«Οι κάτοικοι στον Έβρο, από τη σημερινή Κυβέρνηση, δέχονται τελικά μόνο χτυπήματα στην πλάτη και βλέμματα συμπαράστασης»
Ποιος θα φανταζόταν ότι εν μέσω πανδημίας, οικονομικής, εθνικής και υγειονομικής κρίσης, η Κυβέρνηση μίας ευρωπαϊκής χώρας θα είχε σε πρώτη προτεραιότητα την αρπαγή της πρώτης κατοικίας των πολιτών; Ακούγεται ανατριχιαστικό, ωστόσο, αυτό συμβαίνει στην Ελλάδα του 2020 με Κυβέρνηση ΝΔ.
Σε μία τόσο κρίσιμη συγκυρία, με το Σύστημα Υγείας ανοχύρωτο, την οικονομία σε ύφεση, τη δημόσια περιουσία να ξεπουλιέται, την ανεργία σε τεράστια ύψη, την ανασφάλεια να έχει επιστρέψει στην κοινωνία, την τουρκική προκλητικότητα να εντείνεται και τη φτώχεια να απειλεί μεγάλο μέρος της κοινωνίας, η Κυβέρνηση επέλεξε να φέρει τον Πτωχευτικό Κώδικα.Προχωρά, λοιπόν, σε μία βίαιη αναδιάρθρωση της οικονομίας, σε μία βίαιη πτώχευση των πολιτών, σε μία απότομη συγκέντρωση πλούτου, γης και επιχειρήσεων σε λίγα χέρια.
Ο Πτωχευτικός Κώδικας δεν ήρθε, βέβαια, σαν κεραυνός εν αιθρία, αλλά είναι μέρος ενός συνολικού κυβερνητικού σχεδίου που μέσα σε 1,5 χρόνο κατάφερε να μας οδηγήσει σε πρωτοφανή ύφεση 15,2%. Δυστυχώς, η εγκληματική αυτή πολιτική μεταφράζεται σε 1 εκατομμύριο ανέργους με τα ποσοστά να ξεπερνούν το 20%. Με το 12% να λαμβάνουν έως 200 ευρώ τον μήνα και το 31% κάτω από τον βασικό μισθό. Οι επιχειρήσεις οι οποίες βρισκόταν πολύ ψηλά στην προεκλογική κυβερνητική ατζέντα, είτε έχουν βάλει λουκέτο και απομακρύνονται από τη χώρα, κι όσες μείνανε παρουσίασαν απώλειες 50 δις σε ένα έτος.
Επίσης, παρουσιάζεται μείωση εξαγωγών και της βιομηχανίας στο 15%, μείωση του τζίρου στο χονδρεμπόριο 21%, ενώ οι τομείς της σίτισης και του τουρισμού έχουν απώλειες κοντά στο 80%. Το 81% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχουν σωρευμένα χρέη, έχουν προσημειώσει ακίνητα και την πρώτη κατοικία, κι εμπίπτουν στον πτωχευτικό κώδικα.
Για πρώτη φορά, καθιερώνεται η πτώχευση ιδιωτών. Έως τώρα πτώχευαν μόνο επιχειρήσεις και έμποροι. Από σήμερα, ένας αγρότης, ένας μισθωτός, οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο, θα πτωχεύει και θα οδηγείται σε οικονομικό αδιέξοδο. Οποιοσδήποτε επαγγελματίας ή νοικοκυριό θα πτωχεύει όπως μια επιχείρηση.Χωρίς καμία προστασία, ούτε και της πρώτης κατοικίας. Καταστρατηγείται, δηλαδή ένα από τα κορυφαία ανθρώπινα δικαιώματα στη στέγαση.
