Αγρότες: Απογοητευμένοι εντείνουν και ενισχύουν τα μπλόκα

Δυναμώνουν τις κινητοποιήσεις μετά τη δυσαρέσκεια τους στα ελλιπή μέτρα της κυβέρνησης

Παραμένουν στους δρόμους οι αγροτοκτηνοτρόφοι και δυναμώνουν τα μπλόκα σε όλη τη χώρα με το βλέμμα στραμμένο στην Αθήνα αναμένοντας απάντηση από το Μαξίμου σχετικά με τα αιτήματα που έχουν καταθέσει, ζητώντας άμεσες λύσεις.

Η απόφαση ήταν ομόφωνη μεταξύ των δεκάδων αγροτών που συμμετείχαν στην πανελλαδική συνέλευσή που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (05/02) και οι αγροτικοί σύλλογοι του δήμου Ορεστιάδας (Ορεστιάδας, Βύσσας, Τριγώνου), με τη συμμετοχή εκπροσώπων και του αγροτικού συλλόγου Διδυμοτείχου αποφάσισαν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και την ενίσχυση των μπλόκων καθώς και τη συνεργασία μπλόκο της Αλεξανδρούπολης.

Οι αγρότες, μετά τον διάλογο που είχαν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, τόνισαν ότι ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί προκειμένου να ικανοποιηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα αιτήματά τους.

Τα μέτρα χαρακτηρίζονται τουλάχιστον ελλιπή από τους αγρότες και όπως όλα δείχνουν ετοιμάζονται για «δυναμικό παρών» σε Αθήνα, σε εθνικές οδούς και τελωνεία.

Το υπόμνημα με τα αιτήματα των αγροτών κατατέθηκε στο γραφείο του πρωθυπουργού, με τους διαδηλωτές να δίνουν προθεσμία μέχρι την Παρασκευή ώστε η κυβέρνηση να προβεί σε κινήσεις.

Τι ζητούν οι αγρότες
Οι αγρότες με το υπόμνημα που έχουν αποστείλει στο Μαξίμου από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν πολλά και εξίσου σημαντικά αιτήματα.
Ζητούν:

 • Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου
 • Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα
 • Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
 • Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.
 • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής.
  -Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.
 • Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την Κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «Ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής & μελισσοκομικής παραγωγής.
 • Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουν εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες
 • Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας

Επίσης, στο υπόμνημά τους υπάρχει και παράρτημα για τις καταστροφές στη Θεσσαλία, στο οποίο αναφέρουν τα εξής:

Θεωρούμε ως ξεχωριστό και επιτακτικής σημασίας ζήτημα να μας κοινοποιηθεί χρονοδιάγραμμα της αποστράγγισης των παρακαρλίων πλημμυρισμένων χωριών και χωραφιών. Χρονοδιάγραμμα της κατασκευής σήραγγας, απαραίτητη για την αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής, πρώτον για ενδεχόμενες θεομηνίες τύπου Daniel και δεύτερον για υγειονομικούς λόγους.
Ζητούμε να αποζημιώνονται οι πλημμυρισμένες εκτάσεις καθώς και τα κτήματα που δεν θα καλλιεργηθούν μέχρις ότου γίνουν παραγωγικά με ποσά που θα καλύπτουν τις βασικές βιοτικές ανάγκες των παραγωγών.

Προκειμένου να αποσυμπιεστεί η ένταση στα μπλόκα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε στους αγρότες τις νέες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για 2+8 χρόνια και προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο (που ανέρχεται σε 82 εκατ. ευρώ), ύψους 40 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου.

Οι αγρότες απογοητευμένοι, συνεχίζουν και κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους και όσον αφορά το μπλόκο των Καστανεών έχει αποφασιστεί ότι θα ενισχυθεί και με άλλα τρακτέρ, αλλά και ιδιωτικά οχήματα. Την Παρασκευή αναμένεται να κλείσουν και πάλι το Τελωνείο Ορμενίου, όπως και έκαναν την ώρα της συνάντησης των μελών της επιτροπής συναδέλφων τους με τον Πρωθυπουργό. Για τις επόμενες κινήσεις τους, θα αποφασίσουν συντονισμένα σύμφωνα με τις πανελλαδικές αγροτικές συσκέψεις που γίνονται καθημερινά στα μπλόκα.

Τα εργατικά σωματεία του Έβρου στο πλευρό των αγροτών

Στεκόμαστε στο πλευρό των αγροτών, των ελαιοπαραγωγών, των κτηνοτρόφων, των μελισσοκόμων του νομού καθώς και όλης της χωράς και στηρίζουμε τις δίκαιες διεκδικήσεις και τις κινητοποιήσεις τους στον αγώνα για την επιβίωση τους. Η καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου καλοκαιριού της οποίας οι συνέπειές θα κρατήσουν για πολλά ακόμα χρόνια, όξυνε τα προβλήματα που ήδη αντιμετώπιζαν οι βιοπαλαιστές παραγωγοί της περιοχής μας.

