Ν. Γκαρά: «Εμπαιγμός για τους κατοίκους της Σαμοθράκης η μη απόδοση του Μεταφορικού Ισοδύναμου»

Τις μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις στην απόδοση του Μεταφορικού Ισοδύναμου φέρνουν με ερώτησή τους στη Βουλή των Ελλήνων 25 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία της Βουλευτή Έβρου και Αν. Τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης Ενημέρωσης και Επικοινωνίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νατάσας Γκαρά.

Όπως αναφέρει η κα Γκαρά, οι καθυστερήσεις στην απόδοση του Μεταφορικού Ισοδύναμου ξεπερνούν τους εννέα μήνες, με αποτέλεσμα από τη μία τον εμπαιγμό των κατοίκων και από την άλλη, την απαξίωση και τον ευτελισμό του εμβληματικού αυτού μέτρου που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την στήριξη των κατοίκων των νησιών και τη νησιωτική επιχειρηματικότητα.

Σημειώνεται, ότι μόλις πριν λίγες ημέρες έγιναν επιλέξιμα και πληρώθηκαν τα εισιτήρια μόνο του Οκτωβρίου και Νοεμβρίου 2021! Ενώ για τα εισιτήρια του έτους 2022 δεν υπάρχει ακόμα δυνατότητα επιλεξιμότητας. Το ίδιο ισχύει και για την απόδοση του Μεταφορικού Ισοδύναμου στα καύσιμα του οποίου η απόδοση επίσης εκκρεμεί από τις αρχές του έτους.

Ειδικότερα, για τις οικογένειες και τους επιχειρηματίες της Σαμοθράκης, η μη απόδοση του Μεταφορικού ισοδύναμου αποτελεί πλήγμα στον προϋπολογισμό τους, καθώς δεν μπορούν να αποφύγουν την μετακίνησή τους προς την  Αλεξανδρούπολη για να εξυπηρετηθούν από υπηρεσίες του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (π.χ. τραπεζικά καταστήματα), είτε εάν χρειαστεί να επισκεφτούν δημόσιες δομές υγείας, είτε για προμήθειες και άλλους λόγους.   

Ταυτόχρονα, οι αυξήσεις σε βασικά αγαθά, στον ηλεκτρισμό, στην ενέργεια και στα καύσιμα οι αυξήσεις είναι πρωτοφανείς. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει γυρίσει την πλάτη στην κοινωνία, στην στήριξη της νησιωτικότητας, της νησιωτικής επιχειρηματικότητας, όχι μόνο στο ακριτικό νησί της Σαμοθράκης, αλλά ολόκληρης της χώρας. Οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην απόδοση του Μεταφορικού Ισοδύναμου μέσα σε συνθήκες πρωτόγνωρης ακρίβειας επιδεινώνουν την ήδη δύσκολη κατάσταση για τους κατοίκους των νησιών.

Τέλος, η κα Γκαρά ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό για ποιο λόγο σημειώνονται τόσο μεγάλες καθυστερήσεις στην απόδοση του Μεταφορικού Ισοδύναμου, ώστε το μέτρο να οδηγείται σε απαξίωση και σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί, ώστε οι κάτοικοι της Σαμοθράκης να λάβουν άμεσα την επιδότηση που δικαιούνται για καύσιμα και εισιτήρια;