Η μόνη «πρόνοια» που προβλέπει αυτός ο νόμος για τα ευάλωτα νοικοκυριά, είναι να εκχωρήσουν την κυριότητα του σπιτιού τους σε έναν ιδιωτικό φορέα. Αφότου μία οικογένεια θα χάνει ότι έχει εξοφλήσει από το δάνειό της, θα πληρώνει επί 12 χρόνια ενοίκιο, που θα ορίζει η τράπεζα, για να μένει στο σπίτι της και στο τέλος θα καλείται ή να το επαναγοράσει ή να το χάσει χωρίς να προσμετρώνται τα νοίκια.
Στο μεταξύ, ευάλωτος δεν μπορεί να είναι όποιος ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα ακόμη και αν έχει εισόδημα κάτω των 7.000 ευρώ.Δηλαδή ένας αγρότης ή ελεύθερος επαγγελματίας με εισόδημα 5.000 ευρώ τον χρόνο δεν θα έχει ούτε αυτήν την ελάχιστη πρόνοια. Θα χάνει το χωράφι του, το σπίτι του, το τρακτέρ του.
Σε λίγους μήνες θα προκληθεί μαζική κατάσχεση και αποψίλωση ακινήτων, ακόμη και σε ακριτικές, αγροτικές περιοχές, όπως ο Έβρος, όπου οι κάτοικοι χρήζουν ειδικών κινήτρων κι ασφαλές περιβάλλον για τη ζωή, το επιχειρείν και την εργασία τους, προκειμένου να μη μεταναστεύουν.
Η συζήτηση που θα έπρεπε να μας απασχολεί θα έπρεπε να είναι κίνητρα και πολιτικές ανάπτυξης της υπαίθρου, κι όχι συρρίκνωση της αγοράς.
Αντί, λοιπόν, η Κυβέρνηση να προτάξει τη στήριξη του ΕΣΥ και της Παιδείας, την ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, να στήσει ένα δίχτυ προστασίας για τους ευάλωτους, τη στήριξη των ανέργων, των αγροτών, των εργαζόμενων, των καλλιτεχνών, οδηγεί τον λαό σε πτώχευση.
Θα μπορούσε να εφαρμόσει γενναία μέτρα στήριξης της οικονομίας για να συγκρατηθεί η ύφεση, όπως είχε προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τη θέσπιση Εισοδήματος Έκτακτης Ανάγκης, μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%, μη επιστρεπτέα προκαταβολή σε επιχειρήσεις, μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις στο 50%, ειδικά εγγυοδοτικά εργαλεία, κάλυψη του μισθολογικού κόστους, ενεργοποίηση του μέτρου των μικροχρηματοδοτήσεων για τους αγρότες και κτηνοτρόφους.
Στον αντίποδα, η Κυβέρνηση επέλεξε να δώσει περιορισμένα πενιχρά επιδόματα των 534 ε, επιστρεπτέα προκαταβολή σε λίγους, δανειοδοτικά προγράμματα ΤΕΠΙΧ που απέκλεισαν τις 9 στις 10 επιχειρήσεις και αναστολές πληρωμών για έξι μήνες ή ένα έτος, λόγω κόβιντ.
Οι κάτοικοι στον Έβρο, από τη σημερινή Κυβέρνηση δέχονται τελικά μόνο χτυπήματα στην πλάτη και βλέμματα συμπαράστασης.
Ο Έβρος, η πύλη της Ελλάδας και της Ευρώπης, σηκώνοντας μεγάλο βάρος, χρησιμοποιείται μόνο για το επικοινωνιακό αφήγημα της ΝΔ, ωστόσο, δέχεται μόνο τις αρνητικές επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής. Χωρίς καμία έμπρακτη στήριξη, με την οικονομία και την εργασία να καταρρέουν.
Ακόμη και η επίσκεψη του Πρωθυπουργού, που πάντα είναι τιμητική και ωφέλιμη, έγινε αποκομμένη από την εβρίτικη κοινωνία και τις ανάγκες της. Δεν συνομίλησε με κανέναν παραγωγικό ή κοινωνικό φορέα. Δεν άκουσε τις αγωνίες, τα προβλήματα ή τις προτάσεις τους. Παρά αξιοποίησε το όμορφο περιβάλλον για τις φωτογραφίες του.