Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Ορεστιάδας: Είναι ανάγκη να επισημάνουμε κάποια ζητήματα που επείγουν

Την τοποθέτησή της στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας της 8ης Μαΐου δημοσιοποίησε η «Λαϊκή Συσπείρωση» με τις θέσεις της για τα τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας. Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της παράταξης, δημοτικός σύμβουλος, Κωνσταντίνος Ζαλουφλής αναφέρει:
«Δυστυχώς έχει περάσει μεγάλο διάστημα από την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, σε μια περίοδο με μεγάλα προβλήματα για τους πολίτες δήμου. Σαν Λαϊκή Συσπείρωση τοποθετηθήκαμε με ανακοινώσεις για να τα αναδείξουμε και να προτείνουμε λύσεις. Κάτι που θα ήταν χρήσιμο να γίνει απ΄ολες τις παρατάξεις. Στην σημερινή συνεδρίαση, έστω και δια περιφοράς είναι ανάγκη να επισημάνουμε κάποια ζητήματα που επείγουν».

Επαναλειτουργία των σχολείων

Τις προηγούμενες μέρες βγάλαμε ανακοίνωση με αφορμή την επαναλειτουργία των σχολείων, όπου ζητάμε την άμεση ενημέρωση από τη δημοτική αρχή για τις ενέργειες που έγιναν ή θα γίνουν ώστε να διασφαλιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία, αλλά και έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών και των γονέων.
Λόγω του ότι δεν έχουμε κάποια ενημέρωση ακόμα επαναφέρουμε το ζήτημα, καθώς η κυβέρνηση μέσω και του προέδρου της ΚΕΔΕ ενημέρωσε τους δημάρχους, βάση των οδηγιών των επιστημόνων, να φροντίσουν ώστε να υπάρχει σχολαστικός καθαρισμός των σχολικών εγκαταστάσεων δύο τουλάχιστον φορές την ημέρα, πριν την έναρξη αλλά και κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής ημέρας. Καθαρισμός ο οποίος θα γίνεται από το υπάρχον προσωπικό των δήμων, χωρίς να διασφαλίζει τις αναγκαίες προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας, τις οποίες στο σύνολό της η σχολική κοινότητα αναδεικνύουν με αγωνία, όπως η Β’ ΕΛΜΕ Έβρου με ανακοίνωση της αλλά και Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας. Βέβαια, την ίδια στιγμή σε εγκύκλιό του το υπ. Εσωτερικών παραδέχεται έμμεσα ότι το υπάρχον προσωπικό δεν αρκεί και γι’ αυτό προτείνει τετράμηνες συμβάσεις στους δήμους, χωρίς βέβαια να τους παρέχει καμία χρηματοδότηση, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν ακόμα και με έναν τέτοιο ευκαιριακό τρόπο σε ένα διαρκές πρόβλημα, που από τον Σεπτέμβρη θα γιγαντωθεί!
Είναι σαφές ότι οι δήμοι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να είναι η επαναλειτουργία των σχολείων ασφαλής για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Υπάρχουν όμως όλα τα εργαλεία που απαιτούνται για την επιτυχία του στόχου; Ο σχολαστικός καθαρισμός των σχολικών εγκαταστάσεων με ποιες καθαρίστριες και καθαριστές θα γίνει;
Την πρώτη εβδομάδα, που στα θρανία θα έχει επιστρέψει μόνο η Γ’ Λυκείου, θα γίνει πιθανά κατορθωτό. Όταν όμως θα λειτουργήσουν και οι υπόλοιπες τάξεις των Λυκείων και των Γυμνασίων και αργότερα και των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων, υπάρχει δυνατότητα να επιτευχθεί αυτός ο στόχος;
Σαν Λαϊκή Συσπείρωση, θεωρούμε ότι το θέμα της μονιμοποίησης των συμβασιούχων καθαριστριών, είναι καθοριστικός παράγοντας για να πραγματοποιείται ο σχολαστικός καθαρισμός και άμεσα να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των σχολείων.
Επίσης χρειάζεται τώρα και χωρίς υπεκφυγές, η αύξηση της χρηματοδότησης των Σχολικών Επιτροπών για να υπάρχει κάλυψη των αναγκών τους και να μην εξαρτώνται από την επιχορήγηση των επίσης υποχρηματοδοτούμενων δήμων, των εξωσχολικών επιχειρήσεων – δωρητών και γενικότερα να μην μεταφερθεί το όποιο κόστος σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Ενίσχυση των επιχειρήσεων του δήμου

