Νατάσα Γκαρά: Πώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη 3 χρόνια τώρα λεηλατεί και εξαπατά τους συνταξιούχους

Ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατά την ανάληψη της διακυβέρνησης, ήταν να καταργήσει τη 13η σύνταξη που είχε επαναφέρει και ψηφίσει ως μόνιμο μέτρο ο ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο του 2019. Με αυτό τον τρόπο η ΝΔ υφάρπαξε από τις τσέπες των συνταξιούχων 1 δις ευρώ, πλήττοντας ιδιαίτερα τους χαμηλοσυνταξιούχους, για να καλύψει τις δικές της τρύπες από την αχρείαστη και ζημιογόνα νεοφιλελεύθερη ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

Στη συνέχεια, ακολούθησε το 2ο μεγάλο ψέμα και η 2η μεγάλη ληστεία από την κυβέρνηση Μητσοτάκη εις βάρος των συνταξιούχων. Η  ΝΔ τους εξαπάτησε, λέγοντας αρχικά μέσω του κ. Πέτσα – γνωστός για τις λίστες και τα «λεφτόδεντρα» προς τα ΜΜΕ – πως δεν χρειάζεται να κάνουν προσφυγή στη Δικαιοσύνη για να λάβουν τα αναδρομικά από τα «κλεμμένα» και τις περικοπές της κυβέρνησης Σαμαρά του 2012, ενώ τώρα τους λέει πως μόνο όσοι έκαναν προσφυγή θα πάρουν χρήματα!

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση των «αρίστων» και του επιτελικού μπάχαλου, έχει καταφέρει ξανά να εκτοξεύσει τον αριθμό των εκκρεμών συντάξεων, με αποτέλεσμα από τις 140.000 εκκρεμείς συντάξεις που παρέλαβε το 2019 (η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε 400.000 εκκρεμείς συντάξεις το 2015 και τις μείωσε, κατά τη θητεία της, σε 140.000), να τις έχει φτάσει, σήμερα και πάλι στις 400.000. Και αυτό παρότι ο κ. Χατζηδάκης έχει προσλάβει 256 μετακλητά στελέχη στον ΕΦΚΑ, γαλάζια golden boys ως επί το πλείστον, με μισθούς 4.000 και 8.000 ευρώ το μήνα, προκαλώντας την κοινωνία. Ακόμη και τις ελάχιστες συντάξεις που έχουν καταφέρει να εκδώσουν, τις έχουν βγάλει και αυτές λάθος, με αποτέλεσμα να ακολουθούν νέες περικοπές για τους συνταξιούχους.

Ως συνέπεια όλων των παραπάνω, ο κ. Μητσοτάκης, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το πλιάτσικο της κυβέρνησής του, σε βάρος των συνταξιούχων, υποσχέθηκε τις τελευταίες μέρες στη Βουλή πως από 01.01.23 καταργείται η Εισφορά Αλληλεγγύης και πως «ξεπαγώνουν» οι αυξήσεις στις συντάξεις.

Ξέχασε, όμως, ο κ. πρωθυπουργός να πει, σε σχέση με την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης, πως στη πραγματικότητα το μέτρο αφορά τα υψηλότερα εισοδήματα και όσους λαμβάνουν άνω των 12.000 ευρώ. Παραδείγματος χάριν, για εισοδήματα από 12.000 έως 20.000 ευρώ η εισφορά είναι της τάξης του 2,2% και για εισοδήματα από 20.000 έως 30.000 ευρώ της τάξης του 5%. Αυτοί είναι που θα δουν κάποιες ελάχιστες αυξήσεις. Αντιθέτως, η  συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων, που λαμβάνει λιγότερα από 1.000 ευρώ σύνταξη, δεν θα δει καμία απολύτως αύξηση στα εισοδήματα, καμία ελάφρυνση, καμία ενίσχυση στην πράξη παρά μόνο στα λόγια.

Κοντολογίς, ο κ. Μητσοτάκης, σταθερά πιστός στη χάραξη πολιτικών που εντείνουν αντί να αποκλιμακώνουν τις ανισότητες, εξήγγειλε στη Βουλή την εφαρμογή – να δούμε αν και πότε και θα εφαρμοστεί τελικά – ενός ακόμη μέτρου που δεν αφορά, δεν προστατεύει, δεν αγγίζει τη συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων και χαμηλοσυνταξιούχων της χώρας, που σήμερα λεηλατούνται από τις αντικοινωνικές πολιτικές της ΝΔ, αλλά πρόκειται για μέτρο μερικής ελάφρυνσης αποκλειστικά των υψηλότερων εισοδημάτων.

Τέλος, σε ότι αφορά τις αυξήσεις από το λεγόμενο «ξεπάγωμα» των συντάξεων, ο κ. Μητσοτάκης, ακολουθώντας την πάγια τακτική της ΝΔ, υφαρπαγής και «υποκλοπής» των θετικών διατάξεων και ρυθμίσεων της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, και παρουσίασής τους ως δικό του έργο, «ξέχασε» επιμελώς να πει στη Βουλή πως οι αυξήσεις που θα έρθουν σε μερίδα των συνταξιούχων από την 01.01.23, αποτελούν πρόβλεψη και εφαρμογή συγκεκριμένου νόμου του ΣΥΡΙΖΑ (άρθρο 1 του ν. 4475/2017) που στη συνέχεια υιοθέτησε και αντέγραψε η κυβέρνηση της ΝΔ (άρθρο 25 του ν.4670/2020).

Ακόμη και έτσι όμως, είναι αδιανόητο στη σημερινή συγκυρία έκτακτης ανάγκης που βιώνει η χώρα και οι πολίτες, ο κ. Μητσοτάκης να πανηγυρίζει για αυξήσεις στις συντάξεις της τάξης του 4%, που, μάλιστα, προβλέφθηκαν πέντε χρόνια νωρίτερα. Τη στιγμή που η Ελλάδα – με υπογραφή Μητσοτάκη – έχει αναδειχθεί σε πρωταθλήτρια στον πληθωρισμό, στις τιμές του ρεύματος, στα καύσιμα, στις πρώτες ύλες κλπ, ο ενεργειακός πληθωρισμός «τρέχει» με αύξηση 200% και στα βασικά είδη διατροφής υπάρχουν αυξήσεις από 10% ως 30%. Με την κυβέρνηση της ΝΔ να αποδεικνύεται πολλαπλασιαστής και επιταχυντής της κρίσης, για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα και για να κερδοσκοπήσουν τα καρτέλ.

Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι άμεση πολιτική αλλαγή. Να συγκροτηθεί, με την ψήφο των Ελλήνων, μια νέα προοδευτική κυβέρνηση που θα ανασυγκροτήσει την οικονομία, τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου. Που θα προστατέψει τα εισοδήματα των πολιτών, θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής και θα υπερασπιστεί τα εθνικά και κοινωνικά συμφέροντα.  Είναι αναγκαίο να απαλλαγούμε το συντομότερο από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, την πιο επικίνδυνη, ανάλγητη και ανίκανη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος τις τελευταίες δεκαετίες.

Νατάσα Γκαρά

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Έβρου

Αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής, Ενημέρωσης & Επικοινωνίας