Οι δήμαρχοι της περιφέρειας ΑΜΘ λένε «όχι» στην υποχρεωτική συνένωση δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης – Έκτακτη συνεδρίαση της ΠΕΔ
Την επιμονή στην αντίθεσή τους στις υποχρεωτικές συγχωνεύσεις Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης εξέφρασαν τα μέλη της ΠΕΔ ΑΜΘ που συμμετείχαν στην έκτακτη σύσκεψη που έλαβε χώρα το μεσημέρι της Τρίτης 9 Απριλίου στην Κομοτηνή για το θέμα της πρότασης της ΚΕΔΕ για τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Πολιτικής Ύδρευσης και Αποχέτευσης με παρόχους των υπηρεσιών τις ΔΕΥΑ και τους Δήμους.
Ήδη πριν από μερικές μέρες η ΠΕΔ ΑΜΘ είχε μελετήσει τις προτάσεις αυτές και είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις της, με πολλά σημεία όμως να ξεκαθαρίζονται την Τρίτη, παρουσία του προέδρου της ΕΕΤΑΑ κ. Δημήτρη Μαραβέλια και του κ. Γούπτου, που ήταν ένας εκ των εισηγητών της πρότασης της ΚΕΔΕ. Κατά την συνάντηση δε τέθηκαν και άλλα ζητήματα, όπως αυτό της στελέχωσης, θέματα χρηματοδότησης, αλλά και το πώς τυχόν συνένωση επιχειρήσεων που προέρχονται από ανόμοια πληθυσμιακά και κοινωνικά Δήμους, θα επιβαρύνει οικονομικά τους δημότες. Όχι στις υποχρεωτικές συνενώσεις Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ κ. Σάββας Μιχαηλίδης, Δήμαρχος Νέστου, διευκρινίστηκαν κάποια θολά σημεία, τα οποία όμως θεωρεί πως παραμένουν στο γραπτό κείμενο και αφορούν την συνένωση στο επίπεδο νομών.
Το κείμενο που ψήφισε η ΠΕΔ ΑΜΘ πριν από μερικές ημέρες, ως απάντηση της πρότασης της ΚΕΔΕ, ξεκαθάριζε πως θα πρέπει να υπάρχει μια ξεκάθαρη θέση, βάσει της οποίας δεν μπορεί με κανένα τρόπο και καμία συνθήκη να περιλαμβάνεται ο όρος υποχρεωτική.
Άλλωστε όπως θυμίζει η ΠΕΔ ΑΜΘ οι εθελούσιες συνενώσεις ήδη προβλέπονται, και υπάρχει ως δυνατότητα εδώ και πολλά χρόνια, με τις διευκρινήσεις που δόθηκαν στη συνάντηση να είναι πως οι συνενώσεις θα είναι εθελούσιες, καθαρά σε επίπεδο τεχνικής υποστήριξης, και στήριξης αδύναμων ΔΕΥΑ ή των Δήμων που δεν τις διαθέτουν. Ειδικότερα για την ΚΕΔΕ, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε πως για ένα τόσο σημαντικό θέμα το κείμενο της πρότασης προς την κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει κατατεθεί στις κατά τόπους ΠΕΔ ώστε να κάνουν τις παρατηρήσεις τους. Οι διευκρινήσεις όμως που δόθηκαν και από την τοποθέτηση της ΚΕΔΕ προς τον Υπουργό και από τον ίδιο το Υπουργό, δείχνουν πως υπάρχει σημείο στο οποίο μπορούν να αναθεωρηθούν οι αρχικές απόψεις. Άλλωστε όλοι οι Δήμαρχοι που λειτουργούν ΔΕΥΑ, αντιλαμβάνονται πως η εφαρμογή του όποιου εγχειρήματος συνένωσης σε Περιφερειακό ή Νομαρχιακό επίπεδο, θα έρθει σε απόλυτο αδιέξοδο άμεσα, κάτι που θεωρεί πως οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση, κάτι που δεν συζητούν καν.
Χρέος τους να μην αλλάξει η κατάσταση
Η επιστολή τους, σε αυστηρό και αιχμηρό τόνο, που θα σταλεί σε όλους τους εμπλεκόμενους, θα τονίζει πως το αναθεωρημένο μοντέλο θα αναφέρεται σε εθελούσιες και μόνο συνενώσεις, που δεν θα ακουμπούν το θέμα της τιμολογιακής πολιτικής, της αναπτυξιακής πολιτικής, που χαρακτηρίζει σήμερα αυτές τις επιχειρήσεις, που επιτελούν ένα σημαντικό κοινωνικό έργο όπου δραστηριοποιούνται.
Με τους Δήμους να έχουν να αντιμετωπίσουν πάρα πολλά ζητήματα στην καθημερινότητά τους, ο κ. Μιχαηλίδης ελπίζει πως το θέμα θα κλείσει όσο το δυνατόν γρηγορότερο, ώστε να μην προκαλεί προβληματισμό. Διαφορετικά θα έχουν μια διαφορετική στάση και προσέγγιση στις αντιδράσεις που θα υπάρξουν, απέναντι σε εγχειρήματα που θα δημιουργήσουν αδιέξοδα σε κάτι που λειτουργεί πολλά χρόνια, και του οποίου τις ανάγκες και τις αδυναμίες γνωρίζουν καλά. «Έχουμε χρέος ως Δήμαρχοι, να παραδώσουμε αυτό που παραλάβαμε, τους Δήμους μας, όπως τους παραλάβαμε, με την οντότητα που έχουν και δεν μπορούμε να ενδώσουμε σε μια κατάσταση που αφορά τη διαχείριση του νερού» ανέφερε, θεωρώντας πάντως πως θα υπάρξει ευτυχής κατάληξη στο θέμα, γιατί πιστεύει πως δεν υπάρχει επιχείρημα που μπορεί να αντιπαρατεθεί στα δικά τους.