Ν. Γκαρά: «Με καθυστέρηση και με αναφορά σε προβλεπόμενες διαδικασίες απαντά ο Υπουργός ΥΠΑΑΤ σχετικά με τις αποζημιώσεις και αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες»

Απάντηση στην ερώτηση που κατέθεσε η κ. Ν. Γκαρά, Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Επικοινωνίας και Ενημέρωσης ΣΥΡΙΖΑ με θέμα: «Άμεση αποζημίωση πληγέντων, αποκατάσταση ζημιών και αντιπλημμυρικής θωράκισης του Έβρου» την 22/01/2021, έδωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Για την απάντηση που έλαβε η βουλευτής σχολιάζει τα εξής:

«Η απάντηση επιβεβαιώνει την αδυναμία τόσο του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όσο και της κυβέρνησης συνολικά, να μην καταλαβαίνει το μέγεθος του πραγματικού προβλήματος του πρωτογενούς τομέα.

Οι πολλαπλές ανοιχτές πληγές καλλιεργητών και κτηνοτρόφων από την πανδημία, τα καιρικά φαινόμενα, την οικονομία, τα αδιάθετα προϊόντα λόγω του κλεισίματος της εστίασης, τις χαμηλές τιμές πώλησης, τις υψηλές τιμές πετρελαίου και ζωοτροφών, την αδυναμία διάθεσης προϊόντων σε άλλες περιοχές λόγω λοκ νταουν, τις καθυστερήσεις των ενισχύσεων, είναι μόνο μέρη των όσων βιώνουν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα που ζουν στα όρια της αντοχής τους.

Δεν φαίνεται, ότι
αποτελεί προτεραιότητα του Υπουργείου η άμεση αποζημίωση ή έκτακτη ενίσχυση των γεωργών και κτηνοτρόφων που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από τις πλημμύρες και η αποκατάσταση των ζημιών που σημειώθηκαν σε εγγειοβελτιωτικά έργα.

Η διαπίστωση αυτή δεν είναι η μόνη, καθώς, το γεγονός ότι αναμένονται ακόμη οι απαντήσεις των υπολοίπων Υπουργείων, καταδεικνύει την καθυστέρηση στην ενεργοποίηση και κινητοποίησή τους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα οι μεγάλες ανάγκες πολιτών, επιχειρηματιών, γεωργών και κτηνοτρόφων, οι οποίοι επλήγησαν ανεπανόρθωτα.

Για άλλη μια φορά ο Έβρος δεν βρίσκεται στις προτεραιότητες αυτής της κυβέρνησης, την οποία καλούμε για ακόμη μια φορά να αποζημιώσει άμεσα τους πληγέντες και να αποκαταστήσει τις εκτεταμένες ζημιές που έχουν προκληθεί σε βασικές υποδομές, αλλά και να εφαρμόσει όλα τα μέτρα πρόληψης για να μην ξανασυμβούν παρόμοια φαινόμενα».