Διήμερη περιοδεία του πρωθυπουργού σε Έβρο και Ροδόπη

Περιοδεία σε Ροδόπη και Έβρο θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την Παρασκευή 13 και το Σάββατο 14 Ιανουαρίου.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης δεν έχει  ανακοινωθεί, ωστόσο εκτιμάται πως  η περιοδεία του πρωθυπουργού στη Θράκη θα είναι τουλάχιστον διήμερη και θα περιλαμβάνει επαφές στη Ροδόπη και στον Έβρο.

Συγκεκριμένα στις 14 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί η Τελετή Έναρξης της Επένδυσης «Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης», από τη σύμπραξη των 3 Ελληνικών Ομίλων Ενέργειας: ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, COPELOUZOS GROUP.

Η «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης» σχεδιάζει την κατασκευή και εκμετάλλευση νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο, στην Αλεξανδρούπολη. Η κατασκευή της νέας μονάδας θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2023 και αναμένεται να είναι έτοιμη στο τέλος του 2025.
Καθώς το φυσικό αέριο έχει νευραλγικό ρόλο κατά την περίοδο της ενεργειακής μετάβασης στην πράσινη ενέργεια που διανύουμε, η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της Αλεξανδρούπολης ως μονάδα παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο συμβάλλει σημαντικά στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και ενισχύει την εδραίωση της θέσης της ως καθοριστικού ενεργειακού εταίρου στην ευρύτερη περιοχή των δυτικών Βαλκανίων.

Σε κομβικό σημείο
Η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Αλεξανδρούπολη βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο για την ασφάλεια τροφοδοσίας της Ελλάδας αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Πρόκειται για μια μονάδα που θα συνδέεται απευθείας με το FSRU της Αλεξανδρούπολης, βρίσκεται μια αναπνοή από τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB ενώ παράλληλα θα μπορεί να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια σε όλες τις γειτονικές χώρες.
Η μονάδα θα είναι ονομαστικής ισχύος 840MW και αναμένεται να είναι η πιο αποδοτική μονάδα της χώρας, με συντελεστή απόδοσης 63%. Αναμένεται να έχει το χαμηλότερο μεταβλητό κόστος ανάμεσα στις θερμικές μονάδες, γεγονός που θα της δίνει τη δυνατότητα να μπαίνει πρώτη στη χονδρεμπορική αγορά με υψηλό συντελεστή χρησιμοποίησης.
Η Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής και ο Υποσταθμός 400 kV αναπτύσσονται σε έκταση συνολικής επιφάνειας 181.181 m2, στην Βιομηχανική Περιοχή Αλεξανδρούπολης, στον κόμβο των πηγών και διαδρομών φυσικού αερίου. Η μονάδα θα μπορεί να προμηθεύεται φυσικό αέριο απευθείας από το FSRU Αλεξανδρούπολης της GasTrade, επιτυγχάνοντας μεγάλες εξοικονομήσεις, χωρίς ρίσκο εφοδιασμού.
Η νέα μονάδα θα είναι συνδεδεμένη στον υποσταθμό Υψηλής Τάσης Νέα Σάντα, ιδανικά τοποθετημένη για εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στις γειτονικές χώρες, στις οποίες δεν προβλέπεται λειτουργία νέων μονάδων φυσικού αερίου που να καλύπτουν τις ανάγκες τους στα προσεχή έτη.

