Καίγεται για 7η μέρα ο Έβρος – Καλύτερη εικόνα σε Βοιωτία και Πάρνηθα

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες με ελαφρώς βελτιωμένη την κατάσταση στη Βοιωτία, στην Πάρνηθα με τις αναζωπυρώσεις να είναι συνεχής. Ενώ στον Έβρο που καίγεται για έβδομη ημέρα υπάρχουν ακόμη μέτωπα σε εξέλιξη. Προσπάθεια από το ΥΠΕΝ να ακυρώσει τα στοιχεία για τις καμένες εκτάσεις από το Copernicus και το Εθνικό Αστεροσκοπείο

Συνεχίζουν τη μάχη με τις αναζωπυρώσεις και τις διάσπαρτες εστίες οι πυροσβεστικές δυνάμεις, στα μέτωπα που παραμένουν ενεργά ενώ η κατάσταση για μια ακόμη μέρα παραμένει δύσκολη για την Αλεξανδρούπολη.  Στο δάσος της Δαδιάς και στον Έβρο γενικότερα είναι το πιο ενεργό μέτωπο πυρκαγιάς, με τους πυροσβέστες να δίνουν τεράστια μάχη με τις πύρινες γλώσσες.

Στην Αλεξανδρούπολη όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, υπάρχουν πολλές αναζωπυρώσεις, σε διάφορες περιοχές, που δημιουργούν μικρά μέτωπα τα οποία με τη σειρά τους προκαλούν μεγάλες ζημιές στο πέρασμά τους.

«Το βράδυ της Πέμπτης στην περιοχή του νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης ξαναπήρε φωτιά ένα κορμός που υπήρχε με αποτέλεσμα να υπάρξει αναζωπύρωση. Μάλιστα οι κάτοικοι της πόλης άρχισαν να φοβούνται αφού στην ουσία ξαναζούσαν αυτό που έζησαν και τις προηγούμενες ημέρες» ανέφερε λέγοντας πως σημειώθηκαν πολλές αναζωπυρώσεις με τις χειρότερες να είναι στην περιοχή της Δαδιάς, όπου μεταξύ άλλων κάηκαν και οι Κατρατζήδες, ένας Δασικός Χώρος Αναψυχής μέσα στο δάσος, ενώ κινδύνευσε και το χωριό. Φωτιές επίσης σημειωθήκαν και στις περιοχές Ιτέα, Κοίλα, Τριφύλλι μεταξύ άλλων.

Υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς αύριο στον Έβρο

Επανέρχεται από αύριο ο πολύ υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς κατηγορίας 4 για τις περιοχές ευθύνης των δασαρχείων Αλεξανδρούπολης-Σαμοθράκης και Σουφλίου και κατηγορίας 3 για τις περιοχές του δασαρχείου Διδυμοτείχου.

Από αύριο στις 7.30 το πρωί έως τις 7.30 της Κυριακής με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς απαγορεύεται η διέλευση, παραμονή και κυκλοφορία προσώπων και οχημάτων στις περιοχές: αναδασώσεις Κίρκης-Συκορράχης και χώρο αναψυχής Συκορράχης, στις αναδασώσεις Λουτρού-22ο χλμ Λουτρά-Πεσσάνης (Δρυμός Νίψας) Περιαστικό δάσος Νίψας περιαστικό δάσος ‘Αβαντα και χώρος αναψυχής ‘Αβαντα – Αισύμης , αναδασώσεις και χώρος αναψυχής Μεσημβρίας, αναδασώσεις Κομάρου – Ατάρνης, δασική περιοχή Δερβένι – Σλίβα (Παλιά Νίψα), χώροι αναψυχής Λεπτοκαρυάς (3 χώροι), χώρος αναψυχής Καλλιθέας, δάσος και χώρος αναψυχής Ιάνας, περιαστικό δάσος Παλαγίας (Βόρεια, Νότια και Γήπεδο Παλαγίας. Χώρος αναψυχής Λουτρών, δασική περιοχή Αετοχωρίου-Πεύκων-Λουτρού, κατασκήνωση Μάκρης, αναδασώσεις έναντι Κ.Α.Α.Υ. Μάκρης, Πλατανότοπος Μαΐστρου, περιαστικό Δάσος Πυλαίας, περιαστικό Δάσος Μελίας, περιαστικό Δάσος Φερών, άλσος γαλλικού σταθμού Ο.Σ.Ε., Καταφύγιο ‘Αγριας Ζωής Καβησού (Κ.Α.Ζ.).

