Κοινωνικό μέρισμα με αίτηση το Δεκέμβριο

Η πλατφόρμα για τις αιτήσεις αναμένεται να ανοίξει τον επόμενο μήνα

Κοινωνικό μέρισμα περιμένουν τα Χριστούγεννα περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά. Το κοινωνικό μέρισμα θα διανεμηθεί με το μοντέλο που ακολουθήθηκε πέρσι με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και θα διαφέρει ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση των νοικοκυριών και θα κυμαίνεται από 300 έως 1.400 ευρώ.

Το έκτακτο κοινωνικό μέρισμα θα διατεθεί για τρίτη χρονιά από την κυβέρνηση, με έμφαση σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες (νέοι, άνεργοι, μονογονεϊκές οικογένειες).

Το 2017 το υψηλότερο εισοδηματικό κριτήριο ήταν στα 27.000 ευρώ, ενώ το περιουσιακό όριο ανερχόταν στα 180.000 ευρώ. Το κοινωνικό μέρισμα κλιμακωνόταν από 250 έως 1.350 ευρώ. Κατά μέσο όρο, τα νοικοκυριά είχαν λάβει τον περασμένο Δεκέμβριο 535 ευρώ.

Βασικό κριτήριο για την ένταξη του νοικοκυριού στους δικαιούχους, όπως και για το ύψος του δικαιούμενου μερίσματος, θα είναι και φέτος το φορολογητέο εισόδημα όλων των μελών του, όπως προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις του 2017.

Το μέρισμα θα δοθεί μέσω ηλεκτρονικών αιτήσεων που θα υποβληθούν στην ειδική ιστοσελίδα www.koinonikomerisma.gr με τους κωδικούς του Taxisnet.

Η πλατφόρμα για τις αιτήσεις αναμένεται να ανοίξει μέσα στο Δεκέμβριο, ενδεχομένως από τα μέσα του μήνα, καθώς ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο το τελικό ποσό που θα μοιραστεί στους πολίτες.

Στόχος είναι τα χρήματα αυτά να φτάσουν στις τσέπες των δικαιούχων λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, ενώ μέσα στον Δεκέμβριο η κυβέρνηση θα επιστρέψει αναδρομικά ύφους 820 εκατ. ευρώ σε ένστολους, πανεπιστημιακούς, δικαστικούς, γιατρούς του ΕΣΥ και μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Ταυτόχρονα τα κονδύλια του επιδόματος θέρμανσης που θα είναι αυξημένα για τη φετινή χειμερινή σεζόν προκειμένου να μειωθεί η επιβάρυνση από την εκτίναξη της λιανικής τιμής του πετρελαίου

Το μέρισμα που θα δοθεί φέτος θα είναι και το τελευταίο αφού από το 2019 τα όποια υπερπλεονάσματα θα αξιοποιούνται εκ των προτέρων.

Τα στοιχεία για την πορεία του προϋπολογισμού στο 9μηνο της φετινής χρονιάς, τα οποία επεξεργάστηκε το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής οδηγούν σε υπερπλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ για το 2018 έναντι στόχου για 3,5% του ΑΕΠ που ορίζει το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας.

Ποιοι μπαίνουν στη λίστα για το κοινωνικό μέρισμα

Περίπου 55.000 άνεργοι ηλικίας 18-24 ετών, οι μακροχρόνια άνεργοι και περίπου 600.000 δικαιούχοι του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης, είναι πρώτοι στη λίστα με το κοινωνικό μέρισμα.

Κύριος στόχος είναι να ενισχυθούν και οι συνταξιούχοι.