Ν. Γκαρά: «Η Κυβέρνηση εμπαίζει και αποκλείει αγρότες και κτηνοτρόφους από οποιοδήποτε μέτρο στήριξης – Αδιέξοδη η κατάσταση με τις επιταγές».

Ερώτηση της Βουλευτή Έβρου για την πλήρη απουσία των αγροτών και των κτηνοτρόφων μέχρι σήμερα, ακόμη και από τα υποτυπώδη μέτρα έκτακτης ενίσχυσης, αλλά και για τα νέα βάρη που φέρνει στους αγρότες η ΠΝΠ για τις επιταγές

Την επιλογή της Κυβέρνησης Μητσοτάκη να αποκλείσει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους από κάθε οικονομική βοήθεια ή πακέτο στήριξης – εν μέσω πανδημίας – καταγγέλλει με ερώτηση που κατάθεσε στη Βουλή των Ελλήνων η Νατάσα Γκαρά.

Παράλληλα η κα Γκαρά τονίζει πως η πρόσφατη (30-03-2020) Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) της Κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία ανεστάλησαν κατά 75 ημέρες οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής επιταγών για πληττόμενες επιχειρήσεις, έχει προκαλέσει ήδη τεράστια αναστάτωση στον αγροτικό κόσμο.

Αναμένεται να μετακυλήσει τεράστιο βάρος στους αγρότες αλλά και στις συνεταιριστικές οργανώσεις, όσο οι ίδιοι παραμένουν αποκλεισμένοι από τη συγκεκριμένη διάταξη. Οι συνέπειες για τον αγροτικό κόσμο σε περίπτωση που εφαρμοστεί το μέτρο ως έχει προβλέπονται καταστροφικές.

Στη συνέχεια της ερώτηση η κα Γκαρά καταθέτει σειρά μέτρων και ρεαλιστικών προτάσεων που έχει επεξεργαστεί και καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη βιωσιμότητα της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής στη σημερινή κρίση όπως:

 • Άμεση καταβολή στο 100% των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για το 2019 και των αποζημιώσεων μέσω ΠΣΕΑ
 • Άμεση πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων για τα ζώα (βόειο κρέας, πρόβειο και αίγειο κρέας, ειδικά δικαιώματα χωρίς επιλέξιμα εκτάρια).
 • Αποζημίωση σε όλους τους παραγωγούς που για το διάστημα της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης και της ζώνης απαγόρευσης που έθεσε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν είχαν τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους.
 • Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, υποχρεώσεων προς το δημόσιο και προς τους ΟΤΑ όσο διαρκεί η κρίση, χωρίς χρέωση τόκων και λοιπών επιβαρύνσεων.
 • Επίδομα των 800 ευρώ για παραγωγούς και  εργαζομένους στον πρωτογενή τομέα που πλήττονται.
 • Εξαιρετικά γενναίο πρόγραμμα παροχής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, στους συνεταιρισμούς, τις μεταποιητικές επιχειρήσεις τροφίμων και της ιδιωτικής συμμετοχής στα επενδυτικά μέτρα του ΠΑΑ.
 • Αναστολή έκδοσης λογαριασμών για αγροτικό ρεύμα και αρδευτικό νερό.
 • Μείωση  του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.
 • Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος σε όλους όσοι τα προϊόντα τους έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό και σε όσα προϊόντα θα πληγούν. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται οι κτηνοτρόφοι ιδιαίτερα ενόψει του Πάσχα και με τη χαμηλή τιμή στο κρέας.
 • Απορρόφηση της ντόπιας παραγωγής από κρατικές δομές νωπών κηπευτικών, φρούτων εποχής, γαλακτοκομικών ειδών, ελαιόλαδου, ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας κ.ά.
 • Μέτρα για να διοχετευτεί στην αγορά το ελληνικό κρέας και για αυτό το διάστημα να σταματήσουν οι εισαγωγές κρέατος. Το ίδιο ισχύει για τους παραγωγούς που βγαίνουν στις λαϊκές αγορές που έχουν κλείσει ή δεν τους επιτρέπεται για οποιοδήποτε λόγο να στήσουν πάγκο.
 • Πρόγραμμα επιδότησης μεταφορικών και ναύλων για τις εξαγωγές.

Μάλιστα, η Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως η Κυβέρνηση συνεχίζει να εμπαίζει τους σπαραγγοπαραγωγούς, τους αγρότες, τους παραγωγούς λαϊκών αγορών, τους κτηνοτρόφους, τους βαμβακοπαραγωγούς και τους καλλιεργητές σιτηρών στον Έβρο τη στιγμή που χαρίζει ή μοιράζει σε γαλάζια golden boys, μεγαλοεργολάβους, καναλάρχες κλπ εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.