Το δεύτερο ζήτημα είναι η επαναλειτουργία των επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις όλο αυτό το διάστημα λόγω των έκτακτων μέτρων περιορισμού της λειτουργίας που πήρε η κυβέρνηση βρέθηκαν μπροστά σε μεγάλα αδιέξοδα, αφού με τη καθίζηση του τζίρου που όλοι αντιμετωπίζουν, αυτός δεν επαρκεί για να ανταπεξέλθουν ούτε καν στα τρέχοντα έξοδα: στην μεγάλη απώλεια πρώτων υλών, στα αυξημένα ενοίκια λόγω πολλών τετραγωνικών, στις δαπάνες ηλεκτροδότησης που παραμένουν σημαντικές.
Και η επόμενη μέρα όμως, μετά την άρση των μέτρων, φαντάζει εξίσου δύσκολη ειδικότερα για το κλάδο της εστίασης. Οι περιορισμοί που μπαίνουν για τη λειτουργία των καταστημάτων που θα είναι ανοικτά μας προκαλούν προβληματισμό. Οι αυξημένες αποστάσεις που θα πρέπει να υπάρχουν ανάμεσα στα τραπεζοκαθίσματα, αν και αναγκαίες, θα περιορίσουν τον κόσμο που θα μπορεί να εξυπηρετηθεί οδηγώντας τους τζίρους σε “χαμηλές πτήσεις” για απροσδιόριστο διάστημα. Χωρίς επιπλέον μέτρα στήριξης, όφελος θα έχουν μόνο οι πολύ μεγάλοι χώροι, που τους έχουν οι μεγάλοι του κλάδου.
Είναι σημαντικό λοιπόν να συζητηθεί και στο δημοτικό συμβούλιο τι μέτρα στήριξης θα πάρουμε και φυσικά την επέκταση των μέτρων που συμφωνήσαμε ήδη , όπως την απαλλαγή των δημοτικών τελών για 6 μήνες ή την απαλλαγή από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές εγκαταστάσεις πχ για κυλικεία σχολείων, δημοτικά αναψυκτήρια κλπ.

Ενίσχυση των δομών υγείας

Ακόμα παρ όλου που η κατάσταση με την πανδημία είναι σε ύφεση προτείνουμε σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου να συζητηθεί η κατάσταση των δομών υγείας στο Β. Εβρο (νοσοκομείο, κέντρα υγειά, αγροτικά ιατρεία, ΕΚΑΒ) γιατί απ΄ολη αυτή την κατάσταση φαίνονται οι τεράστιες ελλείψεις και η ανάγκη οι εργαζόμενοι να έχουν ένα δημόσιο σύστημα υγείας, στελεχωμένο και εξοπλισμένο ικανό να αντιμετωπίζει κάθε δύσκολή κατάσταση.

Όχι στην παραχώρηση των εστιών σε ιδιώτες

Τέλος για άλλη μια φορά θέλουμε να επισημάνουμε την αντίθεση μας με την απόφαση της κυβέρνησης, ύστερα από την πρόταση της πρυτανείας, για εμπλοκή των ιδιωτών στη φοιτητική μέριμνα και την παράδοση των εστιών και άλλων χώρων στους ιδιώτες για εκμετάλλευση. Τα σπασμένα φυσικά θα τα πληρώσουν οι φοιτητές.