Ανασχηματισμός στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης για το 2022

Οι αποφάσεις Μέτιου για τους νέους αντιπεριφερειάρχες έφεραν αντιδράσεις

Εκτός διοίκησης ο Κώστας ΒενετίδηςΠεριφερειακή Σύνθεση: «ο μισθός αγιάζει τα μέσα»

Οίστηκαν την περασμένη Τρίτη 28/12 οι νέοι Αντιπεριφερειάρχες και Εντεταλμένοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης, με τον ανασχηματισμό να φέρνει νέα πρόσωπα στη διοίκηση και άλλα να μένουν εκτός. Όπως ο Κώστας Βενετίδης από το βόρειο Έβρο που παραδίδει τη θέση του στον περιφερειακό σύμβουλο Δράμας Αριστείδη Μωυσιάδπ, ο οποίος είναι εκλεγμένος με την «Περιφερει-ακή Σύνθεση» και ανεξαρτητοποιή-θηκε.
Αντίστοιχα όλοι όσοι ανεξαρτητο-ποιήθηκαν από την παράταξη του Χριστόδουλου Τοψίδη ανέλαβαν έμμισθες θέσεις στη νέα διοίκηση της ΠΑΜΘ για το 2022, με απόφα-ση Μέτιου, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της «Περιφε-ρειακής Σύνθεσης», κάνοντας λόγο για «θίασο» στον οποίο «συμμετέ-χουν και αυτοί που ξεπούλησαν αρ-χές, ιδέες αλλά και την παράταξη στο ψηφοδέλτιο της οποίας τους τίμησαν με την ψήφο τους, οι πολίτες».
Εντύπωση προκάλεσε και η κατάργηση της Αντιπεριφέρειας Τουρισμού, με την υποβάθμιση του κ. Τσώνη σε Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο Τουρισμού.

Η ανακοίνωση της ΠΑΜΘ

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου, τα μέλη της Διοίκησης της Περιφέρειας ΑΜΘ ορίζονται ως εξής:

Α. Χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες

 1. Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, Δημήτριος Πέτροβιτς, Περιφερειακός Σύμβουλος της Π.Ε. Έβρου.
 2. Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, Νικόλαος Τσαλικίδης, Περιφερειακός Σύμβουλος της Π.Ε. Ροδόπης.
 3. Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, Κωνσταντίνος Κουρτίδης, Περιφερειακός Σύμβουλος της Π.Ε. Ξάνθης.
 4. Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, Αλέξιος Πολίτης, Περιφερειακός Σύμβουλος της Π.Ε. Καβάλας.
 5. Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, Γρηγόριος Παπαεμμανουήλ, Περιφερειακός Σύμβουλος της Π.Ε. Δράμας.

Β. Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες

 1. Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Κωνσταντίνος Σιμιτσής, Περιφερειακός Σύμβουλος της Π.Ε. Καβάλας.
 2. Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Βασίλειος Δελησταμάτης, Περιφερειακός Σύμβουλος της Π.Ε. Έβρου.
 3. Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Πολιτικών, Αριστείδης Μωυσιάδης, Περιφερειακός Σύμβουλος της Π.Ε. Δράμας.
 4. Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών, Μουλταζά Ταρκάν Μουλταζά, Περιφερειακός Σύμβουλος της Π.Ε. Ροδόπης.
 5. Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Χρήστος Γάκης, Περιφερειακός Σύμβουλος της Π.Ε. Καβάλας.
 6. Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης, Οικονομικών και Διαφάνειας, Κωνσταντίνος Ναλμπάντης, Περιφερειακός Σύμβουλος της Π.Ε. Ροδόπης.
 7. Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών, Δημήτριος Δόντσος, Περιφερειακός Σύμβουλος της Π.Ε. Ξάνθης.
 8. Αντιπεριφερειάρχης Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Μαρία Πολυμέρου, Περιφερειακή Σύμβουλος της Π.Ε. Θάσου.

Γ. Εντεταλμένοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι

 1. Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Τουρισμού, Αθανάσιος Τσώνης, Περιφερειακός Σύμβουλος της Π.Ε. Έβρου.
 2. Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Αλιευτικής Πολιτικής, Ανδρέας Καραγιώργης, Περιφερειακός Σύμβουλος της Π.Ε. Καβάλας.
 3. Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Αθλητισμού και Διά Βίου Μάθησης, Αχμέτ Ιμπράμ, Περιφερειακός Σύμβουλος της Π.Ε. Ροδόπης.
 4. Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Παρακολούθησης Εφαρμογής Δράσεων Ανάπτυξης Ορεινών Περιοχών, Τζιχάν Ιμάμογλου, Περιφερειακός Σύμβουλος της Π.Ε. Ροδόπης.
 5. Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Παρακολούθησης Εφαρμογής Δράσεων Αγροτικής Οικονομίας, Γεώργιος Ζιμπίδης, Περιφερειακός Σύμβουλος της Π.Ε. Δράμας.
  Η θητεία των νέων Αντιπεριφερειαρχών και Εντεταλμένων Περιφερειακών Συμβούλων ορίζεται από 01-1-2022 μέχρι 31-12-2022.

