Αντιδράσεις και Ψήφισμα από το Δημοτικό Συμβούλιο Ορεστιάδας κατά του νέου νέο εκλογικού νομοσχεδίου για την τοπική αυτοδιοίκηση

Το «Απόσπασμα Πρακτικού» από τη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας της 06ης Απριλίου 2021 δημοσιοποίησε ο Δήμος Ορεστιάδας, προκειμένου να γνωστοποιηθεί το σχετικό Ψήφισμα για το εκλογικό νομοσχέδιο στους ΟΤΑ, αλλά και οι απόψεις όσων καταψήφισαν. Στο σχετικό απόσπασμα, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής:
«…Έντεκα Δημοτικοί Σύμβουλοι, μέλη όλων των παρατάξεων της μειοψηφίας, κατέθεσαν προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισμα για τον εκλογικό νομοσχέδιο στους ΟΤΑ. Προτάθηκε εισηγητής του θέματος ο Δημοτικός Σύμβουλος, Αθανάσιος Παπανδρέου. Η εισήγηση που μοιράστηκε σε όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα έχει ως εξής:

«Εν μέσω πανδημίας και με τα Δημοτικά Συμβούλια να πραγματοποιούνται με τηλεδιάσκεψη και “δια περιφοράς” επέλεξε η κυβέρνηση της ΝΔ να φέρει προς διαβούλευση ακόμη ένα αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο.
Μετά από μια σειρά νομοθετήσεων και στο όνομα της κυβερνησιμότητας των δήμων, κατήργησαν την απλή αναλογική χωρίς ποτέ να δοκιμαστεί στην πράξη και δημιούργησαν ένα δημαρχοκεντρικό σύστημα διοίκησης του δήμου. Με πλήρη απαξίωση του Δημοτικού Συμβουλίου και με αυξημένες αρμοδιότητες των ελεγχόμενων από το δήμαρχο επιτροπών. Υποβάθμισαν τα τοπικά συμβούλια και τους προέδρους των κοινοτήτων και τους μετατρέψανε σε διακοσμητικά στοιχεία χωρίς αποφασιστικές αρμοδιότητες.
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ορεστιάδας εκφράζει τις διαφωνίες στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε προς διαβούλευση από το υπουργείο Εσωτερικών (ακολουθούν τα σημεία της διαφωνίας που περιλαμβάνονται στο τελικό Ψήφισμα).
Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει το σχέδιο νόμου και να το φέρει σε διαβούλευση με ανοιχτά Δημοτικά Συμβούλια, ώστε όλοι εμπλεκόμενοι να μπορούν να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους και να καταθέσουν τις προτάσεις τους.
Οι ΟΤΑ έχουν ανάγκη ενίσχυσης ανθρώπινου δυναμικού και οικονομικών πόρων, περισσότερη δημοκρατία και συμμετοχή των πολιτών.»

Στις 05.04.2021 ο Δήμαρχος, Βασίλειος Μαυρίδης, κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο τo υπ’ αριθμ. 5456/05.04.2021 έγγραφο – τοποθέτησή του επί του θέματος, η οποία μοιράστηκε σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου. Στην τοποθέτησή του αναφέρονται τα εξής αναλυτικά:
«Η προθεσμία δημόσιας διαβούλευσης έληξε στις 18.03.2021. Υπήρχε η δυνατότητα να κατατεθούν απόψεις και προτάσεις. Προτείνω στον εισηγητή, κ. Παπανδρέου, να αποσύρει το θέμα, λόγω λήξης του χρόνου δημόσιας διαβούλευσης. Αν συζητηθεί το θέμα, προτείνω αρνητική ψήφο για διασφάλιση του κύρους της ουσιαστικής και χρήσιμης έκδοσης ψηφισμάτων από το Δημοτικό Συμβούλιο.»

