Ν. Γκαρά: «Η Υγεία των πολιτών δεν προσφέρεται για επικοινωνιακά και μικροκομματικά παιχνίδια»

Χωρίς σχέδιο η Κυβέρνηση στο άνοιγμα των σχολείων – Έκδηλη η ανησυχία των πολιτών

Μεγάλες καθυστερήσεις, προχειρότητα και αντιφάσεις που επιτείνουν την αγωνία και την ανασφάλεια στους πολίτες, καταλόγισε στην Κυβέρνηση η Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά, κατά τη συζήτηση στις επιτροπές της Βουλής για την επανέναρξη της λειτουργίας των σχολείων.

Η κα Γκαρά επισήμανε πως παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε από την Κυβέρνηση εδώ και μήνες να πραγματοποιηθεί μία ειδική σύσκεψη για να κατατεθούν προτάσεις και να υπάρξει η καλύτερη δυνατή προετοιμασία για το άνοιγμα των σχολείων όλων των βαθμίδων, η Κυβέρνηση της ΝΔ επέλεξε να απωλέσει το κρίσιμο αυτό διάστημα του καλοκαιριού, ψηφίζοντας νομοσχέδια που ικανοποιούν τους πολιτικούς «φίλους» του κόμματός της, όπως είναι οι Σχολάρχες, οι ιδιοκτήτες δηλαδή μεγάλων ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων.

Παράλληλα η κα Γκαρά υπενθύμισε πως εν μέσω πανδημίας και με την επιστημονική κοινότητα σύσσωμη να προειδοποιεί για το επερχόμενο δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, η Κυβέρνηση της ΝΔ επέλεξε να ψηφίσει νομοσχέδιο που αυξάνει τους μαθητές ανά τάξη σε νηπιαγωγεία και δημοτικά από 22 σε 25.

«Αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία εν μέσω πανδημίας και αντί να λαμβάνονται μέτρα προφύλαξης, μία Υπουργός Παιδείας να αποφασίζει την αύξηση των μαθητών ανά τμήμα, να αυξάνει, δηλαδή, τον συνωστισμό στη σχολική αίθουσα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Γκαρά.

Ταυτόχρονα η κα Γκαρά διερωτήθηκε γιατί η κα Κεραμέως με αλχημείες προσπαθεί να παρουσιάσει μία στρεβλή και ψεύτικη εικόνα για τον πραγματικό αριθμό των μαθητών ανά τμήμα, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν πως ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα τα σχολεία είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένα και με μεγάλο αριθμό μαθητών.

Επιπλέον η Βουλευτής από τον Έβρο κατέθεσε δέσμη προτάσεων ώστε να δημιουργηθεί το ασφαλέστερο δυνατόν υγειονομικό περιβάλλον στα σχολεία της χώρας όπως:
Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις και να αποφεύγεται ο συνωστισμός.
Σύσταση τοπικών συντονιστικών για τη διαχείριση της ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων, σύμφωνα με τις τοπικές ανάγκες και δυνατότητες.
Εξεύρεση χώρων για την αποσυμφόρηση των σχολείων. Υπάρχουν διαθέσιμοι και αναξιοποίητοι χώροι.
Άμεσες προσλήψεις προσωπικού με προτεραιότητα στις 10.500 μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών στη γενική εκπαίδευση, που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Άμεσες έκτακτες προσλήψεις Αναπληρωτών, όπου χρειαστεί, για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες, ώστε να μειωθεί ο αριθμός μαθητών ανά τμήμα, αλλά και να καλυφθούν κενά που θα δημιουργηθούν από άδειες ειδικού σκοπού.
Πραγματοποίηση στοχευμένων τεστ για εκπαιδευτικούς και ευπαθείς ομάδες μαθητών, χορηγώντας επαρκή αριθμό μέτρων ατομικής προστασίας.
Απόδοση ιδιαίτερης βαρύτητας στην καθαριότητα των σχολικών κτιρίων, με πρόσληψη του απαραίτητου και επαρκούς προσωπικού.
Ειδική μέριμνα για τα ειδικά σχολεία

Κλείνοντας η κα Γκαρά δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο κόψιμο για πρώτη φορά από την Κυβέρνηση της ΝΔ χιλιάδων voucher σε ΚΔΑΠ και παιδικούς σταθμούς, γεγονός που αναμένεται να επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για τους εργαζόμενους.

Τέλος, η Βουλευτής από τον Έβρο πρόσθεσε: «Η Κυβέρνηση, δυστυχώς, δεν έχει σαφές σχέδιο λειτουργίας των σχολείων. Το ίδιο συμβαίνει, βέβαια, και με τον τουρισμό και την οικονομία. Σας ενδιαφέρει μόνο η επικοινωνιακή διαχείριση, να παρουσιάσετε ότι ζούμε κοντά σε μία κανονικότητα. Γι’ αυτό και επιμένετε να ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου, χωρίς καμία προετοιμασία και πρόβλεψη. Δυστυχώς, βρίσκεστε μακριά από τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Γι’ αυτό και δεν μπορείτε να ασκήσετε αποτελεσματική πολιτική. Προχειρότητα, αδιαφορία, αδιαλλαξία, αντιφάσεις, αλαζονεία. Αυτό λαμβάνει η κοινωνία από εσάς, ενώ περίμενε μέτρα στήριξης».