5,5 μήνες μετά, η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για τη στήριξη τους παρά μόνο ψίχουλα ενώ με περίσσιο θράσος τάζει σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους νέες ευκαιρίες για μπίζνες στα καμένα και τεράστια κέρδη.

Οι εργαζόμενοι και ο λαός λέμε το “ψωμί ψωμάκι” αδυνατώντας να αγοράσουμε τα απαραίτητα είδη διατροφής όπως το λάδι, το κρέας και το μέλι ενώ οι μεγαλέμποροι και τα σούπερ μάρκετ θησαυρίζουν παίρνοντας τα προϊόντα των παράγωγων κοψοχρονιά και πουλώντας τα πανάκριβα!

Καλούμε όλα τα σωματεία των εργαζομένων, τους συλλόγους των αυτοαπασχολουμένων, των νέων και άλλους μαζικούς φορείς να παλέψουμε μαζί με τους βιοπαλαιστές παραγωγούς για να επιβάλλουμε λύσεις.

Στις 28 Φλεβάρη, ημέρα πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας να βροντοφωνάξουμε όλοι μαζί «Δεν πάει άλλο!» Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας!

Τα σωματεία και οι φορείς που υπογράφουν έως τώρα:
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ – ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ – ΦΕΡΩΝ – ΣΟΥΦΛΙΟΥ «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»
ΕΝΩΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
Σ.Υ.Κ.Ν.Ε Σωματείο Υπαλλήλων Κρατικών Νοσοκομείων Έβρου
Ά ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΘΡΑΚΗΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ Ν.ΕΒΡΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Έβρου στηρίζει τον δίκαιο αγώνα των αγροτών
Ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ δια μέσω του προέδρου Στέφανου Κασελάκη, έχει προτείνει 8 άμεσες παρεμβάσεις για τους αγρότες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πλέον θέμα επιβίωσης εξ αιτίας των πολιτικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί και αυτό το πρόβλημα με επικοινωνιακούς όρους, προσπαθώντας να κερδίσει χρόνο που θα επιφέρει κούραση στους αγωνιζόμενους αγρότες.

Υπενθυμίζουμε τα 8 μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ.

 • Κατάργηση ΕΦΚ στα καύσιμα για το αγροτικό πετρέλαιο.
 • Πλαφόν στα 7 λεπτά την κιλοβατώρα για το αγροτικό ρεύμα.
  Επιδότηση ζωοτροφών και λιπασμάτων.
  Πλαφόν στην κερδοφορία των εταιρειών εισαγωγής και εμπορίας εφοδίων.
 • Ο ΕΛΓΑ να αποζημιώσει στο 100% τις καλλιέργειες και το ζωικό κεφάλαιο, για
  εξοπλισμούς, εγκαταστάσεις που επλήγησαν από φωτιές και πλημμύρες.
 • Επανασχεδιασμός της ΚΑΠ.
 • Δημιουργία των αναγκαίων αντιπλημμυρικών και αρδευτικών έργων.
 • Πλαίσιο για τη ρύθμιση των χρεών των αγροτών για να μη ρευστοποιηθεί η γη τους.

Συμπαράσταση του Δικηγορικού Συλλόγου Ορεστιάδας

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ορεστιάδας εξέφρασε την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση, στον αγώνα των αγροτών, που βρίσκονται ξανά στο δρόμο
διεκδικώντας άμεσα μέτρα ανακούφισης των επιπτώσεων της ακρίβειας και προστασίας του εισοδήματός τους μέσω ανακοίνωσή της στην οποία ναφέρει επίσης:
Ο νομός Έβρου, και ιδιαίτερα το βόρειο κομμάτι του, τελευταίος σε όλους τους οικονομικούς και δημογραφικούς δείκτες, έχει ανάγκη ιδιαίτερης στήριξης και γενναίων φορολογικών – και όχι μόνο – κινήτρων για να μπορέσει να ορθοποδήσει.

Η προστασία και η ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής αποτελεί το πρώτο βήμα προς το σκοπό αυτό.
Δηλώνουμε την υποστήριξή μας στα δίκαια αιτήματα τους, καθώς ο αγώνας τους για επιβίωση είναι αγώνας όλων μας. Όπως αγώνας όλων μας ήταν και είναι η κατάργηση της νέας βαριάς φορολογίας στους επαγγελματίες αλλά και ο αγώνας φοιτητών και μαθητών, που διεκδικούν την αναβάθμιση της δημοσίας δωρεάν Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Καλούμε την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα να δείξουν πραγματικό ενδιαφέρον στα προβλήματα των Εβριτών αγροτών προκειμένου να δοθούν άμεσα οι απαραίτητες
λύσεις και απαντήσεις.

Καλούμε όλους τους Φορείς του τόπου μας να συμπαρασταθούν έμπρακτα στα δίκαια αιτήματα των αγροτών μας.