Κατατέθηκε τροπολογία για την άμεση επέκτασή του φράχτη στον Έβρο

Τροπολογία για την επιτάχυνση της επέκτασης του φράκτη στον Έβρο κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου όπως αναφέρεται να αντιμετωπιστεί η «απρόβλεπτη και ασυνήθιστη αύξηση των μεταναστευτικών ροών», εξέλιξη που σχετίζεται με την «εργαλειοποίηση» του μεταναστευτικού από την Τουρκία.

Η τροπολογία επιτρέπει τη σύναψη συμβάσεων χωρίς προηγούμενη δημοσίευση και ανεξαρτήτως προϋπολογισμού δαπάνης για την προμήθεια ηλεκτρονικού, επιχειρησιακού, υλικοτεχνικού εξοπλισμού και ηλεκτρονικών μέσων της Ελληνικής Αστυνομίας «αποκλειστικά για την κατασκευή και επέκταση τεχνητού εμποδίου (φράκτη) στο χερσαίο τμήμα της ελληνοτουρκικής μεθορίου».

Η εν λόγω διάταξη θα ισχύει έως τις 30 Ιουνίου 2023.

«Οι ραγδαίες εξελίξεις που σχετίζονται με την ‘’εργαλειοποίηση’’ του μεταναστευτικού ζητήματος, έχουν ως αποτέλεσμα την απρόβλεπτη και ασυνήθιστη αύξηση των μεταναστευτικών ροών, που εκτείνεται κατά μήκος των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της χώρας με απρόβλεπτες συνέπειες για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια. Για το λόγο αυτό απαιτείται ταχεία και αποτελεσματική αντιμετώπιση του διαπιστωμένου προβλήματος», αναφέρεται χαρακτηριστικά.