Επίσης στο περιαστικό δάσος Χώρας Σαμοθράκης, στη δασική στάση Αλεβάντζας, στην περιοχή συμπλέγματος Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου (Προβατώνας-Λευκίμη-Δαδιά-Γιαννούλη-Κοτρωνιά), δασική περιοχή Λευκίμης-Βυρίνης-Κιτρινόπετρας, χώροι αναψυχής «Κατρατζήδες» και «Τρεις Βρύσες».

Στις περιοχές της ευθύνης του δασαρχείου Διδυμοτείχου η απαγόρευση ισχύει για τον χώρο αναψυχής Τσίγγλας και από τις 8.00 το πρωί του Σαββάτου έως τις 22.00.

Πάρνηθα

Σημαντικά βελτιωμένη είναι η εικόνα της πυρκαγιάς στη Πάρνηθα, καθώς οι άνεμοι έχουν πέσει με αποτέλεσμα να διευκολύνονται οι προσπάθειες κατάσβεσης της Πυροσβεστικής, που πλέον επικεντρώνονται σε ένα μικρό ενεργό μέτωπο νοτιοδυτικά στο Φρούριο της Φυλής.

Στην Πάρνηθα συνεχίζουν να επιχειρούν 260 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 77 οχήματα, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να πραγματοποιούν ρίψεις νερού 8 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική κατά την διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν κάποιες αναζωπυρώσεις, οι οποίες όμως ήταν χαμηλότερης έντασης σε σχέση με αυτές που έγιναν τα ξημερώματα της Πέμπτης, και αντιμετωπίστηκαν άμεσα από τις ισχυρές επίγειες δυνάμεις που συνέχιζαν να επιχειρούν όλο το βράδυ.

Βελτιωμένη είναι και η εικόνα της πυρκαγιάς στη Βοιωτία όπου σύμφωνα με την Πυροσβεστική το μέτωπο που απασχολεί αυτή την στιγμή είναι στη Υλίκη, ενώ υπάρχουν διάσπαρτες εστίες στο Στείρι, οι οποίες όμως φαίνεται να είναι διαχειρίσιμες.

Παραμένουν σε επιφυλακή οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε περιοχές του δήμου Νέστου

Σε επιφυλακή, παραμένουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε περιοχές του δήμου Νέστου στην Καβάλα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αναζωπυρώσεις που ακόμη εκδηλώνονται, παρά το γεγονός ότι η χθεσινοβραδινή έντονη βροχόπτωση-μεταξύ Νέας Καρβάλης και Χρυσούπολης- περιόρισε σημαντικά τις εστίες φωτιάς που ξέσπασε την περασμένη Δευτέρα στην περιοχή Διαλεκτού.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, σε περιοχές του δήμου Νέστου στην Καβάλα, παραμένουν και επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 12 υδροφόρα οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και από αέρος συνδράμουν δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Στο μεταξύ, εκπρόσωποι των αρμόδιων υπηρεσιών ξεκίνησαν ήδη τις καταγραφές των ζημιών που προκάλεσε η πυρκαγιά σε περιοχές του δήμου Νέστου και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, 57 τουλάχιστον κτίρια υπέστησαν σοβαρές ζημιές στις τοπικές κοινότητες των Αβραμυλιάς, Διαλεκτού και Παλιού Ξεριά. Η καταγραφή, που ξεκίνησε χθες και θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, θα αφορά και τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από δασική περιοχή του χωριού Διαλεκτό και με την δύναμη των ανέμων δημιούργησε πολλά μέτωπα, ενώ σύμφωνα και με αναφορές που υπάρχουν στον κατάλογο της καταστροφής συμπεριλαμβάνονται σπίτια, ποιμνιοστάσια, καλλιέργειες με ελαιόδεντρα και χιλιάδες στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης.

Σε ποιες περιοχές υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα Παρασκευή 25 Αυγούστου για δύο περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται σήμερα για τις εξής περιοχές:

– Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)

– Περιφέρεια Αττικής

Το ΥΠΕΝ αμφισβητεί τα στοιχεία για τα καμένα και κάνει συγκρίσεις με άλλες χώρες

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος “ακυρώνει” Copernicus και Εθνικό Αστεροσκοπείο κάνοντας λόγο για “χαμηλή ευκρίνεια” και “περιθώριο λάθους” στις δορυφορικές εικόνες, ενώ καταφεύγει σε συγκρίσεις. Τι αναφέρει για την αποτίμηση των καμένων εκτάσεων.

