε όλους τους  Υπουργούς Υγείας (και των δύο κυβερνήσεων), εξηγώντας το πρόβλημα και την σπουδαιότητα της Κλινικής για τον τόπο μας.

Η διαδικασία υπήρξε εξαιρετικά αργή. Αρχικά, το 2016 έγινε η ίδρυση Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής στο ΠΓΝ Αλεξ/πολης, απλά «φιλοξενούμενη» εντός της Α’ Παν. Χειρουργικής Κλινικής. Μόλις το 2020, μετά από συνεχή αγώνα, εγκρίθηκε και η αυτόνομη εγκατάσταση της Κλινικής στο Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης,  με διαθέσιμες οκτώ κλίνες προς χρήση της (κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Υγείας και κατόπιν, απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Π.Γ.Ν.Α.

Τελικά πέντε 5 χρόνια μετά τη κατάθεση του αιτήματος έγκρισης χορήγησης Ειδικότητας Πλαστικής Χειρουργικής στη 4η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) και στη συνέχεια στο Υπουργείο Υγείας, δρέψαμε τους καρπούς των κόπων μας: μόλις στις 22/12/21 εκδόθηκε και η απόφαση για την χορήγηση πλήρους ειδικότητας.

Η Πανεπιστημιακή Πλαστική Χειρουργική και Μονάδα Εγκαυμάτων (ΠΠΧΕ) στο Π.Γ.Ν.Α, με χορήγηση πλήρους χρόνου ειδικότητας (όπως αρμόζει σε κάθε Πανεπιστημιακή Κλινική), είναι πλέον γεγονός! Ως στελέχωση, προβλέπονται στοοργανόγραμμα δύο ειδικευμένοι (ΦΕΚ 1156 – 10.04.2012) και πλέον, με την τρέχουσα απόφαση, και δύο ειδικευόμενοι ιατροί.

Αυτό σημαίνει πρακτικά: μια ΑΥΤΟΝΟΜΗ και ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΚλινική Πλαστικής Χειρουργικής (και Μονάδας Εγκαυμάτων) στον τόπο μας, με 8 κρεβάτια, 2 μέλη ΔΕΠ (Πανεπιστημιακοί Διδάσκοντες), 2 ειδικευμένους ιατρούς Πλαστικούς Χειρουργούς ΕΣΥ και 2 ειδικευόμενους.

Συνεπώς, η ΠΠΧΕ καθίσταται η μοναδική διαθέσιμη σε ολόκληρη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη! Προβλέπεται να καλύπτει τα τακτικά και έκτακτα περιστατικά Πλαστικής Χειρουργικής και Εγκαυμάτων όλης της Περιφέρειας, εξυπηρετώντας έναν πληθυσμό περίπου 700.000 κατοίκων.

Τονίζουμε ότι, υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή κ. Νικόλαου Παπαδόπουλου και των συνεργατών του, γίνονται ήδη επεμβάσεις που πρωτοπορούν πανελλαδικά!