Ορεστιάδα: Προσφυγή του δήμου για τα αιολικά στη θέση «Μαύρη Πέτρα»

Προσφυγή κατέθεσε ο δήμος Ορεστιάδας για την ακύρωση της απόφασης που υπέγραψε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου εγκατάστασης αιολικού σταθμού στη θέση «Μαύρη Πέτρα» του δήμου Ορεστιάδας.

Ο δήμος ζητά την ακύρωση της απόφασης, παραθέτοντας αναλυτικά τα επιχειρήματά και τους λόγους για τους οποίους δηλώνεται αντίδραση στη συγκεκριμένη χωροθέτηση, η οποία εκφράστηκε από μεγάλο αριθμό υπηρεσιών, φορέων και συλλόγων και κατά τη δημόσια διαβούλευσης, αλλά δεν ελήφθη υπ’όψιν.

Στην προσφυγή αναφέρεται ότι ο «δήμος Ορεστιάδας δεν αντιτίθεται δογματικά στην απόφαση εγκατάστασης αιολικών πάρκων, αλλά διαφωνεί με την χωροθέτηση». Επισημαίνεται η ιδιαίτερη περιβαλλοντική επικινδυνότητα του έργου, ο εύλογος προβληματισμός που εκφράζεται από το σύνολο της τοπικής κοινωνίας και το γεγονός ότι το δάσος Πενταλόφου-Πετρωτών είναι ό,τι έχει απομείνει από δασική έκταση στον Έβρο, μετά την τρομερή πυρκαγιά. Συνάμα είναι και το μοναδικό άθικτο διαθέσιμο οικοσύστημα στον νομό.

Τα βασικά σημεία της προσφυγής ανέλυσε ο νομικός σύμβουλος του δήμου Ορεστιάδας, Βασίλης Παραπαγκίδης, εξηγώντας πως «το ΥΠΕΝ έχει υποχρέωση να απαντήσει στην προσφυγή εντός 30 ημερών. Εάν παρέλθει ο μήνας και δεν υπάρξει απάντηση, εισάγεται μία νέα τρίμηνη προθεσμία, κατά την οποία εάν και πάλι δεν υπάρξει απάντηση, τότε θεωρείται ότι το Υπουργείο απέρριψε σιωπηρά την προσφυγή».