Σε ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΝ, αμφισβητεί τις δορυφορικές εικόνες για τις καμένες εκτάσεις της χώρας, ακυρώνοντας ουσιαστικά τα στοιχεία της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (meteo), αφού κάνει λόγο για δορυφορικές λήψεις “χαμηλής ευκρίνειας” και με “σημαντικό περιθώριο λάθους”.

Παρά το γεγονός ότι ξεκαθαρίζει πως «η πραγματική αποτίμηση της έκτασης των εξ’ ορισμού αρνητικών, περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τις δασικές πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα μας, μπορεί να γίνει -και θα γίνει- μόνο μετά την οριστική καταστολή τους», καταφεύγει σε συγκρίσεις με τις καταστροφές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πριν καν σβήσουν οι φωτιές στην Ελλάδα και γίνει η αποτίμηση για την οποία το ίδιο το Υπουργείο θέτει το χρονικό πλαίσιο που αυτή θα πραγματοποιηθεί.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο αναφέρει πως «η αποτίμηση αυτή, δεν μπορεί να γίνει μόνο από δορυφορικές εικόνες -που είναι οι μόνες που είναι στη φάση αυτή διαθέσιμες- οι οποίες λόγω χαμηλής ευκρίνειας, αλλά και ύπαρξης καπνού (αφού αρκετά περιστατικά πυρκαγιών βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη), εμπεριέχουν, αναπόφευκτα, σημαντικό περιθώριο λάθους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, όπου στις πρώτες εκτιμήσεις έχουν συμπεριληφθεί ως καμένες, μεγάλες νησίδες και συστάδες ζωντανής δασικής βλάστησης εντός της εξωτερικής περιμέτρου της συνολικά καείσας έκτασης», ενώ καταλήγει σημειώνοντας:

“Σε κάθε περίπτωση, η έκταση των καμένων εκτάσεων, φέτος, θα είναι σημαντική, αλλά απαιτείται επιστημονική αξιολόγηση όχι μόνο των ποσοτικών, αλλά και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της, για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τις πολιτικές, που εφαρμόστηκαν και τη μελλοντική διαφοροποίησή τους”.
Αυτοδιάψευση με ανούσιες συγκρίσεις

Αφού υποτιμά τον ρόλο και αμφισβητεί τα στοιχεία των υπηρεσιών, συνεχίζει με συγκρίσεις καμένης γης άλλων ευρωπαϊκών χωρών, χωρίς βέβαια να παραθέτει στοιχεία από το μέγεθος της καταστροφής στην Ελλάδα, ενώ με την ίδια ευκολία σπεύδει να συνδέσει τα στοιχεία των καμένων εκτάσεων με την κλιματική αλλαγή.

Σημειώνει επίσης πως «σε ό,τι αφορά στο φαινόμενο, διεθνώς, είναι σαφές, ότι υπάρχει έξαρση των δασικών πυρκαγιών και ειδικότερα στη Μεσόγειο. Ενδεικτικά, στην Πορτογαλία ο μέσος όρος των καμένων εκτάσεων, από 864.219 στρέμματα το χρονικό διάστημα 2007-2016, ανήλθε σε 1.391.475 στρέμματα το χρονικό διάστημα 2017-2022. Αντιστοίχως, στην Ισπανία από 767.890 στρέμματα, ο μέσος όρος των καμένων εκτάσεων έφτασε τα 1.261.445 στρέμματα, στην Γαλλία τα καμένα στρέμματα από 96.849 διαμορφώθηκαν, κατά μέσο όρο, σε 147.660, στην Ιταλία από 771.409 σε 822.720 κ.ο.κ.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε χώρα, δεδομένης της κλιματικής αλλαγής, επηρεάζουν -σε σημαντικό βαθμό- το μέγεθος των επιπτώσεων, με ακραίο παράδειγμα αυτό της Πορτογαλίας, η οποία είχε μέσο όρο (2007-2016) καμένων εκτάσεων 864.219 στρέμματα και μόνον το 2017 έφτασαν τα 5.406.300 στρέμματα. Επίσης, η Ισπανία το 2022 ξεπέρασε τα 3.000.000 στρέμματα, ενώ η Ιταλία το 2021 ξεπέρασε τα 1.500.000 στρέμματα”.