Μηταράκης: Έχουμε πίεση στα σύνορα, αλλά έχουμε χαμηλές αφίξεις γιατί με αποτελεσματικότητα φυλάμε τα σύνορά μας

Ο Νότης Μηταράκης απάντησε σε όσα ακούγονται για νέο προσφυγικό κύμα από την Τουρκία

«Είχαμε και πολύ επιτυχημένη πληροφόρηση από την ΕΥΠ τον Μάρτιο του 2020,
κάτι που ήταν καταλυτικό στο να προλάβουμε να οχυρώσουμε τον Έβρο»

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου παραδέχθηκε ότι εδώ και αρκετές ημέρες υπάρχει η πληροφορία για νέο καραβάνι μεταναστών από την Τουρκία. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν απτά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι μία τέτοια πληροφορία ευσταθεί.

«Είχαμε την πληροφορία αυτή αρκετές μέρες πριν, ευτυχώς οι μυστικές υπηρεσίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση λειτουργούν αποτελεσματικά. Όπως άλλωστε είχαμε και πολύ επιτυχημένη πληροφόρηση από την ΕΥΠ τον Μάρτιο του 2020, κάτι που ήταν καταλυτικό στο να προλάβουμε να οχυρώσουμε τον Έβρο», ανέφερε χαρακτηριστικά σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Νότης Μηταράκης.

Ο υπουργός ρωτήθηκε για το θέμα με αφορμή σενάρια που διακινούν ΜΜΕ της γειτονικής χώρας, αναδημοσιεύοντας πληροφορίες που μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP σχετικά με μετακίνηση χιλιάδων μεταναστών προς τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Ερωτηθείς εάν το κύμα αυτό θα έρθει από τον Έβρο ή από τα θαλάσσια σύνορα της χώρας, ο υπουργός Μετανάστευσης ανέφερε πως τόσο ο Έβρος όσο και θαλάσσια σύνορα φυλάσσονται στον μέγιστο βαθμό επιφυλακής από τα Σώματα Ασφαλείας όσο και από τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο κ. Μηταράκης επεσήμανε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή το πώς διαχειριζόμαστε επικοινωνιακά θέματα που αφορούν στο μεταναστευτικό ώστε να μην δοθεί η δυνατότητα σε κάποιους να τα παρερμηνεύσουν διαδίδοντας το μήνυμα ότι έχει αλλάξει και η πολιτική (επί του μεταναστευτικού).

Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι «έχουμε μεν πίεση στα σύνορα, αλλά έχουμε χαμηλές αφίξεις γιατί με αποτελεσματικότητα φυλάμε τα σύνορά μας».

Τόνισε ότι το 2021 είχαμε τις χαμηλότερες ροές της δεκαετίας και εκτίμησε ότι – σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία – φέτος θα έχουμε τις δεύτερες χαμηλότερες.

«Αναμφίβολα υπάρχει από τη γείτονα χώρα μία προσπάθεια εργαλειοποίησής του μεταναστευτικού αλλά και μία προσπάθεια να διώξουν μετανάστες λόγω των οικονομικών προβλημάτων που βιώνουν», σημείωσε ο υπουργός.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι έχει ήδη μιλήσει για το θέμα και έχει ενημερώσει την αρμόδια Επίτροπο, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, την αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενώ και η frontex έχει πλήρη ενημέρωση και συνεργασία με την ελληνική αστυνομία ως προς το θέμα των συνόρων.