Με λαμπρότητα εορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στον Έβρο

Με την πρέπουσα λαμπρότητα και με τη βοήθεια του καλού καιρού, εορτάστηκαν, σήμερα Παρασκευή 6 Ιανουαρίου, τα Θεοφάνεια και ο Αγιασμός των Υδάτων σε όλο τον Έβρο!

Με σύμμαχο τον καλό καιρό, μικροί και μεγάλοι συγκεντρώθηκαν σε όλες τις περιοχές του Έβρου προκειμενου να παρακολουθησουν από κοντά τη ρίψη του Τίμιου Σταυρού, ενώ πολλoί ήταν και φέτος που αψήφησαν τα κρύα νέρα και βούτηξαν. 

Στην Αλεξανδρούπολη η μέρα ξεκίνησε με τον Όρθο και τη Θεία λειτουργία των Θεοφανείων στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως, κ.κ. Ανθίμου, ενώ στη συνέχεια ο Μητροπολίτης και οι πιστοί κατευθύνθηκαν στο λιμάνι της πόλης, όπου και έγινε η «ρίψη του Σταυρού». Ο Κώστας Κύπρος με καταγωγή από την Μαΐστρο έπιασε πρώτος τον Τίμιο Σταυρό στον φετινό Αγιασμό των υδάτων ανήμερα των Θεοφανείων στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Στη Λίμνη Τυχερού στο δήμο Σουφλίου εορτάστηκαν και εκεί τα Θεοφάνεια, με τον “τυχερό” της χρονιάς να είναι ο 21χρονος Μάκης Καραμανλής, που μεταξύ των τολμηρών που βούτηξαν, έπιασε τον Τίμιο Σταυρό.

Και στις Φέρες, εορτάστηκαν τα Φώτα με ευλάβεια, με τον νεαρό Γουδουλάκη Δήμο από τον Δορίσκο, να πιάνει τον Τίμιο Σταυρό. 

Στην Μάκρη και στα Δίκελλα του δήμου Αλεξανδρούπολης πραγματοποιήθηκε και εκείι η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού και ο καθαγιασμός των υδάτων.

Στο Διδυμότειχο τα Φώτα εορτάστηκαν στον Ερυθροπόταμο, όπου πλήθος πιστών συγκεντρώθηκαν για τον αγιασμό των υδάτων και το ρίψη του Σταυρού. 

Στο βόρειο τμήμα του νομού και συγκεκριμένα στον ποταμό Άρδα, στις Καστανιές εορτάστηκαν τα Θεοφάνεια, με τον Αγιασμό των υδάτων να πραγματοποιείται και τρεις άνθρωποι να βουτούν στα νερά του ποταμού Άρδα. Πολλοί όμως ήταν αυτοί που συμμετείχαν και στον ποταμό Άρδα στα Ρίζια και έπεσαν για να πιάσουν το σταυρό.

Στην Ορεστιάδα η ρίψη του τίμιου Σταυρού και ο καθαγιασμός των υδάτων ενόψει του εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση της πόλης έγινε στο Δημοτικό Κολυμβητήριο με μικρούς και μεγάλους να βουτούν στα νερά και να λαμβάνουν την ευλογία. Μάλιστα φέτος ο αγιασμός έγινε και στις δυό πισίνες και στην μικρή αλλά και στην μεγάλη. Στη μεγάλη πισίνα τον Σταυρό έπιασε η Λαμπρινή Σπανδολίδου και στη μικρή ο 6χρονος Βαγγέλης.

Στο Δέλτα του Έβρου εορτάστηκε και φέτος το έθιμο του αγιασμού των υδάτων, από ψαράδες και κυνηγούς της περιοχής.

Το έθιμο που προστάζει να πηγαίνουν στο Μοναστήρι της περιοχής και να παίρνουν την εικόνα της Παναγίας μεταφέροντας την πεζοί και με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες στην εκκλησία του χωριού, τήρησαν και φέτος στην Δαδιά.

Συγκεκριμένα οι νέοι του χωριού βρέθηκαν στο Μοναστήρι του χωριού πήραν την μεγάλη εικόνα της Παναγιάς και την μετέφεραν στον Ιερό Ναό του χωριού όπου θα παραμείνει μέχρι σήμερα, όταν και θα ολοκληρωθεί ο εορτασμός των Θεοφανείων και οι πιστοί θα την επιστρέψουν και πάλι στο… σπίτι της, στο Μοναστήρι της Δαδιάς.

Οι κάτοικοι πιστεύουν ότι η συνήθεια αυτή έχει σκοπό να μεταφέρει την προστασία των εικόνων στο χωριό, να διώξει τα μιαρά παγανά, να φέρει ευλογία. Γι’ αυτό το έθιμο τηρείται βρέξει-χιονίσει. Κι αυτήν την εποχή σχεδόν πάντα, έχει μπόλικο χιόνι. Μετά την επιστροφή των εικόνων στην εκκλησία και την απόλυση, όλος ο κόσμος μαζεύεται στην πλατεία και αρχίζει χορός, που αν είναι τυχεροί και δεν έχει παγωνιά, κρατάει μέχρι τις πρώτες ώρες του απογεύματος.

Μια εντυπωσιακή λεπτομέρεια είναι ότι στην πομπή των εικονοφόρων μπροστά μπαίνει ο μεγάλος ξύλινος σταυρός της εκκλησίας, τον οποίο διεκδικεί κάθε χρόνο ένας νέος άντρας από κάθε γειτονιά.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να σχηματίσει κύκλο η σειρά των γειτονιών και το θεωρούν πολύ δυσοίωνο να γυρίσει προς τα πίσω ο κύκλος. Αυτός που τελικά κερδίζει την τιμή να σηκώσει τον σταυρό εκ μέρους ολόκληρης της γειτονιάς, προσφέρει κόλλυβα που διαβάζονται στην εκκλησία και μοιράζονται υπέρ υγείας των ανθρώπων και ευκαρπίας των καλλιεργειών.

Tην έκπληξη της χρονιάς μας την έκαναν Εβρίτες από την Ορεστιάδα, οι οποίοι πήραν την απόφαση να ταξιδέψουν μέχρι τις Πρέσπες για να βουτήξουν για τον Τίμιο Σταυρό.

Οι «Χειμερινοί Κολυμβητές» της  Ορεστιάδας σε μια προσπάθεια να ενώσουν τα σύνορα, βούτηξαν φέτος στη λίμνη των Πρεσπών, καθώς συμμετείχαν στην τελετή καθαγιασμού των Υδάτων.

Υπενθυμίζεται πως πέρυσι , βρέθηκαν στο ακριτικό Καστελόριζο, όπου γνωστός πλοιοκτήτης ναύλωσε δωρεάν δρομολόγιο για την μεταφορά κατοίκων από διπλανά νησιά.

Οι ατρόμητοι χειμερινοί κολυμβητές της Ορεστιάδας, από τις Πρέσπες, δηλώνουν πανευτυχείς και ευλογημένοι, που αξιώθηκαν και φέτος να πέσουν στα παγωμένα νερά των Πρεσπών για να κρατήσουν τον Τίμιο Σταυρό και να πάρουν ευλογία.

71 κάτοικοι του χωριού υποδέχθηκαν τους χειμερινούς κολυμβητές της Ορεστιάδας με χαμόγελο και αισιοδοξία!