Ν. Γκαρά: «Να ενταχθούν οι επιλαχόντες παραγωγοί στα Σχέδια Βελτίωσης»

Την ένταξη των επιλαχόντων παραγωγών στα Σχέδια Βελτίωσης, ζητά η Νατάσα Γκαρά, Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχης Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή και συνυπογράφουν ακόμη 18 Βουλευτές.

Η κα Γκαρά επισημαίνει πως στη Δράση 4.1.1. του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που ξεκίνησε το 2016, εντάχθηκαν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης 944 αιτήσεις, σημειώνοντας όμως παράλληλα πως 672 αιτήσεις παρότι πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας, κρίθηκαν ως «επιλαχούσες». Αντίστοιχα μεγάλος είναι ο αριθμός των «επιλαχόντων» και στον νομό Έβρου (236 αιτήσεις).

Παρότι η διαδικασία του Προγράμματος για τα Σχεδία Βελτίωσης προέβλεπε πάντα τα χρήματα που δεν καλύπτονταν με τις αιτήσεις ένταξης να χρησιμοποιούνται για τους επιλαχόντες, εντούτοις σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται να εντάξει τους τελευταίους στο Μέτρο, παρότι οι φάκελοι πληρούν όλα τα κριτήρια της ευρωπαϊκής και ελληνικής νομοθεσίας.

Επιλέγει να κλείσει το Πρόγραμμα και τα χρήματα να επιστραφούν στο Ταμείο Ανάκαμψης, αδιαφορώντας για τη τύχη των αιτήσεων των επιλαχόντων, πολλοί εκ των οποίων, μάλιστα, είναι και νέοι αγρότες οι οποίοι προχώρησαν και σε μεγάλες δαπάνες για την αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού ώστε να ενταθούν στο Πρόγραμμα.

Η Βουλευτής Έβρου αφού υπενθυμίζει τη δυσμενή κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι παραγωγοί στον νομό Έβρου αλλά και συνολικά στην ΑΜ-Θ, εξαιτίας του πολύμηνου lockdown, της πτώσης των τιμών και της μη διάθεσης των προϊόντων, της έλλειψης εργατών γης και του μεγάλου κόστους στην παραγωγή και τη συγκομιδή, ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό αν:

προτίθεται να εξετάσει την ένταξη των επιλαχόντων επενδυτικών φακέλων στο Πρόγραμμα Σχεδίων Βελτίωσης;
είναι στις προθέσεις του Υπουργείου να εξετάσει την ένταξη των περιπτώσεων Νέων Αγροτών του 2016 που είχαν άμεση ανάγκη μηχανημάτων για καλλιέργεια και δεν δύνανται να περιμένουν νέο Πρόγραμμα;
εξετάζει το Υπουργείο το ενδεχόμενο να γίνει επίσημη πρόσκληση ένταξης επιλαχόντων που ενδιαφέρονται ακόμη για υλοποίηση;