Στη συνέχεια, στις 05.04.2021 ο Δημοτικός Σύμβουλος, Αθανάσιος Παπανδρέου, Επικεφαλής της παράταξης «Αυτόνομη Κίνηση Πολιτών “ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ”» κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο τo υπ’ αριθμ. 5505/06.04.2021 έγγραφο – απάντησή του επί του θέματος, η οποία, επίσης, μοιράστηκε σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου. Στην υπ’ αριθμ. 5505/06.04.2021 απάντησή του αναφέρονται τα εξής αναλυτικά:
«Κύριε Δήμαρχε, την πρότασή σας για απόσυρση του θέματος και την αιτιολογία που επικαλεστήκατε θα τις χαρακτήριζα τουλάχιστον άστοχες.
Η κυβέρνηση, εν μέσω πανδημίας και με τους πολίτες κλεισμένους στο σπίτι τους, στα πλαίσια του περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού, επέλεξε να περάσει σειρά αντεργατικών, αντιεκπαιδευτικών και άλλων αντιλαϊκών νόμων.
Μεταξύ των άλλων κυβερνητικών μεθοδεύσεων, ήρθε και η ώρα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Την ώρα που τα δημοτικά συμβούλια πραγματοποιούνται “δια περιφοράς”, επέλεξαν σκοπίμως αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή για να φέρουν σε «διαβούλευση» τον εκλογικό νόμο για τους ΟΤΑ, στερώντας τη δυνατότητα στα Δημοτικά Συμβούλια, να τον αναλύσουν και να τον συζητήσουν διεξοδικά, όπως θα όφειλαν. Συνεπώς, η “διαβούλευση”, που αναφέρετε δεν είναι μόνο προσχηματική αλλά και απαξιωτική προς όλους εμάς που ασχολούμαστε με τα κοινά και την τοπική αυτοδιοίκηση.
Σας καλούμε να στηρίξετε το ψήφισμα που καταθέσαμε προς συζήτηση, ώστε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και να παρεμποδιστεί η ψήφισή του από το ελληνικό κοινοβούλιο. Όταν πλέον θα πραγματοποιούνται δια ζώσης τα Δημοτικά Συμβούλια, ούτως ώστε όλες οι δημοτικές παρατάξεις, οι δημοτικοί σύμβουλοι, τα τοπικά συμβούλια, οι πρόεδροι των κοινοτήτων και όλοι οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν δημόσια την άποψη τους, τότε μόνο θα μπορούσε να γίνει ένας ουσιαστικός και γόνιμος διάλογος για την ανάδειξη των μειονεκτημάτων του «Κλεισθένη». Μόνο όταν ακουστούν όλες οι προσεγγίσεις, θα μπορούμε να κάνουμε λόγο για συμμετοχική δημοκρατία στην τοπική αυτοδιοίκηση που είναι και το ζητούμενο.
Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη από ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό και οικονομικούς πόρους και όχι από καλπονοθευτικούς εκλογικούς νόμους που μας γυρίζουν χρόνια πίσω.»

Το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από την ψηφοφορία των μελών δια περιφοράς, λαβών υπόψη του την εισήγηση του Δημοτικού Συμβούλου, Αθανασίου Παπανδρέου, τις τοποθετήσεις που κατατέθηκαν επί του θέματος, τις διατάξεις του Ν.3852/2010, με 17 ψήφους,

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ
==================
1. Εκφράζει τις διαφωνίες στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε προς διαβούλευση από το υπουργείο Εσωτερικών:
· Με την αντικατάσταση του εκλογικού νόμου της απλής αναλογικής από ένα συγκεντρωτικό αντιδημοκρατικό σύστημα. Διεκδικούμε την απλή ανόθευτη αναλογική.
· Με την εκλογή δημάρχου με ποσοστό > 43% και το 60% των εδρών του δημοτικού συμβουλίου.
· Με την μείωση των δημοτικών συμβούλων.
· Με το όριο 3% για την είσοδο δημοτικής παράταξης στο δημοτικό συμβούλιο.
· Με την ενσωμάτωση των τοπικών συμβουλίων και των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων στα ψηφοδέλτια των δημοτικών παρατάξεων. Δημιουργώντας σχέσεις εξάρτησης με τους δημάρχους και αποτρέποντας ενεργούς πολίτες να ασχοληθούν με τα κοινά του τόπου τους.
· Με την απαξίωση των τοπικών συμβουλίων. Η πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση χρειάζεται ισχυρές τοπικές κοινότητες που θα έχουν αποφασιστικό ρόλο στη ζωή των πολιτών.
· Με την αύξηση του παραβόλου στους υποψήφιους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους, καθώς αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για τη συμμετοχή των πολιτών.
· Με την αύξηση των υποψήφιων συμβούλων ως +150% που ευνοεί κατάφωρα τους υποψήφιους που στηρίζονται από τα κόμματα εξουσίας.

2. Καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει το σχέδιο νόμου και να το φέρει σε διαβούλευση με ανοιχτά Δημοτικά Συμβούλια, ώστε όλοι εμπλεκόμενοι να μπορούν να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους και να καταθέσουν τις προτάσεις τους.
Οι ΟΤΑ έχουν ανάγκη ενίσχυσης ανθρώπινου δυναμικού και οικονομικών πόρων, περισσότερη δημοκρατία και συμμετοχή των πολιτών.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Αργυριάδης, Τσελεμπής, Περιστεράκης, Ορμανλίδης, Παπαϊωάννου, Σιαφκαλόζης, Αρχοντίδης, Καραγιάννης, Πάλλας, Κάκος, Παπαδόπουλος, Μαρασλής, Βαρσαμακίδης, Μουτουσίδης, Ζάχαρη και Σταματίου καταψήφισαν επί τους θέματος, για τους λόγους που αναφέρονται στην τοποθέτηση του Δημάρχου, χωρίς να διαφωνούν στη συζήτηση επί της ουσίας, αλλά μόνο στη χρονική στιγμή που κατατέθηκε το θέμα.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Κωνσταντίνος Ζαλουφλής υπερψήφισε επί του θέματος, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καταθέτοντας αναλυτικά τις θέσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης».