Ν. Γκαρά: «Η αδιαφορία της κυβέρνησης οδηγεί σε απόγνωση τους σπαραγγοπαραγωγούς του Έβρου»

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Στη Βουλή των Ελλήνων φέρνει τις καταστροφικές συνέπειες για τις καλλιέργειες σπαραγγιών στον Έβρο, λόγω καιρικών συνθηκών, με Ερώτησή της η Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νατάσα Γκαρά.

Η κα Γκαρά αναφέρει, ότι οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν φέτος, με παρατεταμένες χαμηλές θερμοκρασίες και μικρή ηλιοφάνεια, επέφεραν καταστροφικές συνέπειες για τις καλλιέργειες των σπαραγγιών στον Νομό.

Η συγκομιδή των σπαραγγιών ξεκινά συνήθως στα μέσα του Μαρτίου, όμως φέτος, λόγω των ακατάλληλων καιρικών συνθηκών, η συγκομιδή ξεκίνησε ετεροχρονισμένα στα μέσα Απριλίου.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα αφενός να χαθεί η μισή περίοδος συγκομιδής του προϊόντος, και αφετέρου να μειωθεί η διαθέσιμη ποσότητα κατά το ήμισυ. Επιπλέον, η ετεροχρονισμένη συγκομιδή, έπιασε τιμή έναρξης μόλις 2,5€ το κιλό, ενώ υπό κανονικές συνθήκες, η τιμή έναρξης κυμαίνεται στα 4€.

Η κυρία Γκαρά αναφέρει ότι επιπλέον, ο πρωτογενής τομέας στο σύνολό του, έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την τραγική διαχείριση της πανδημίας, από τις υπέρογκες αυξήσεις στο ρεύμα, στο πετρέλαιο, στα λιπάσματα και στο σύνολο των αγροτικών εφοδίων που απαιτούνται για να ανταπεξέλθουν οι παραγωγοί στις καλλιέργειές τους.

Υπογραμμίζει επίσης, ότι τα τελευταία χρόνια οι τιμές των αγροτικών προϊόντων έχουν υποστεί δραματική μείωση. Ιδιαίτερα χαμηλά κινείται επίσης τόσο η διάθεση των προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού όσο και γενικότερα η κατανάλωσή τους, οδηγώντας έτσι τα εισοδήματα των παραγωγών σε καταστροφική συρρίκνωση.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει γυρίσει την πλάτη στον πιο σημαντικό και παραγωγικό τομέα της χώρας, αφήνοντας τους παραγωγούς, όχι μόνο του Έβρου, αλλά ολόκληρης της χώρας, αβοήθητους στο έλεος της ακρίβειας.

Κλείνοντας η κα Γκαρά ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό:

  • Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, ώστε να στηρίξει τους σπαραγγοπαραγωγούς από την οικονομική καταστροφή την οποία προκάλεσαν οι καιρικές συνθήκες στον Έβρο και οδήγησαν σε ετεροχρονισμένη περίοδο συγκομιδής;
  • Προτίθεται να λάβει έκτακτα μέτρα στήριξης, λόγω των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης για τους παραγωγούς σπαραγγιών στον Έβρο; Και αν ναι, ποια θα είναι αυτά;