Νέος εκθεσιακός χώρος στο Κέντρο Πληροφόρησης στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Έβρου

Νέος εκθεσιακός χώρος στο Κέντρο Πληροφόρησης και αναβάθμιση των έργων ερμηνείας περιβάλλοντος στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Έβρου.

Στο Κέντρο Πληροφόρησης της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), καθώς και μέσα στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Έβρου ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση νέων έργων ερμηνείας περιβάλλοντος με χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Το Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Έβρου στην περιοχή των Λουτρών Τραϊανούπολης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το Σεπτέμβριο του 1997 και έκτοτε αποτελεί εφαλτήριο και σημείο αναφοράς για το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Έβρου. Στο Κέντρο, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για την αξία του υγροτόπου, τα χαρακτηριστικά του, αλλά και για τα προγράμματα επισκέψεων, ξεναγήσεων και ενημέρωσης του κοινού που διοργανώνονται από τη Μονάδα Διαχείρισης. Επίσης διοργανώνονται επετειακές εκδηλώσεις, επιστημονικές συναντήσεις, ημερίδες, προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ενημέρωσης μαθητών και ενηλίκων. Η πρώτη έκθεση ερμηνείας περιβάλλοντος δημιουργήθηκε το 1998 και εξυπηρέτησε τους σκοπούς της για 25 ολόκληρα χρόνια, για χιλιάδες επισκέπτες!

Το Νοέμβριο του 2023 έγινε η εγκατάσταση της νέας, σύγχρονης έκθεσης ερμηνείας περιβάλλοντος. Μέσα από την εκλεπτυσμένη αισθητική, τον προσεγμένο συνδυασμό χρωμάτων και την αξιοποίηση σύγχρονης τεχνολογίας «μεταφέρει» τον επισκέπτη στον υγρότοπο, δημιουργώντας μία μοναδική εμπειρία.

Τα εποπτικά μέσα είναι εμπλουτισμένα με διαδραστικές οθόνες, διοράματα, τρισδιάστατες απεικονίσεις, εκπαιδευτικές δραστηριότητες, αλλά και με εντυπωσιακές φωτογραφίες και βίντεο από τη ζωή του υγροτόπου.

Μία επιπλέον καινοτομία της νέας έκθεσης του Κέντρου Πληροφόρησης, είναι η δημιουργία ενός παρακείμενου σε αυτή χώρου, χαμηλής αισθητηριακής όχλησης για την ξεκούραση ατόμων ΑΜΕΑ. Έργα αναβάθμισης για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών όπως και έργα ερμηνείας περιβάλλοντος έγιναν και στον προαύλιο χώρο του Κέντρου Πληροφόρησης, όπως κιόσκι, παγκάκια, τρία περιβαλλοντικά παιχνίδια, ένα γλυπτό και ένα διόραμα με θέμα την αλιεία στο Δέλτα Έβρου. Τέλος, εκσυγχρονίστηκαν και τα τρία παρατηρητήρια του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου, τα οποία είχαν κατασκευαστεί το 2015, και πάλι με πόρους του ΠΕΠ, καθώς τοποθετήθηκαν σε αυτά πινακίδες πληροφόρησης και ερμηνείας περιβάλλοντος.

Όλα τα έργα χρηματοδοτήθηκαν από Υποέργο 1, «Σχεδιασμός, παραγωγή και εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος ερμηνείας περιβάλλοντος» της Πράξης “Δράσεις περιβαλλοντικής ενημέρωσης, ανάδειξης και υποστήριξης της τοπικής κοινωνίας στις προστατευόμενες περιοχές ευθύνης του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δέλτα Έβρου και Σαμοθράκης”, του ΠΕΠ ΑΜΘ (ΕΣΠΑ 2014 – 2020).