Η Πρωτομαγιά φέρνει και άρση μέτρων

Από την Κυριακή 1/5 το πιστοποιητικό εμβολιασμού και νόσησης καταργείται, ενώ οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να μπαίνουν σε μπαρ και εστιατόρια χωρίς rapid test.

Τα μέτρα φτάνουν στο τέλος τους… εννέα μήνες μετά, κατά τους οποίους ισχύουν οι περιορισμοί.

Έτσι, από την ερχόμενη Κυριακή 1η Μαΐου, οι εμβολιασμένοι δεν θα χρειάζεται να κυκλοφορούν με το πιστοποιητικό εμβολιασμού και να το επιδεικνύουν για την είσοδό τους.

Πρόκειται για μέτρα που «παγώνουν» για το επόμενο τετράμηνο και θα επαναξιολογηθούν τέλη Αυγούστου, ενόψει φθινοπώρου και αναλόγως των επιδημιολογικών δεδομένων.


Τα μέτρα που καταργούνται είναι τα εξής:

– Κατάργηση πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης

– Από την Κυριακή δεν θα απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης για την είσοδο σε λιανεμπόριο και εστίαση, ενώ καταργούνται οι έλεγχοι.

– Τέλος των rapid test των μη εμβολιασμένων για την εστίαση

Με την κατάργηση των πιστοποιητικών, έρχεται και το τελευταίο rapid test για τους ανεμβολίαστους, τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με εστίαση, λιανεμπόριο και άλλους κλάδους.

Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να χρειάζονται αρνητικό rapid test, με τον έλεγχο να μειώνεται σε έναν την εβδομάδα, από δύο που ίσχυε εδώ και καιρό.

Ένα «θολό» σημείο που παραμένει, και θα αποσαφηνιστεί με την ΚΥΑ τα επόμενα 24ωρα, είναι αν η κατάργηση των μέτρων θα αφορά και τους κλειστούς χώρους, κι’ αυτό γιατί οι ανεμβολίαστοι αποκλείονταν από τους εσωτερικούς χώρους και δεν τους επιτρεπόταν η είσοδος ούτε με αρνητικό rapid test.

Χωρίς self test οι μαθητές στα σχολεία

Οι μαθητές, εμβολιασμένοι και μη, καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί, θα επιστρέψουν στα σχολεία μετά τις διακοπές του Πάσχα χωρίς self test. Tα υποχρεωτικά self test κάθε εβδομάδα μπορεί να καταργούνται από 1 Μαΐου, όμως θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται μόνο όταν υπάρχει παιδί θετικό στον κορονοϊό. Τότε, θα γίνεται έλεγχος στους υπόλοιπους μαθητές, την πρώτη και την τέταρτη μέρα μέρα από τη διάγνωση του κρούσματος.

«Τέλος» οι μάσκες στους κλειστούς χώρους

Από 1η Ιουνίου επιστρέφουμε στην «κανονικότητα», καθώς θα καταργηθούν και οι υποχρεωτικές μάσκες στους κλειστούς χώρους, πλην εξαιρέσεων όπως νοσοκομεία, κλινικές, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο τι θα γίνει με τα σούπερ μάρκετ ή τα φαρμακεία (μπορεί να υπάρχει σύσταση για τη χρήση της).

Πάντως οι μάσκες στους κλειστούς χώρους θα παραμείνουν ως μέτρο για τον Μάιο.