Ν. Γκαρά «Ανοχύρωτη η Υγεία και η Οικονομία μπροστά στην πανδημία»

Παρέμβαση της Βουλευτή Έβρου για τα αδιέξοδα στα οποία οδηγεί η ΝΔ την κοινωνία

Δυστυχώς, βρισκόμαστε μπροστά σε μία οριακή κατάσταση με δυσμενείς εξελίξεις. Η Κυβέρνηση της ΝΔ, επαναπαύθηκε στις «δάφνες» της και δεν αξιοποίησε τον χρόνο που της έδωσαν οι πολίτες από την α΄ φάση της πανδημίας και μέχρι σήμερα, ώστε να θωρακίσει το ΕΣΥ και την οικονομία με ένα σαφές σχέδιο. Μάλιστα, η Κυβέρνηση δεν παύει καθημερινά να στοχοποιεί τους πολίτες, επιχειρώντας να μεταθέσει σε αυτούς τις δίκες της ευθύνες.

Αντί να ενισχύσει το ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό, αντί να στηρίξει τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες, αντί να προστατέψει τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, επέλεξε να κατευθύνει εκατοντάδες εκ. ευρώ στα ΜΜΕ, να εξυπηρετήσει ημετέρους με σκανδαλώδεις απευθείας αναθέσεις, να ψηφίσει τον Πτωχευτικό Κώδικα, να επιτεθεί στα εργασιακά δικαιώματα.

Η αδιαφορία της ΝΔ για την προστασία της υγείας και της κοινωνίας είναι εγκληματική.

Τρανή απόδειξη της καθολικής αποτυχίας διαχείρισης της κρίσης είναι η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στα σχολεία και το υγειονομικό προσωπικό, αλλά και η ακύρωση του 80% των τακτικών χειρουργείων στο ΕΣΥ. Ταυτόχρονα, γηροκομεία και άλλοι χώροι υψηλής ευαλωτότητας παραμένουν στην κυριολεξία «ξεχασμένοι» και χωρίς καμία προστασία από την Κυβέρνηση.
Οι αποφάσεις της Κυβέρνησης οδηγούν σε κλείσιμο πάνω από 45.000 επιχειρήσεις στην εστίαση. Ο κλάδος του πολιτισμού οδηγείται σε αφανισμό ενώ το ίδιο πάει να γίνει και με τον αθλητισμό. Οι αντιφατικοί, αλλοπρόσαλλοι κυβερνητικοί χειρισμοί, τα «βλέποντας και κάνοντας», οδηγούν σε χιλιάδες λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας χαμένες. Η κυβέρνηση αρνείται να αναλάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση της στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων, βυθισμένη στις ιδεοληψίες της.

Απαιτείται άμεσα η θωράκιση του ΕΣΥ με προσλήψεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών, με επίταξη ιδιωτικών ΜΕΘ, με τη δωρεάν συνταγογράφηση των διαγνωστικών τεστ και την ουσιαστική «εμπλοκή» και αξιοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Παράλληλα, θα πρέπει άμεσα να δοθεί μη επιστρεπτέα προκαταβολή, για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που κλείνουν με εντολή της κυβέρνησης. Με κριτήριο τις θέσεις εργασίας να έχει κάθε επιχείρηση λαμβάνειν 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Θα πρέπει σε όσες επιχειρήσεις έχουν κλείσει καθολικά να καλυφθεί στο 100% το μισθολογικό και ασφαλιστικό κόστος και σε όλες λειτουργούν πληττόμενες στο 40% το μισθολογικό και στο 100% το ασφαλιστικό κόστος.

Σε ότι αφορά στα ενοίκια, το Κράτος θα πρέπει να επιδοτήσει τις επιχειρήσεις σε ποσοστό 40% αυτών, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες.

Τέλος, θα πρέπει η Κυβέρνηση, τώρα που δεν υπάρχουν δημοσιονομικοί περιορισμοί, να αξιοποιήσει χρήματα από το ΕΣΠΑ και από τα διαθέσιμα 37 δις για να στηρίξει τις επιχειρήσεις.

Έχουμε μπροστά μας να οργανώσουμε από κοινού μία μεγάλη μάχη για την προστασία της ζωής, την ενίσχυση των δομών υγείας και την οικονομική στήριξη της κοινωνίας που σήμερα πλήττεται βαρύτατα. Απέναντι σε μια κυβέρνηση που έχει άλλες προτεραιότητες και δείχνει εγκληματική ανικανότητα κι αδράνεια.