Δ. Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου

Για τη θέση του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ ο κ. Περιφερειάρχης προτείνει στα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου την ανανέωση της θητείας του νυν Προέδρου του Σώματος Χρήστου Παπαθεοδώρου, Περιφερειακού Συμβούλου της Π.Ε. Δράμας.

Περιφερειακή Σύνθεση: «ο μισθός αγιάζει τα μέσα»

Σε έντονο ύφος και με σαφείς κατηγορίες για οικονομικές συναλλαγές προκειμένου να λάβουν έμμισθες θέσεις οι πρώην συνεργάτες της, η ανακοίνωση που εξέδωσε για τον ανασχηματισμό η «Περιφερειακή Σύνθεση».

Συγκεκριμένα, η παράταξη του κ. Τοψίδη, της μείζονος αντιπολίτευσης στην ΠΑΜΘ, αναφέρει τα εξής:

«2 προακτέοι, 3 απορριπτέοι και ένας θίασος – εντός του οποίου και οι μισθωτοί ανεξαρτητοποιηθέντες!»

Ανακοινώθηκε σήμερα (28/12) η αναδιάρθρωση του διοικητικού σχήματος της Περιφέρειας ΑΜΘ. Ο Περιφερειάρχης προχώρησε σε μία αξιολογική κρίση με την διάκριση των συνεργατών του σε επιτυχημένους και μη.

Έτσι προχώρησε στην επιβράβευση μόνο δύο χωρικών Αντιπεριφερειαρχών με την διατήρηση τους και στην αντικατάσταση, προφανώς ως μη επιτυχόντων, των υπολοίπων τριών. Επιπλέον διαμόρφωσε έναν «θίασο» αμειβόμενων θεματικών Αντιπεριφερειαρχών και εντεταλμένων Συμβούλων για τους οποίους φοβόμαστε ότι ως το τέλος της θητείας τους δεν θα έχουν υπογράψει το παραμικρό (ουσιώδες) έγγραφο και δεν θα έχουν συνδέσει την παρουσία τους με την αντιμετώπιση κανενός σημαντικού θέματος της Περιφέρειας ΑΜΘ, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων που τυπικά τους εκχωρήθηκαν.

Μέσα στον «θίασο» αυτό συμμετέχουν και αυτοί που ξεπούλησαν αρχές, ιδέες αλλά και την παράταξη στο ψηφοδέλτιο της οποίας τους τίμησαν με την ψήφο τους, οι πολίτες. Έτσι καθίσταται προφανής σε όλους ο λόγος της αποχώρησής τους που δεν είναι άλλος από την εξασφάλιση του μισθού και των υπόλοιπων παροχών που αφορούν έναν θεματικό Αντιπεριφερειάρχη.

Δυστυχώς, από τώρα είναι προδιαγεγραμμένη η πορεία τους και δεδομένη μηδενική συνεισφορά τους στα θέματα της Περιφέρειας. Άλλωστε παραφράζοντας το παλιό ρητό εδώ αναδεικνύεται «ότι ο μισθός αγιάζει τα μέσα»! Καμία έννοια αξιοπρέπειας, αξιοκρατίας και (πολιτικής) ηθικής δεν σχετίζεται μαζί τους.

Επιπλέον, πρέπει να επισημάνουμε ότι η θητεία των Αντιπεριφερειαρχών και των εντεταλμένων Συμβούλων έχει διάρκεια 12 μηνών και δεν θα φτάσει ως το τέλος της περιφερειακής περιόδου. Στην καλύτερη περίπτωση, αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχουν χρόνο να παράξουν έργο, ούτε καν θα δρομολογήσουν δράσεις, αλλά απλώς θα λάβουν 12 μισθούς. Για την ιστορία, να πούμε ότι ο μισθός του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη ανέρχεται στις 2.100 € (καθαρό ποσό – φόροι, ασφαλιστικές εισφορές και κρατήσεις βαρύνουν την Περιφέρεια και τον Έλληνα φορολογούμενο).

Τέλος στην διοίκηση δεν υπάρχει πλέον Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού ούτε Αντιπεριφερειάρχης Αλιείας ενώ υπάρχει μία σειρά ομολογουμένως σπανίων αλλά και μη χρηστικών τίτλων σε μία διοίκηση που στο ήμισυ της θητείας της δεν έχει να επιδείξει ούτε έργο, ούτε απολογισμό ουσίας, ούτε κάποιον σοβαρό