Η συμφωνία
Η σχετική συμφωνία για τη εξαγορά του 51% των μετοχών της εταιρείας “Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης Μονοπρόσωπη Α.Ε.” από τη ΔΕΗ και του 29% από την ΔΕΠΑ Εμπορίας, υπεγράφη στις 21 Δεκεμβρίου από τη ΔΕΗ, τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και την Damco Energy του Ομίλου Κοπελούζου. Η Damco Energy διατηρεί το 20% και θα συμμετέχει στο νέο σχήμα.
«Η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ και της Damco Energy για την κατασκευή μιας μεγάλης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα μας, αποτελεί έναν ακόμα ισχυρό κρίκο στην αλυσίδα των προσπαθειών που κάνουμε για να θωρακίσουμε την ενεργειακή επάρκεια της χώρας μας. Με γρήγορα αλλά σταθερά βήματα, μετατρέπουμε την Ελλάδα σε βασικό πυλώνα ενεργειακής ασφάλειας για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Συγχαίρω όλους όσοι συνετέλεσαν στο να ευοδωθεί αυτή η συνεργασία», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γεώργιος Στάσσης εξηγώντας τους λόγους για τος οποίους συμμετέχει η ΔΕΗ στην επένδυση έχει αναφέρει:
«Όπως είναι γνωστό, η καθαρή ενέργεια βρίσκεται στο επίκεντρο του στρατηγικού μας σχεδιασμού. Αυτός περιλαμβάνει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις μεθόδους αποθήκευσης αλλά και το “πράσινο” υδρογόνο. Πιστεύουμε ότι οι ΑΠΕ και η αποθήκευση θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά του συστήματος Ηλεκτρισμού τα επόμενα χρόνια.
Ωστόσο, με δεδομένο ότι οι σημερινές τεχνολογίες μακροχρόνιας αποθήκευσης ενέργειας είναι είτε πολύ ακριβές είτε βρίσκονται σε ερευνητικό στάδιο, το φυσικό αέριο έχει έναν καίριο ρόλο να παίξει. Οι νέες μονάδες φυσικού αερίου οφείλουν να είναι ευέλικτες και όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικές και εν τέλει να έχουν τη δυνατότητα να αποτελέσουν μέρος ενός συστήματος μηδενικών ρύπων.
Ταυτόχρονα πρέπει να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν και άλλα καύσιμα, όπως για παράδειγμα το υδρογόνο. Οποιαδήποτε επένδυση σε αεριοστρόβιλους συνδυασμένου κύκλου, τους λεγόμενους CCGT, όχι μόνο δεν θα παρεκκλίνει από τους στρατηγικούς στόχους της ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας αλλά αντίθετα θα εξυπηρετήσει μια ακόμη πιο ομαλή μετάβαση σε αυτή».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας Κωνσταντίνος Ξιφαράς αντίστοιχα είχε τονίσει τη σημασία της επένδυσης και για την ΔΕΠΑ, τονίζοντας:

«Η συμφωνία αυτή ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, και εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική της Εταιρείας που έχει ως στόχο να ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας και τον ρόλο που διαδραματίζει στο ενεργειακό τοπίο της ΝΑ Ευρώπης.
Με τη σημερινή συμφωνία η ΔΕΠΑ εισέρχεται σε μια νέα αγορά και κάνει ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα για τη μετατροπή της σε μια σύγχρονη και ολοκληρωμένη ενεργειακή επιχείρηση με υψηλή καθετοποίηση. Παράλληλα, εξασφαλίζει οικονομική και περιβαλλοντικά φιλική ενέργεια για τους πελάτες της θυγατρικής της – Φυσικό Αέριο, εδραιώνοντας περαιτέρω και τη θέση της στη λιανική αγορά ενέργειας της χώρας μας.
Η νέα Μονάδα Συνδυασμένου Κύκλου στην Αλεξανδρούπολη, θα είναι τελευταίας τεχνολογίας και υψηλής απόδοσης, η οποία εν μέρει θα τροφοδοτείται με φυσικό αέριο από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, γεγονός που την καθιστά ακόμα πιο ανταγωνιστική».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Κοπελούζου Χρήστος Κοπελούζος δήλωσε:

«Η Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης, θα αποτελέσει ένα νέο πυλώνα για την ενεργειακή επάρκεια στην Ν.Α. Ευρώπη. Μια νέα γέφυρα για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια. Η Αλεξανδρούπολη και η ευρύτερη περιοχή της καθίσταται πλέον ένας ενεργειακός κόμβος για το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια, με απτά οφέλη για το περιβάλλον – καθώς θα βοηθήσει στην περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο-, τις τοπικές κοινωνίες αλλά και τον Έλληνα καταναλωτή.
Ταυτόχρονα, η Ελλάδα αποκτά έναν αναβαθμισμένο ενεργειακό ρόλο καθώς θα μπορεί να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια προς τα γειτονικά βαλκανικά κράτη, συγκεκριμένα προς Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία και, κατ’ επέκταση, Σερβία. Για τον Όμιλο Κοπελούζου, η Μονάδα είναι μια απτή απόδειξη της δέσμευσής μας στον σχεδιασμό και την υλοποίηση εμβληματικών έργων που αλλάζουν και αναβαθμίζουν τις δυνατότητες της χώρας. Και είμαστε ευτυχείς γι’ αυτό»

ωνα με ασφαλείς πληροφορίες τον πρωθυπουργό θα τον συνοδεύει κλιμάκιο υπουργών, όπως ο Γιώργος Γεωργαντάς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Κώστας  Καραμανλής από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, αλλά και γενικοί γραμματείς υπουργείων.