Ολοκληρώθηκε το DUTH Innovation Week του Κόμβου Καινοτομίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

Ολοκληρώθηκε το πρώτο τριήμερο καινοτομίας, DUTH Innovation Week, του Κόμβου Καινοτομίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) σε κεντρικό ξενοδοχείο στην πόλη της Ξάνθης.

Στόχος του τριημέρου αποτέλεσε η ενδυνάμωση και η προώθηση της κουλτούρας καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στο ΔΠΘ, η ανάδειξη και η βράβευση των καλύτερων επιχειρηματικών ιδεών και ερευνητικών ομάδων του.

Περισσότερα από 700 άτομα παρακολούθησαν διά ζώσης και διαδικτυακά το τριήμερο καινοτομίας, με εισηγήσεις από είκοσι και πλέον ομιλητές, και ενημερώθηκαν για τις δράσεις του Κόμβου, τις παρεχόμενες ευκαιρίες, τις υπηρεσίες που μπορούν να αξιοποιήσουν, και γνώρισαν καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες που αναπτύσσονται από ομάδες που δραστηριοποιούνται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Είκοσι συνολικά ομάδες αποτελούμενες από προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς φοιτητές, ερευνητές και μέλη της επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας του ΔΠΘ έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό.

Στην τελική φάση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26 Μαΐου, οι ομάδες κλήθηκαν να παρουσιάσουν τις επιχειρηματικές και καινοτόμες ιδέες τους στην Κριτική Επιτροπή, τα μέλη της οποίας προέρχονταν από διαφορετικούς κλάδους, με σημαντική ακαδημαϊκή και ερευνητική και επιχειρηματική πορεία.

Οι νικητές του διαγωνισμού DUTH Innovation Challenge ανά κατηγορία είναι:

Κατηγορία Ερευνητικών Ομάδων

 • 1ο Βραβείο: Ομάδα FlyingMites
  Μέλη: Κ. Σαμαράς, Μ. Παππά, Στ. Σαμαρά, Ειρ. Πέττα, Φ. Ιγνατιάδου.
 • 2ο Βραβείο: Ομάδα Foodbiomes
  Μέλη: Ιωαν. Πράππα, Γρ. Νέλιος, Χρ. Παυλάτου, Ελ. Δημούλα, Μ. Χάιδα.
 • 3o Βραβείο: Ομάδα DAART lighting
  Μέλη: Γ. Λαμπίρης, Χρ. Μήτση, Ειρ. Παναγιωτοπούλου.

Κατηγορία Επιχειρηματικών Ιδεών
1ο Βραβείο: Ομάδα ORYCTO
Μέλη: Δ. Χούφτερης, Π. Θεοδωρίδης, Βαλ. Οπρέα.
2ο Βραβείο: Ομάδα Greenwave
Μέλη: Ιων. Θυμιανίδης, Αν. Κωνσταντάρας, Γιαν. Τομπρής.
3o Βραβείο: PhageOut
Μέλη: Ν. Καλογεράκη, Μ. Μωυσιάδου.

Τιμητικές Διακρίσεις Ομάδων ανά Θεματική Κατηγορία έλαβαν:

 • Τιμητική Διάκριση GreenTech: Ομάδες Β-Hydrogen και UnMY
 • Τιμητική Διάκριση ICT: Ομάδα IntegriSense
 • Τιμητική Διάκριση EduTech: Ομάδα EVA
 • Τιμητική Διάκριση BioTech & HealthTech: Ομάδα Mood-Therapi

Βραβείο Ψηφοφορίας Κοινού: Ομάδα TechBuildX
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Πρύτανης του ΔΠΘ Καθηγητής Φώτης Μάρης, ο Αντιπεριφερειάρχης Καινοτομίας και Έρευνας της ΠΑΜΘ κ. Κώστας Αντωνιάδης, ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Εμμανουήλ Τσέπελης, ο Πρύτανης του Alba Graduate University Καθηγητής Κώστας Αξαρλόλγου, μέλη ΔΕΠ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στελέχη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, εκπρόσωποι δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου και της καινοτομίας της χώρας, η συνεισφορά των οποίων ήταν σημαντική για την ενίσχυση της κουλτούρας καινοτομίας αλλά και την περαιτέρω ανάδειξη των προτεινόμενων λύσεων των διαγωνιζομένων.

Η κα Μαρία Μιχαλοπούλου, Καθηγήτρια του ΔΠΘ και Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κόμβου συνεχάρη τους νικητές και ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν στο πρώτο τριήμερο καινοτομίας.

Το τριήμερο καινοτομίας έκλεισε σε ένα εορταστικό κλίμα δικτύωσης μεταξύ των παρευρισκόμενων αλλά και εμπλουτισμό με νέες επιχειρηματικές ιδέες.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση