Με την παράδοση των δέκα τελευταίων οχημάτων πολιτικής προστασίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP) ολοκληρώνει την 4η φάση του διαπεριφερειακού προγράμματος ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ, Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ | Δωρεά Οχημάτων Κοινής Ωφέλειας που υλοποιεί προς όφελος των τοπικών κοινοτήτων στη Βόρεια Ελλάδα. Μια επένδυση του ΤΑΡ που συνολικά ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ.
Η φάση αυτή του ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ, Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ περιλάμβανε τη δωρεά 19 συνολικά τετρακίνητων οχημάτων για δασική και πολιτική προστασία. Τα 10 από αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών στις δασικές υπηρεσίες που βρίσκονται στην αρμοδιότητα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης (Δασαρχεία Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου, Δράμας, Καβάλας, Σερρών, Θεσσαλονίκης, Έδεσσας και Βέροιας, αλλά και Διευθύνσεις Δασών Ροδόπης και Αναδασώσεων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης). Αντίστοιχα, 6 οχήματα του είδους αυτού έχουν ήδη παραχωρηθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, και από ένα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και το Δήμο Νέας Ζίχνης.
Στόχος του προγράμματος που υλοποιεί ο ΤΑΡ από το καλοκαίρι του 2017, είναι να συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής για τους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας, αναβαθμίζοντας το στόλο των οχημάτων κοινής ωφελείας που εξυπηρετούν τις κοινότητές τους. Τα 19 πιο πρόσφατα οχήματα προστίθενται στα 17 απορριμματοφόρα, 32 ασθενοφόρα και 15 οχήματα πολλαπλών χρήσεων που ο ΤΑΡ έχει ήδη παραδώσει στις τοπικές κοινότητες κατά τις προηγούμενες φάσεις υλοποίησης της πρωτοβουλίας ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ, Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ – ένα από τα πιο εκτεταμένα προγράμματα κοινωνικών και περιβαλλοντικών επενδύσεων που υλοποιούνται κατά μήκος της όδευσης του αγωγού ΤΑΡ.
Σχετικά με τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP)
Ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II του αζέρικου τμήματος της Κασπίας Θάλασσας προς την Ευρώπη. Ο μήκους περίπου 878 χλμ. αγωγός συνδέεται με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Nότιo Ιταλία.
Οι πρώτες παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του ΤΑΡ θα ξεκινήσουν το 2020.
Η όδευση του TAP μπορεί να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και η προσγειάλωση του αγωγού στις ακτές της Ιταλίας παρέχει πολλαπλές δυνατότητες για περαιτέρω μεταφορά αερίου της Κασπίας στις ευρύτερες ευρωπαϊκές αγορές.
Ο TAP προωθεί την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού, και αποτελεί σημαντική πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων.
Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρείες: BP (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).