Ν. Γκαρά σε Σ. Πέτσα στη Βουλή: «Σας περιμένουμε και στην Εξεταστική για τη Λίστα Πέτσα»

Τοποθέτηση της Βουλευτή Έβρου στο νομοσχέδιο της ΝΔ για τον εθελοντισμό.

Με ένα αιχμηρό σχόλιο για την παρουσία του κ. Πέτσα στην Ολομέλεια της Βουλής, ξεκίνησε την ομιλία της η Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νατάσα Γκαρά, τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ περιμένει τον κ. Πέτσα να παραβρεθεί και στην Εξεταστική Επιτροπή ώστε να δώσει απαντήσεις για την περιβόητη «Λίστα Πέτσα», καθώς υπάρχουν πολλά ερωτήματα και απορίες για την εμπλοκή του σε αυτή, αλλά και τη χρηματοδότηση με κρατικό χρήμα που ακολούθησε.

Σε ότι αφορά το νομοσχέδιο, η κα Γκαρά το χαρακτήρισε ως μία ακόμη χαμένη ευκαιρία για τη δημιουργία του απαραίτητου θεσμικού πλαισίου και τη χάραξη «εθνικής στρατηγικής» για την οργάνωση του εθελοντισμού και των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών στη χώρα.

Έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο πρακτικά ανεφάρμοστο, με ασάφειες, αποκλεισμούς, γραφειοκρατικές και οικονομικές αγκυλώσεις, που προκαλεί σύγχυση και ερωτήματα ιδιαίτερα σε ότι αφορά την χρηματοδότηση των οργανώσεων. Παράλληλα, διερωτήθηκε γιατί αποκλείονται όλες οι νεοφυείς οργανώσεις από την εγγραφή στο Ειδικό Μητρώο.

Στάθηκε στην υποχρέωση καταβολής υψηλών παράβολων κατά τη διαδικασία εγγραφής ή ανανέωσης αυτής στα Μητρώα, γεγονός που δημιουργεί μεγάλο βάρος ιδιαίτερα στις μικρές οργανώσεις, ενώ υπογράμμισε και την απουσία οποιασδήποτε πρόβλεψης για τη διασύνδεση του εθελοντισμού και των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σε ότι αφορά τις διατάξεις για τους ΟΤΑ που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, η κα Γκαρά έκανε λόγο για αλλεργία της ΝΔ στις συλλογικές, δημοκρατικές διαδικασίες και ρυθμίσεις που αποδυναμώνουν περαιτέρω τα ανώτατα συλλογικά όργανα, όπως το δημοτικό συμβούλιο. Ταυτόχρονα κατήγγειλε τον Υπουργό Εσωτερικών για αδιαφορία για τα πραγματικά αιτήματα των Δήμων, όπως η αύξηση της χρηματοδότησης, η ενίσχυση με νέες προσλήψεις, η μείωση των επιτοκίων δανεισμού από το Ταμείο Παρακαταθηκών, η κάλυψη του ενεργειακού κόστους στη λειτουργία των Δήμων, η μείωση των δημοτικών τελών, η ουσιαστική εμπλοκή των ΟΤΑ στον αναπτυξιακό σχεδιασμό με την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων.

Κλείνοντας η Βουλευτής Έβρου αναφέρθηκε και στην τροπολογία-σκάνδαλο της κυβέρνησης που αφορά στην «εκκαθάριση» εκατοντάδων, «μη αρεστών» στο σύστημα Μητσοτάκη, στελεχών της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, με την υποχρεωτική μετακίνησή τους σε διάφορες υπηρεσίες της ελληνικής αστυνομίας.

«Πρόκειται για εκδιώξεις και πρωτοφανείς εκκαθαρίσεις στη δημόσια διοίκηση από μια κυβέρνηση η οποία, πραγματικά αναρωτιόμαστε, θέλει να γυρίσει τον τόπο δεκαετίες πίσω, σε σκοτεινές  εποχές φακελώματος και πιστοποιητικών φρονημάτων;» συμπληρώνοντας πως «ο δημοκρατικός κόσμος δεν θα επιτρέψει στη ΝΔ να γυρίσει τη χώρα πίσω στη δεκαετία του60΄».