“Ο Καραγκιόζης και η Χριστουγεννιάτικη επανάσταση”

Το ολοκαίνουριο βιβλίο της Άννας Ιακώβου “Ο Καραγκιόζης και η χριστουγεννιάτικη επανάσταση”, μας αφηγείται τις περιπέτειες του Καραγκιόζη σε συνδυασμό με τη ζωντανή εικονογράφηση της Εύας Καραντινού. Το βιβλίο συνοδεύεται από ηχητικό ψηφιακό δίσκο, με αυθεντική παράσταση παιγμένη από τον γνωστό καταξιωμένο καραγκιοζοπαίχτη Χρήστο Στανίση.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Μέσα από τις περιπέτειες του Καραγκιόζη ο αναγνώστης και ο θεατής μαθαίνει την ιστορία και αλήθειες για το χθες και το τώρα, αλλά και διασκεδάζει με αγνό και πηγαίο χιούμορ. Ένας καλογραμμένος Καραγκιόζης μπορεί να αποτελέσει ένα «εργαλείο πολλών χρήσεων» στα χέρια γονιών και εκπαιδευτικών, που συνδυάζει την τέχνη, την ιστορία, την μάθηση και την αγνή ψυχαγωγία. Τα κείμενα της Άννας Ιακώβου μας δίνουν ένα τέτοιο «εργαλείο», αφού η συγγραφέας κατάφερε να διατηρήσει όλη την αυθεντικότητα του Καραγκιόζη, δοσμένο με τρόπο σύγχρονο, που αγγίζει τα παιδιά, δημιουργώντας μια ξεκαρδιστική χριστουγεννιάτικη περιπέτεια!

Ταυτόχρονα η εικονογράφηση της Εύας Καραντινού, στολίζει την ιστορία με μοναδικό τρόπο. Η παράσταση που περιέχεται στο cd, ζωντανεύει την ιστορία από τον καλλιτέχνη καραγκιοζοπαίχτη Χρήστο Στανίση, ο οποίος διετέλεσε μαθητής του Ευγένιου Σπαθάρη και θα μας θυμίσει τον «παλιό, καλό Καραγκιόζη», αυτόν με τον οποίο μεγαλώσαμε και αγαπήσαμε το θέατρο σκιών. Η μουσική επένδυση είναι μία ευγενική παραχώρηση του Κέντρου Ερεύνης και Προβολής της Εθνικής Μουσικής (Κ.Ε.Π.Ε.Μ) Σίμων Καράς και περιλαμβάνει αυθεντικές ηχογραφήσεις.

Λίγα λόγια για τους δημιουργούς:

Άννα Ιακώβου
Η Άννα Ιακώβου γεννήθηκε στην Άρτα και έζησε εκεί τα πρώτα χρόνια της ζωής της. Από το 2000, που εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο, μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει 52 τίτλοι βιβλίων, που αγαπήθηκαν από μικρούς και μεγάλους. Βραβεύτηκε από τον Κύκλο Παιδικού Βιβλίου, τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών για το σύνολο του έργου της και την πολυετή, ποιοτική προσφορά της στο ορθόδοξο, παιδικό βιβλίο. Το 2018 τιμήθηκε από την Ένωση Αγιοπαρασκευουσίων Κρήνης Μικράς Ασίας για το συγγραφικό της έργο και τη συμβολή της στην προβολή του ιερομάρτυρα αγίου Γεωργίου Καρασταμάτη.

Εύα Καραντινού
Η Εύα Καραντινού είναι ζωγράφος, απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, µε δάσκαλο τον Δηµήτρη Μυταρά. Έχει διδάξει σχέδιο, τεχνικές ζωγραφικής και έχει συµµετάσχει σε πολλές οµαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ασχολείται επαγγελματικά µε τη βυζαντινή αγιογραφία, τον σχεδιασµό και τη µελέτη εσωτερικών χώρων, όπως επίσης και µε την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων. Συνολικά έχει εικονογραφήσει πάνω από 200 παιδικά βιβλία. Έχει βραβευθεί από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών για την προσφορά της στο ορθόδοξο βιβλίο. Από τις εκδόσεις ΘΥΡΑ κυκλοφορούν µε δική της εικονογράφηση τα βιβλία Το Κλειδί, Η Ταγαρού, Ο Καραγκιόζης αρχιτέκτονας του ’21, και Ο Καραγκιόζης στην Αντίσταση του 1940 της Άννας Ιακώβου και άλλα.

Χρήστος Στανίσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Έμαθε την τέχνη του θεάτρου σκιών από τον Ευγένιο Σπαθάρη. Από το 1993 δίνει παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε σχολεία, σε εκδηλώσεις Δήμων και πολιτιστικών συλλόγων, σε θέατρα, σε μουσικές σκηνές, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε εγκαίνια εικαστικών εκθέσεων, σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε διάφορα μουσεία κ.α. Έχει συνεργαστεί με πολλούς σπουδαίους καλλιτέχνες, τραγουδιστές, ηθοποιούς, ζωγράφους και χορευτές. Έχει κάνει προσωπικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εικαστικές εκθέσεις. Τον Ιούνιο 2020 συμμετείχε στην τηλεοπτική σειρά Άγριες Μέλισσες. Τον Δεκέμβριο του 2020 ξεκίνησε τη συνεργασία του με το Κ.Ε.Π.Ε.Μ, όπου παρουσιάζει την διαδικτυακή παράσταση «Τα κάλαντα» με τις μουσικές και τα τραγούδια του Σίμωνα Καρά. Τον Φεβρουάριο 2021 ζωγράφισε για την παγκόσμια ημέρα ελληνικής γλώσσας για το ελληνικό προξενείο της Τύνιδας. Έχει διδάξει λαϊκό θέατρο και θέατρο σκιών στη δραματική σχολή του Κ.Θ.Β.Ε., αλλά και σε ιδιωτικές σχολές θεάτρου. Φιγούρες του φιλοξενούνται σε μουσεία στη Ν. Κορέα, στην Ισπανία, στις Βρυξέλλες, στη Νάξο και σε διάφορες άλλες συλλογές ιδρυμάτων και ιδιωτικές.