Κλείνουν τα Κέντρα Κατάταξης Νεοσυλλέκτων στον Έβρο

Με απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας, που έφτασε τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου σε όλες τις στρατιωτικές μονάδες του Έβρου, κλείνουν τα Κέντρα Κατάταξης Νεοσυλλέκτων που λειτουργούσαν από το 2018 σε Αλεξανδρούπολη, Καβησσό, Σουφλί και Λαγό Διδυμοτείχου!

Μια απόφαση που πλήττει άλλη μια φορά την ακριτική και εθνικά ευαίσθητη περιοχή του νομού μας, και υλοποιήθηκε προχθές, όταν στάλθηκε η σχετική διαταγή από το ΓΕΣ, τη στιγμή που στον Εβρο βρισκόταν για επίσκεψη ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς.

Να θυμίσουμε, ότι από το 2018, οι νεοσύλλεκτοι παρουσιάζονταν κατευθείαν στις μονάδες, στα 23 Σημεία Υποδοχής Οπλιτών (ΣΥΠΟ), χωρίς δηλαδή να κάνουν το δίμηνο της βασικής εκπαίδευσης στα κέντρα, όπου και ορκίζονταν, όπως συνέβαινε παλαιότερα, ανάμεσά τους και σε τρία Κέντρα Κατάταξης Νεοσυλλέκτων σε Αλεξανδρούπολη, Σουφλί και Λαγό, καταργήθηκε.

Η δικαιολογία τους είναι ότι κάποιες στρατιωτικές μονάδες στα σύνορα δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν ικανοποιητικά στη μαζική κατάταξη και την αρχική εκπαίδευση των νεοσυλλέκτων. Κι αυτό διότι είχαν το βάρος της κύριας εκπαίδευσης, της εκπαίδευσης ειδικότητας και τις υπόλοιπες υψηλές απαιτήσεις που έχουν τέτοιες μονάδες της παραμεθορίου.

Αντί όμως να δοθούν λύσεις με το κατάλληλο προσωπικό εκπαίδευσης και να αυξηθούν σε αριθμό τα Κέντρα Κατάταξης Νεοσυλλέκτων στον Εβρο, αντί να έρθουν ακόμα και παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή για βασική εκπαίδευση των στελεχών, έκλεισαν και τα Κέντρα Κατάταξης.