Ορεστιάδα: Οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης “ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ” παραιτήθηκαν από τις επιτροπές Οικονομικών και Ποιότητας ζωής

Σήμερα 10/01/2023 οι δημοτικοί σύμβουλοι της  Αυτόνομης Κίνησης Πολιτών Δήμου Ορεστιάδας “    ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ” παρέδωσαν τις παραιτήσεις  από τακτικά και αναπληρωματικά μέλη στους προέδρους των επιτροπών Οικονομικής & Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ορεστιάδας.

Ακολουθεί η επιστολή παραίτησης.

Από την πρώτη μέρα της ψήφισης του νόμου Θεοδωρικάκου είχαμε εκφράσει την έντονη διαφωνία μας για την καταστρατήγηση της λαϊκής βούλησης και του αντιδημοκρατικού χαρακτήρα του. Ήμασταν η μόνη παράταξη του δήμου, που τόσο εντός, όσο και εκτός δημοτικού συμβουλίου μιλήσαμε ανοιχτά για την αντισυνταγματικότητά του και τα προβλήματα που θα δημιουργούσε.

Με την απόφαση 2377/2022 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκε ότι οι διατάξεις των ν. 4623/2019 και 4625/2019 με τις οποίες θεσπίσθηκαν αλλαγές στον τρόπο συγκροτήσεως της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής των δήμων (…) έρχονται σε αντίθεση με τις διατάξεις των άρθρων 5 παρ. 1, 52 και 102 παρ. 2 του Συντάγματος.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ στο όνομα της κυβερνησιμότητας των δήμων και χωρίς ποτέ να δοκιμαστεί στην πράξη η απλή αναλογική, δε δίστασε να τσουβαλιάσει το σύνταγμα και να αφήσει τους δήμους στο έλεος της ανευθυνότητάς της. Αλλοίωσαν το εκλογικό αποτέλεσμα και έδωσαν στη δημοτική αρχή τεχνητή πλειοψηφία 3/5 μέσω των επιτροπών. Δε δίστασαν να μεταφέρουν όλες τις σημαντικές αρμοδιότητες των δημοτικών συμβουλίων στις ελεγχόμενες επιτροπές από τον δήμαρχο, καθιστώντας το δημοτικό συμβούλιο διακοσμητικό όργανο χωρίς αποφασιστικό ρόλο.

Τρία χρόνια μετά και αφού επέτρεψε τους δημάρχους να ασκήσουν διοίκηση, χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει δημόσια κριτική και διαφάνεια των αποφάσεών τους, μας δείχνουν  πως άριστοι είναι μόνο στις υποκλοπές και στα σκάνδαλα. 

 Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στο υπουργείο Εσωτερικών για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που προτίθεται να πάρει, καθώς ήδη έχει δείξει τις προθέσεις του. Οι αποφάσεις των επιτροπών είναι νομικά έωλες, μπορούν να προσβληθούν και να ακυρωθούν για λόγους μη νόμιμης σύνθεσής τους.

Η αυτόνομη κίνηση πολιτών “ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ” (όπως είχε τοποθετηθεί σε πρόσφατη συνεδρίαση ο επικεφαλής μας Σάκης Παπανδρέου που ζητούσε την άμεση εφαρμογή του  Κλεισθένη) αποσύρει όλα τα μέλη της από τις παράνομες και αντισυνταγματικές πλέον επιτροπές  Θεοδωρικάκου.

Ο δήμος και η δημοκρατία χρειάζονται διάλογο, συνεργασίες και  πολιτικό πολιτισμό για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της εποχής μας.

Η απλή αναλογική δεν είναι πρόβλημα. Πρόβλημα είναι η αλαζονεία, ο αυταρχισμός, η αδιαφάνεια και η υπερ συγκέντρωση εξουσιών.

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

“ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ”

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι:

  • ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (αναπληρωματικό μέλος Οικονομικής Επιτροπής)   
  • ΚΥΡΓΙΑΝΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ( αναπληρωματικό μέλος Επιτροπής Ποιότητας Ζωής)
  • ΑΓΓΕΛΑΚΟΥΔΗΣ ΗΛΙΑΣ (τακτικό μέλος Οικονομικής Επιτροπής)
  • ΧΑΝΤΖΗΣ ΦΩΤΙΟΣ (τακτικό μέλος Επιτροπής Ποιότητας Ζωής)